Discursul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I
adresat Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea
în Catedrala Sf. George din Istanbul
miercuri, 29 noiembrie 2006
Sanctitatea Voastră, iubite frate întru Domnul,
Cu sentimente de sinceră bucurie și satisfacție vă primim în acest sacru și istoric oraș Istanbul.
Acesta este un oraș care a cunoscut o moștenire importantă pentru creșterea Bisericii de-a lungul secolelor. Aici Sfântul Andrei, „primul chemat” dintre Apostoli, a fondat Biserica locală a Bizanțului și l-a instalat pe Sf. Stachys ca primul ei Episcop. Aici împăratul și „egalul apostolilor”, Sf. Constantin cel Mare, a înființat Noua Romă. Aici Marile Sinoade ale Bisericii primare s-au întrunit pentru a formula Simbolul Credinței. Aici martirii și sfinții, episcopii și călugării, teologii și învățătorii, împreună cu un „nor de mărturii”, au mărturisit ceea ce au văzut profeții, ceea ce au învățat apostolii, ceea ce a primit Biserica, ceea ce învățații au formulat în doctrină, ceea ce a înțeles lumea, ceea ce harul a luminat, adică adevărul care a fost primit, credința părinților. Aceasta este credința ortodoxă. Această credință este fundamentul universului.
Astfel că cu brațele deschise vă primim cu binecuvântata ocazie a primei Dvs vizite în acest oraș, așa după cum predecesorii noștri, Patriarhii ecumenici Athenagoras și Demetrios, i-au primit pe predecesorii Dvs, Papii Paul al VI-lea și Ioan Paul al II-lea. Acești venerabili oameni ai Bisericii au simțit valoarea inestimabilă și de asemenea nevoia urgentă a unor astfel de întâlniri în procesul reconcilierii printr-un dialog al iubirii și al adevărului.
De aceea, amândoi suntem, ca succesori ai lor și ca succesori pe Tronul Romei și pe cel al Noii Rome, în mod egal responsabili pentru pașii – și, desigur, inclusiv pentru orice pas greșit – de-a lungul drumului și din străduința noastră de a asculta de porunca Domnului nostru, ca discipolii Săi „să fie una”.
În acest spirit, prin harul lui Dumnezeu, am vizitat în mod repetat Roma și acum doi ani, pentru a însoți relicvele Sfinților Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, foști Arhiepiscopi ai acestui oraș, ale căror sfinte relicve au fost cu generozitate înapoiate acestei Catedrale patriarhale de defunctul Pontif. Tot în acest spirit am călătorit la Roma după doar câteva luni pentru a participa la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.
Suntem profund recunoscători lui Dumnezeu pentru faptul că Sanctitatea Voastră a făcut astăzi pași similari în același spirit. Îi aducem mulțumire lui Dumnezeu în doxologie și ne exprimăm mulțumirile și față de Sanctitatea Voastră în iubire fraternă.
Iubite Frate, bine ați venit. „Binecuvântat să fie cel care vine în numele Domnului.”
„Binecuvântat să fie numele Domnului acum și în vecii vecilor.”
Traducător: Radu și Oana Capan
Copyright: Catholica.ro
Publicarea în original: 29.11.2006
Publicarea pe acest sit: 29.11.2006
Etichete: Călătorii, Ecumenism, Patriarhul ecumenic, Turcia