Mesajul Papei la returnarea icoanei Fecioarei din Kazan

Mesajul Papei Ioan Paul al II-lea
cu ocazia returnării icoanei Fecioarei din Kazan

Sanctității Sale Alexei al II-lea
Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii

După o lungă perioadă de încercări și suferințe îndurate secolul trecut de Biserica Ortodoxă Rusă și de poporul rus, Domnul istoriei, care le stabilește pe toate după voia sa, ne dă astăzi motiv de bucurie și de speranță comună, acum când Icoana Maicii lui Dumnezeu din Kazan se întoarce în țara ei natală.

În contextul bucuriei și sentimentelor de comuniune pe care le-am simțit dintotdeauna, împreună cu Predecesorul meu care a fost constant preocupat de soarta poporului rus, sunt fericit că Sanctitatea Voastră primește astăzi delegația pe care am trimis-o. Delegația, condusă de Cardinalii Walter Kasper și Theodore Edgar McCarrick, are ca sarcină să vă înmâneze această icoană sacră, atât de strâns legată de credința și istoria creștinilor din Rusia.

După planul Providenței Divine, de-a lungul numeroșilor ani ai pelerinajului ei, Maica lui Dumnezeu din sfânta icoană cunoscută și sub numele de Kazanskaya a strâns lângă ea credincioși ortodocși și pe frații lor catolici din diferite părți ale lumii, care s-au rugat fervent pentru Biserică și pentru poporul pe care ea îl protejează de secole. Mai recent, Providența Divină a făcut posibil ca poporul și Biserica din Rusia să își redescopere libertatea și ca zidul ce separa Estul de Vestul Europei să cadă. În ciuda diviziunilor care din păcate există încă între creștini, această sfântă icoană apare ca un simbol al unității dintre credincioșii aceluiași Fiul al lui Dumnezeu, Cel spre care ea ne conduce.

Episcopul Romei s-a rugat în fața acestei sfinte icoane, cerând să vină ziua în care vom fi cu toții uniți și vom putea proclama lumii, cu o singură voce și într-o comuniune vizibilă, mântuirea adusă de Domnul și triumful său asupra răului și asupra forțelor care caută să ne distrugă credința și mărturia noastră de unitate.

Astăzi mă alătur Dvs în rugăciune, iubite frate, precum și Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse, preoților, călugărilor și călugărițelor și poporului lui Dumnezeu din Rusia. Uniți în această rugăciune stau toți fii și fiicele Bisericii Catolice în profunda lor devoțiune și venerație față de Sfânta Maică a lui Dumnezeu. Fie ca această venerabilă imagine să ne conducă pe drumul Evangheliei pe urmele lui Cristos, protejând poporul la care ea se întoarce acum, și întreaga omenire. Fie ca Sfânta Maică a lui Dumnezeu să își întoarcă privirea asupra oamenilor timpurilor noastre; să îi ajute pe credincioși să nu se abată de la calea pe care Dumnezeu a așternut-o în fața lor: proclamarea lui Isus Cristos, calea, adevărul și viața, și mărturia curajoasă a credinței lor în fața societății și în fața întregii lumi. Astăzi ne rugăm cu încredere Preasfintei Fecioare Maria, știind că ea imploră pentru noi și pentru toate neamurile darul păcii.

Cu aceste sentimente de iubire, în bucuria evenimentului pe care îl celebrăm astăzi, și cu ochii ațintiți asupra Sfintei Maici a lui Dumnezeu, schimb cu Sanctitatea Voastră sărutul fratern în Domnul.

Din Vatican, 25 august 2004

IOANNES PAULUS II

Autor: Papa Ioan Paul al II-lea
Traducător: Oana și Radu Capan
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 25.08.2004
Publicarea pe acest sit: 31.08.2004
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.