Videomesajul Papei înainte de călătoria apostolică în Irak

Videomesajul Sfântului Părinte Papa Francisc
înainte de călătoria apostolică în Irak
joi, 4 martie 2021

Iubiți frați și surori din Irak, assalam lakum! [pace vouă!]

Peste câteva zile în sfârșit voi fi printre voi! Doresc mult să vă întâlnesc, să văd fețele voastre, să vizitez țara voastră, antic și extraordinar leagăn de civilizație. Vin ca pelerin, ca pelerin penitent pentru a implora de la Domnul iertare și reconciliere după ani de război și de terorism, pentru a-i cere lui Dumnezeu mângâierea inimilor și vindecarea rănilor. Și vin între voi ca pelerin de pace, pentru a repeta: „Voi toți sunteți frați” (Mt 23,8). Da, vin ca pelerin de pace în căutare de fraternitate, însuflețit de dorința de a ne ruga împreună și de a merge împreună, și cu frații și surorile din alte tradiții religioase, în semnul părintelui Abraham, care reunește într-o unică familie musulmani, evrei și creștini.

Iubiți frați și surori creștini, care ați mărturisit credința în Isus în mijlocul încercărilor foarte dure, aștept cu trepidație să vă văd. Sunt onorat să întâlnesc o Biserică martiră: mulțumesc pentru mărturia voastră! Mulții, prea mulții martiri pe care i-ați cunoscut să ne ajute să perseverăm în forța umilă a iubirii. Încă aveți în ochi imaginile caselor distruse și ale bisericilor profanate, iar în inimă rănile afectelor părăsite și ale locuințelor abandonate. Aș vrea să vă duc mângâierea afectuoasă a întregii Biserici, care este aproape de voi și de martirizatul Orient Mijlociu și vă încurajează să mergeți înainte. Să nu permitem să prevaleze suferințele teribile pe care le-ați simțit și care atât de mult mă îndurerează. Să nu capitulăm în fața răspândirii răului: vechile izvoare de înțelepciune din ținuturile voastre ne orientează în altă parte, să facem ca Abraham care, deși părăsind totul, n-a pierdut niciodată speranța (cf. Rom 4,18); și, încrezându-se în Dumnezeu, a dat viață unei descendențe numeroase ca stelele cerului. Iubiți frați și surori, să privim stelele. Acolo este promisiunea noastră.

Iubiți frați și surori, m-am gândit mult la voi în acești ani, la voi care ați suferit mult, însă nu v-ați lăsat bătuți. La voi, creștini, musulmani; la voi, popoare, ca poporul yazida, yazidii, care au suferit atât de mult, atât de mult; cu toții frați, cu toții. Acum vin în țara voastră binecuvântată și rănită ca pelerin de speranță. La voi, la Ninive, a răsunat profeția lui Iona, care a împiedicat distrugerea și a adus o speranță nouă, speranța lui Dumnezeu. Să ne lăsăm contagiați de această speranță, care încurajează să reconstruim și să reîncepem. Și, în aceste timpuri dure de pandemie, să ne ajutăm să întărim fraternitatea, pentru a edifica împreună un viitor de pace. Împreună, frați și surori din orice tradiție religioasă. La voi, în urmă cu multe milenii, Abraham a început drumul său. Astăzi ne revine nouă să-l continuăm, cu același spirit, parcurgând împreună căile păcii! Pentru aceasta asupra voastră a tuturor invoca pacea și binecuvântarea Celui Preaînalt. Și vouă tuturor vă cer să faceți la fel ca Abraham: să mergeți în speranță și să nu încetați niciodată să priviți stelele. Și cer tuturor cu rugăminte să mă însoțiți cu rugăciunea. Shukran! [Mulțumesc!]

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 04.03.2021
Publicarea pe acest sit: 04.03.2021
Etichete:

Comentariile sunt închise.