Discursul Papei la vizita la Casa Hogar del Buen Samaritano

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la vizita la Casa Hogar del Buen Samaritano
sâmbătă, 26 ianuarie 2019

Dragi tineri,

Stimați directori, colaboratori, agenți de pastorație,

Prietene și prieteni!

Mulțumesc, părinte Domingo, pentru cuvintele pe care, în numele tuturor, mi le-ați adresat. Am dorit această întâlnire cu voi, care sunteți aici în Casa-familie „Bunul Samaritean”, precum și cu ceilalți tineri prezenți de la Centrul „Ioan Paul al II-lea”, de la Casa-familie „Sfântul Iosif” a Surorilor Carității și de la „Casa Iubirii” a Congregației Fraților lui Isus Kkottonngae. A fi cu voi este pentru mine motiv de a reînnoi speranța. Mulțumesc pentru că faceți posibil acest lucru!

Pregătind această întâlnire am putut să citesc mărturia unui membru din această casă, care mi-a atins inima pentru că spunea: „Aici m-am născut din nou”. Această casă, și toate centrele pe care voi le reprezentați, sunt semnul vieții noi pe care Domnul vrea să ne-o dăruiască. Este ușor de a întări credința unor frați atunci când se vede că ea acționează ungând rănile, vindecând speranța și încurajând să se creadă. Aici nu se nasc din nou numai cei pe care am putea să-i numim „beneficiari primari” ai caselor voastre; aici Biserica și credința se nasc, aici Biserica și credința se reînnoiesc încontinuu prin intermediul carității.

Începem să ne naștem din nou atunci când Duhul Sfânt ne dăruiește ochi pentru a-i vedea pe alții, așa cum ne spunea părintele Domingo, nu numai ca vecini ai voștri de casă – care deja vrea să spună mult – ci ca apropiații noștri. A-i vedea pe alții ca aproapele.

Evanghelia ne spune că odată l-au întrebat pe Isus: „Cine este aproapele meu?” (Lc 10,29). El n-a răspuns cu teorii, nici n-a făcut un discurs frumos și elevat, ci a folosit o parabolă – aceea a Bunului Samaritean -, un exemplu concret de viață reală pe care voi toți îl cunoașteți și îl trăiți foarte bine. Aproapele este o persoană, o față pe care o întâlnim pe drum și de care ne lăsăm mișcați, ne lăsăm înduioșați: mișcați din schemele și prioritățile noastre și înduioșați intim de ceea ce trăiește acea persoană, pentru a-i face loc și spațiu în mersul nostru. Așa a înțeles bunul samaritean în fața omului care a fost lăsat pe jumătate mort pe marginea drumului nu numai de câțiva bandiți, ci și de indiferența unui preot și a unui levit care n-au avut curajul de a-l ajuta, și așa cum știți, și indiferența ucide, rănește și ucide. Unii din cauza vreunei monede mizerabile, alții de frica de a se contamina, din dispreț sau dezgust social, fără probleme l-au lăsat pe acel om la pământ la marginea drumului. Bunul samaritean, ca toate casele voastre, ne arată că aproapele este înainte de toate o persoană, cineva cu o față concretă, cu o față reală și nu ceva de depășit și de ignorat, oricare ar fi situația sa. Este o față care revelează umanitatea noastră de atâtea ori suferindă și ignorată.

Aproapele este o față care incomodează în mod fericit viața pentru că ne amintește și ne pune pe drumul a ceea ce este cu adevărat important și ne eliberează de faptul de a banaliza și a face superfluă urmarea noastră a Domnului.

A fi aici înseamnă a atinge fața tăcută și maternă a Bisericii care este capabilă să profețească și să creeze casă, să creeze comunitate. Fața Bisericii care în mod normal nu se vede și trece neobservată, dar este semn al milostivirii și duioșiei concrete a lui Dumnezeu, semn viu al veștii bune a învierii care acționează astăzi în viața noastră.

A face „casă” înseamnă a face familie; înseamnă a învăța să ne simțim uniți cu alții dincolo de legături utilitariste sau funcționale, uniți în așa fel încât să simțim viața un pic mai umană. A crea casă înseamnă a permite ca profeția să ia trup și să facă orele noastre și zilele noastre mai puțin inospitaliere, mai puțin indiferente și anonime. Înseamnă a crea legături care se construiesc cu gesturi simple, zilnice și pe care toți putem să le facem. O casă, o știm toți foarte bine, are nevoie de colaborarea tuturor. Nimeni nu poate să fie indiferent sau străin, pentru că fiecare este o piatră necesară pentru construirea sa. Asta implică să cerem Domnului ca să ne dea harul de a învăța să avem răbdare, de a învăța să ne iertăm; a învăța în fiecare zi să reîncepem. Și de câte ori să iertăm și să reîncepem? De șaptezeci de ori șapte, toate dățile care sunt necesare. A crea relații puternice cere încrederea care se alimentează în fiecare zi cu răbdare și cu iertare.

Și astfel se realizează minunea de a experimenta că aici se naște din nou; aici toți ne naștem din nou pentru că simțim eficace mângâierea lui Dumnezeu care ne face posibil să visăm lumea mai umană și, de aceea, mai divină.

Mulțumesc vouă tuturor pentru exemplu și generozitate; mulțumesc instituțiilor voastre, voluntarilor și binefăcătorilor. Mulțumesc celor care au făcut posibil ca iubirea lui Dumnezeu să devină tot mai concretă, mai reală, îndreptând privirea în ochii celor care sunt în jurul nostru și recunoscându-ne ca aproapele.

Acum, când ne rugăm Angelus, vă încredințez Mamei noastre, Fecioara. Să-i cerem ei, care ca Mamă bună este expertă în duioșie și în apropiere, să ne învețe să fim atenți pentru a descoperi în fiecare zi cine este aproapele nostru și să ne încurajeze ca să mergem în întâmpinarea lui cu promptitudine și să-i putem oferi o casă, o îmbrățișare în care să poată găsi protecție și iubire de frați. O misiune în care suntem implicați toți.

Vă invit acum să punem sub mantia sa toate preocupările voastre, toate necesitățile, durerile pe care le purtați în voi, rănile pe care le îndurați, pentru ca ea, ca Bună Samariteană, să vină la noi și să ne asiste cu maternitatea sa, duioșia sa, zâmbetul său de Mamă.

Angelus Domini…

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 26.01.2019
Publicarea pe acest sit: 27.01.2019
Etichete: , , ,

Comentariile sunt închise.