Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la întâlnirea interreligioasă și ecumenică
Memorialul Bandaranaike, Colombo
marți, 13 ianuarie 2015
Dragi prieteni,
Sunt recunoscător pentru oportunitatea de a participa la această întâlnire, care reunește împreună, printre alții, cele patru comunități religioase mai mari, parte integrantă a vieții din Sri Lanka: budismul, hinduismul, islamul și creștinismul. Vă mulțumesc pentru prezența voastră și pentru bun-venitul călduros. Mulțumesc și celor care au oferit rugăciuni și binecuvântări și în mod deosebit exprim recunoștința mea episcopului Cletus Chandrasiri Perera și Venerabilului Vigithasiri Niyangoda Thero pentru cuvintele lor amabile.
Am venit în Sri Lanka pe urmele predecesorilor mei, Papii Paul al VI-lea și Ioan Paul al II-lea, pentru a demonstra marea iubire și grija Bisericii catolice față de Sri Lanka. Este un har deosebit pentru mine să vizitez comunitatea catolică locală, s-o întăresc în credința în Cristos, să mă rog cu ea și să împărtășesc bucuriile și suferințele sale. Și este la fel un har faptul de a fi cu voi toți, bărbați și femei din aceste mari tradiții religioase, care împărtășiți cu noi o dorință de înțelepciune, de adevăr și de sfințenie.
În Conciliul al II-lea din Vatican, Biserica catolică a declarat propriul respect profund și durabil față de celelalte religii. A declarat că „nu respinge nimic din ce este adevărat și sfânt în aceste religii. Ea privește cu respect sincer la acele moduri de a acționa și a trăi, la acele reguli și doctrine” (Nostra aetate, 2). Din partea mea, doresc să afirmă respectul sincer al Bisericii față de voi, față de tradițiile voastre și față de credințele voastre.
În acest spirit de respect Biserica catolică dorește să colaboreze cu voi și cu toate persoanele de bunăvoință, căutând prosperitatea tuturor srilankezilor. Sper că vizita mea va ajuta să se încurajeze și să se aprofundeze diferitele forme de colaborare interreligioasă și ecumenică, care au fost întreprinse în anii recenți.
Aceste inițiative lăudabile au oferit oportunitate de dialog, esențial dacă vrem să ne cunoaștem, să ne înțelegem și să ne respectăm unul pe altul. Dar, așa cum învață experiența, pentru ca acest dialog și întâlnire să fie eficace, trebuie să se întemeieze pe o prezentare deplină și deschisă a respectivelor noastre convingeri. Desigur, acest dialog va face să se evidențieze cât sunt de diferite credințele, tradițiile și practicile noastre. Și totuși, dacă suntem onești în prezentarea convingerilor noastre, vom fi în măsură să vedem mai clar ceea ce avem în comun. Noi drumuri se vor deschide pentru reciproca stimă, cooperare și chiar prietenie.
Aceste dezvoltări pozitive în relațiile interreligioase și ecumenice asumă o semnificație deosebită și urgentă în Sri Lanka. Timp de prea mulți ani bărbații și femeile din această țară au fost victime ale luptei civile și violenței. Ceea ce este nevoie acum este însănătoșirea și unitatea, nu alte conflicte sau diviziuni. Desigur, promovarea însănătoșirii și unității este o angajare nobilă care apasă asupra tuturor celor care au la inimă binele națiunii și al întregii familii umane. Sper că această colaborare interreligioasă și ecumenică va demonstra că, pentru a trăi în armonie cu frații și surorile lor, bărbații și femeile nu trebuie să uite propria identitate, fie ea etnică sau religioasă.
Câte moduri există pentru adepții diferitelor religii pentru a realiza această slujire! Câte sunt necesitățile de care trebuie să ne îngrijim cu balsamul solidarității fraterne! Mă gândesc îndeosebi la necesitățile materiale și spirituale ale săracilor, ale celor lipsiți, ale celor care cu neliniște așteaptă un cuvânt de consolare și de speranță. Mă gândesc aici și la multele familii care continuă să plângă pierderea celor dragi ai lor.
Mai ales, în acest moment al istoriei națiunii voastre, câte persoane de bunăvoință încearcă să reconstruiască fundamentele morale ale întregii societăți! Fie ca spiritul crescând de cooperare între conducătorii diferitelor comunități religioase să găsească exprimare într-o angajare de a pune reconcilierea între toți srilankezii la inima oricărui efort pentru a reînnoi societatea și instituțiile sale. Pentru binele păcii, nu trebuie să se permită ca să fie abuzate credințele religioase pentru cauza violenței sau a războiului. Trebuie să fim clari și nu echivoci în a invita comunitățile noastre să trăiască pe deplin preceptele de pace și conviețuire prezente în fiecare religie și a denunța actele de violență atunci când sunt comise.
Dragi prieteni, vă mulțumesc iarăși pentru primirea generoasă și pentru atenția voastră. Fie ca această întâlnire să ne întărească pe noi toți în eforturile pentru a trăi în armonie și a răspândi binecuvântările păcii.
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 13.01.2015
Publicarea pe acest sit: 13.01.2015
Etichete: Discursuri, Papa F, Sri Lanka