Mesaj cu ocazia Zilei Internaționale împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri

Mesajul cu ocazia Zilei Internaționale
împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri
26 iunie 2018

Este astăzi, 26 iunie, Ziua Internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, instituită de Națiunile Unite la 7 decembrie 1987, pentru a întări și a promova o mai mare cunoaștere a fenomenului.

Din World Drug Report 2017 al UNODC reiese că, în 2015, circa 250 de milioane de persoane în lume au folosit droguri și dintre aceștia 29,5 milioane suferă de tulburări provocate de consumul lor. Îndeosebi, între cele 12 milioane de persoane care folosesc droguri injectabile, peste jumătate (6,1 milioane) sunt afectate de hepatita C, în timp ce 1,3 milioane trăiesc atât cu hepatita C cât și cu virusul hiv/sida. Sunt numeroase daunele provocate de uzul și abuzul de droguri nu numai pentru sănătate ci și pentru dezvoltare, pentru pace și siguranță, în toate regiunile lumii[1].

Drama sfâșietoare a drogurilor este un rău care amenință demnitatea și libertatea de a acționa a fiecărei persoane și frânge progresiv imaginea pe care Creatorul a plăsmuit-o în noi. Această plagă trebuie condamnată cu fermitate pentru că este alimentată de oameni fără scrupule, care, cedând în fața tentației de câștiguri ușoare, seamănă moarte retezând speranțe și distrugând atâtea familii[2].

Drogul este o rană provocată societății noastre, care închide multe persoane într-un vârtej de suferință și alienare. Sunt mulți factorii care împing spre dependența de droguri precum excluderea socială[3], absența familiei, presiunea socială, propaganda traficanților, dorința de a trăi noi experiențe.

Este important de promovat o cultură a solidarității și subsidiarității îndreptată spre binele comun; o cultură care să se opună egoismelor și logicilor utilitariste și economice, dar care se îndreaptă spre celălalt, în ascultare, într-un drum de întâlnire și de relație cu aproapele nostru, mai ales atunci când este mai vulnerabil și fragil așa cum este cel care face abuz de droguri. Așa cum subliniază papa Francisc, „Fiecare dependent de droguri poartă cu sine o istorie personală diferită, care trebuie să fie ascultată, înțeleasă, iubită, și pe cât posibil, vindecată și purificată. Nu putem cădea în nedreptatea de a-l cataloga pe dependentul de droguri ca și cum ar fi un obiect sau un mecanism stricat; fiecare persoană trebuie să fie valorizată și apreciată în demnitatea sa pentru a putea fi vindecată”[4].

Tinerii sunt primele victime ale drogurilor. Cufundați într-o societate relativistă și hedonistă, primesc propuneri alienante: de la valori, de la o realitate concretă și îndreptată spre deplina realizare de sine. Noile generații trăiesc adesea în mod „virtual”[5], în care le este oferit „un amplu evantai de posibilități pentru a ajunge la o fericire efemeră, care la sfârșit devine otravă, care corodează, corupe și ucide. Persoana încet-încet se distruge și împreună cu ea distruge pe toți cei care o înconjoară. Dorința inițială de fugă, în căutarea unei fericiri momentane, se transformă în devastarea persoanei în integritatea sa, cu repercusiuni asupra tuturor păturilor sociale”[6].

Este clar, cum afirmă papa Francisc, că în multe cazuri aceste forme de dependență nu sunt consecință a cedării în fața viciului, ci un efect al dinamicilor de excludere: „Există un întreg armament mondial de droguri care distruge această generație de tineri care este destinată rebutării!”[7].

Trebuie să se propună tinerilor noștri programe educative incisive și concrete, care să dezvolte potențialitățile lor și să educe inima lor la bucuria profunzimii, nu a superficialității[8]. În procesul de ajutor este importantă relația umană; deoarece „chemarea la bucurie și la viață în plinătate se situează mereu în cadrul unui context cultural și de relații sociale”[9].

Deși prevenirea este drumul prioritar, este important de lucrat pentru reabilitarea victimelor drogurilor în societate, pentru a le reda autentica bucurie de a trăi[10], pentru ca să nu se simtă discriminate sau stigmatizate ci primite și înțelese printr-un drum de reînnoire interioară îndreptat spre căutarea binelui.

Nu trebuie să uităm niciodată că „deși viața unei persoane a fost un dezastru, dacă este distrusă de vicii, de droguri sau de orice alt lucru, Dumnezeu este în viața sa. […] Chiar dacă viața unei persoane este un teren plin de spini și buruieni, există mereu un spațiu în care sămânța bună poate să crească. Trebuie să avem încredere în Dumnezeu”[11]. Sunt exemplu atâția tineri care, doritori să iasă din dependența de droguri, se angajează să reconstruiască viața lor, privind înainte cu încredere.

Cardinal Peter Kodwo Appiah Turkson
Prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale

[1] Oficiul Națiunilor Unite pentru controlul drogurilor și pentru previziunea delictului, World Drug Report 2017, vol. 1 pag. 9, 11.
[2] Cf. Francisc, Omilie pentru Sfânta Liturghie, cu ocazia călătoriei apostolice a Sfântului Părinte în Columbia, Zona portuară Contecar (Cartagena de Indias), 10 septembrie 2017.
[3] Cf. A XV-a Adunare Generală Ordinară, Tinerii, credința și discernământul vocațional, Instrumentum laboris, Città del Vaticano 2018, nr. 7.
[4] Francisc, Discurs adresat participanților la Întâlnirea promovată de Academia Pontificală de Științe despre „Narcotics: problems and solutions of this global issue”, 24 noiembrie 2016.
[5] Cf. Francisc, Întâlnire cu Dieceza de Roma, Bazilica „San Giovanni in Laterano”, 14 mai 2018.
[6] Francisc, Discurs adresat participanților la Întâlnirea promovată de Academia Pontificală de Științe despre „Narcotics: problems and solutions of this global issue”, 24 noiembrie 2016.
[7] A XV-a Adunare Generală Ordinară, Tinerii, credința și discernământul vocațional, Instrumentum laboris, Città del Vaticano 2018, nr. 50.
[8] Cf. Francisc, Discurs cu ocazia Întâlnirii cu Comitetul Director al CELAM, Bogotà, 7 septembrie 2017.
[9] A XV-a Adunare Generală Ordinară, Tinerii, credința și discernământul vocațional, Instrumentum laboris, Città del Vaticano 2018, nr. 144.
[10] Cf. Francisc, Discurs adresat participanților la Întâlnirea promovată de Academia Pontificală de Științe despre „Narcotics: problems and solutions of this global issue”, 24 noiembrie 2016.
[11] Francisc, Mesaj semnat de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, cu ocazia celui de-al XXXVI-lea Meeting pentru prietenia dintre popoare, 17 august 2015.

Autor: Cardinalul Peter Turkson
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 26.06.2018
Publicarea pe acest sit: 26.06.2018
Etichete:

Comentariile sunt închise.