Discursul Papei la vizita la preşedintele statului Israel

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la vizita de curtoazie la președintele statului Israelâ
în Palatul Prezidențial
Ierusalim, 26 mai 2014

Domnule președinte,
Excelențe,
Doamnelor și domnilor,

Vă sunt recunoscător, domnule președinte, pentru primirea rezervată mie și pentru expresiile dumneavoastră respectuoase și înțelepte de salut și sunt bucuros să vă pot întâlni din nou aici la Ierusalim, oraș care păstrează Locurile Sfinte îndrăgite de cele trei mari religii care-l adoră pe Dumnezeul care l-a chemat pe Abraham. Locurile Sfinte nu sunt muzee sau monumente pentru turiști, ci locuri în care comunitățile de credincioși trăiesc credința lor, cultura lor, inițiativele lor caritative. De aceea, trebuie ocrotite perpetuu în sacralitatea lor, tutelând astfel nu numai moștenirea trecutului, ci și persoanele care le frecventează astăzi și le vor frecventa în viitor. Fie ca Ierusalimul să fie cu adevărat Cetatea păcii! Fie ca să strălucească pe deplin identitatea sa și caracterul său sacru, valoarea sa religioasă și culturală universală, ca tezaur pentru toată omenirea! Cât de frumos este când pelerinii și rezidenții pot să aibă acces liber la Locurile Sfinte și să participe la celebrări!

Domnule președinte, dumneavoastră sunteți cunoscut ca om al păcii și artizan al păcii. Vă exprim recunoștința mea și admirația mea pentru această atitudine a dumneavoastră. Construirea păcii cere înainte de toate respectul față de libertatea și demnitatea fiecărei persoane umane, pe care evreii, creștinii și musulmanii cred la fel că a fost creată de Dumnezeu și destinată la viața veșnică. Pornind de la acest punct ferm pe care-l avem în comun, este posibil de urmărit angajarea pentru o soluționare pașnică a controverselor și a conflictelor. În această privință reînnoiesc auspiciul ca să se evite din partea tuturor inițiative și acte care contrazic voința declarată de a ajunge la un adevărat acord și ca să nu se înceteze să se urmărească pacea cu determinare și coerență.

Trebuie respins cu fermitate tot ceea ce se opune urmăririi păcii și a unei conviețuiri respectuoase dintre evrei, creștini și musulmani: recurgerea la violență și la terorism, orice tip de discriminare din motive rasiale sau religioase, pretenția de a impune propriul punct de vedere în defavoarea drepturilor celuilalt, antisemitismul în toate formele sale posibile, precum și violența sau manifestările de intoleranță împotriva persoanelor sau locurilor de cult ebraice, creștine sau musulmane.

În statul Israel trăiesc și acționează diferite comunități creștine. Ele sunt parte integrantă a societății și sunt părtașe cu titlu deplin de evenimentele sale civile, politice și culturale. Credincioșii creștini doresc să aducă, pornind de la propria identitate, contribuția lor pentru binele comun și pentru construirea păcii, ca niște cetățeni cu drept deplin care, respingând orice extremism, se angajează să fie artizani ai reconcilierii și ai înțelegerii.

Prezența lor și respectarea drepturilor lor – ca de altfel a drepturilor oricărei alte denominațiuni religioase și ale oricărei minorități – sunt garanție a unui pluralism sănătos și dovadă a vitalității valorilor democratice, a înrădăcinării lor reale în practica și în aspectul concret al vieții statului.

Domnule președinte, dumneavoastră știți că eu mă rog pentru dumneavoastră și eu știu că dumneavoastră vă rugați pentru mine și vă asigur de rugăciunea continuă pentru instituțiile și pentru toți cetățenii din Israel. Asigur în mod deosebit implorarea mea constantă către Dumnezeu pentru obținerea păcii și cu ea a bunurilor inestimabile care sunt strâns unite cu ea, cum sunt siguranța, liniștea vieții, prosperitatea și – ceea ce este mai frumos – fraternitatea. În sfârșit îndrept gândul meu spre toți cei care suferă din cauza consecințelor crizei încă deschise în regiunea Orientului Mijlociu, pentru ca să fie cât mai curând alinate suferințele lor prin rezolvarea onorabilă a conflictelor. Pace asupra Israelului și în tot Orientul Mijlociu! Shalom!

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 26.05.2014
Publicarea pe acest sit: 26.05.2014
Etichete: , , ,

Comentariile sunt închise.