Discursul Papei adresat comunităţii academice a Institutului Universitar „Sophia”

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat comunității academice
a Institutului Universitar „Sophia” din Loppiano

joi, 14 noiembrie 2019

Iubiți frați și surori,

Vă spun bun-venit și îi mulțumesc Monseniorului Coda pentru cuvintele respectuoase. Îi salut pe profesori, care provin din diferite țări din America Latină și din Caraibe, care fac parte împreună cu părintele Scannone din grupul de lucru despre „Antropologia trinitară” de la CELAM, în colaborare cu „Sophia”, precum și pe profesorii care constituie nucleul inițial sediului local al „Sophia” din America Latină și Caraibe.

Sunt mulțumit de drumul pe care l-ați parcurs în acești doisprezece ani de viață. Înainte! Drumul abia a început. În parcursul care se află în fața voastră nu vă lipsesc punctele de referință: îndeosebi, inspirația carismei unității din care s-a născut Universitatea voastră și în același timp liniile pe care le-am trasat în constituția apostolică Veritatis gaudium, în care proiectul vostru academic și formativ vrea să se oglindească. Și participarea voastră la pregătirea și la dezvoltările Pactului Educativ Global merge în această direcție.

Vă las trei cuvinte, îndemnându-vă să continuați cu bucurie, viziune și hotărâre drumul vostru: înțelepciune, pact, ieșire.

Înțelepciune: Universitatea voastră se numește „Sophia” pentru că obiectivul său este înainte de toate să comunice și să învețe Înțelepciunea pentru a impregna cu ea toate științele. În liturgia de astăzi am auzit acea descriere frumoasă a Înțelepciunii, inspirați-vă de acolo. De fapt, Înțelepciunea este Lumina feței lui Dumnezeu care luminează fața omului: misterul său, întrebările sale, suferințele sale, destinul său. Pentru noi creștinii Înțelepciunea este Isus răstignit și înviat, dar lumina sa îi luminează pe toți oamenii (cf. In 1,9): toate religiile, toate culturile, toate exercițiile autentice de umanitate. Pentru aceasta – așa cum faceți voi – suntem chemați să mergem împreună cu toți, nu împotriva tuturor. Dar există unii care au această obișnuință, de a căuta mereu împotriva cui pot să meargă. Mesajul nostru este un altul: cu cine merg eu, pentru a construi o adevărată și armonioasă cultură a întâlnirii, care ne lipsește mult.

De aici al doilea cuvânt: pact. Pactul este cheia de boltă a creației și a istoriei, așa cum ne învață Cuvântul lui Dumnezeu: pactul între Dumnezeu și oameni, pactul între generații, pactul între popoare și culturi, pactul – în școală – între profesori și studenți precum și părinți, pactul între om, animale, plante și chiar realitățile neînsuflețite care fac frumoasă și variată casa noastră comună. Totul este în relație cu totul, totul este creat pentru a fi icoană vie a lui Dumnezeu care este Treime de Iubire! Așadar, astăzi este misiune prioritară a educa la trăirea acestui pact, ba chiar a fi acest pact viu în toate aceste dimensiuni: pentru a deschide drumurile viitorului la o nouă civilizație care să îmbrățișeze în fraternitatea universală umanitatea și cosmosul. Această vocație la fraternitate, această trăire în fraternitate este indispensabilă astăzi, nu se poate merge fără ea.

Și în sfârșit al treilea cuvânt: ieșire. Fără a ieși nu se întâlnește Înțelepciunea, fără a ieși pactul nu se propagă la toți, cu centre concentrice tot mai largi și inclusive. Numai ieșind se întâlnește fața concretă a fraților și a surorilor, cu rănile lor și cu aspirațiile lor, întrebările lor și darurile lor. Trebuie să învățăm cu inima, cu mintea, cu mâinile să „ieșim din tabără” – așa cum spune Scrisoarea către Evrei (13,13) – pentru a întâlni, chiar acolo în afară, fața lui Dumnezeu pe fața fiecărui frate și a fiecărei surori.

Dragi prieteni, vă mulțumesc iar pentru angajarea voastră. Vă încredințez Fecioarei Maria, Scaunul Înțelepciunii și Maica Unității, și din inimă vă binecuvântez pe voi toți și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 14.11.2019
Publicarea pe acest sit: 14.11.2019
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.