Călătoria apostolică în Bahrain
miercuri, 26 octombrie 2022
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Înainte de a vorbi despre ceea ce am pregătit, aș vrea să atrag atenția asupra acestor doi copii care au venit aici. Ei n-au cerut permisiunea, ei nu au spus: „Ah, mi-e frică”: au venit direct. Așa trebuie să fim noi cu Dumnezeu: în mod direct. Ne-au dat exemplu despre modul în care trebuie să ne comportăm cu Dumnezeu, cu Domnul: să mergem înainte! El ne așteaptă mereu. Mi-a făcut bine să văd încrederea acestor doi copii: a fost un exemplu pentru noi toți. Așa trebuie să ne apropiem mereu de Domnul: cu libertate. Mulțumesc.
În urmă cu trei zile m-am întors din călătoria în Regatul Bahrain, pe care eu nu-l cunoșteam, cu adevărat: nu știam bine cum era, regatul acela. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au însoțit această vizită cu sprijinul rugăciunii și să reînnoiesc recunoștința mea față de Maiestatea Sa regele, față de celelalte autorități, față de Biserica locală și față de populație pentru primirea călduroasă. Și vreau să mulțumesc și organizatorilor călătoriilor: pentru a face această călătorie a fost o mișcare de oameni, Secretariatul de Stat lucrează mult pentru a pregăti discursurile, pentru a pregăti logistica, totul, se mișcă mulți… apoi, traducătorii… și apoi, Corpul Jandarmeriei, Corpul Gărzii Elvețiene, care sunt foarte buni. Este o muncă enormă! Tuturor, tuturor aș vrea să vă mulțumesc public pentru tot ceea ce faceți pentru ca o călătorie a papei să meargă bine. Mulțumesc.
Vine spontan să se întrebe: de ce a voit papa să viziteze această mică țară cu majoritate islamică foarte mare? Există atâtea țări creștine: de ce nu merge mai întâi la una sau la alta? Aș vrea să răspund prin trei cuvinte: dialog, întâlnire și drum.
Dialog: ocazia călătoriei, dorită de mult timp, a fost oferită de invitația regelui la un Forum despre dialogul dintre Orient și Occident. Dialog care folosește la descoperirea bogăției celui care aparține altor neamuri, altor tradiții, altor crezuri. Bahrain, un arhipelag format din atâtea insule, ne-a ajutat să înțelegem că nu trebuie să trăim izolându-ne, ci apropiindu-ne. În Bahrain, care sunt insule, s-au apropiat, s-au atins. Cere asta cauza păcii, iar dialogul este „oxigenul păcii”. Nu uitați asta: dialogul este oxigenul păcii. Și în pacea familială. Dacă a fost făcut un război, între soț și soție, apoi cu dialogul se merge înainte cu pacea. În familie, să se dialogheze de asemenea: să se dialogheze, deoarece cu dialogul se păstrează pacea. În urmă cu aproape șaizeci de ani Conciliul al II-lea din Vatican, vorbind despre construirea păcii, afirma că „această operă le cere [oamenilor] să-și lărgească mintea și inima dincolo de hotarele propriei țări, să renunțe la egoismul național și la ambiția de a domina peste alte popoare și să nutrească un respect profund față de întreaga omenire, care se îndreaptă deja, atât de trudnic, spre o mai mare unitate” (Gaudium et spes, 82). În Bahrain am observat această exigență și am exprimat dorința ca, în toată lumea, responsabilii religioși și civili să știe să privească în afara propriilor granițe, a propriilor comunități, pentru a se îngriji de ansamblu. Numai așa se pot înfrunta anumite teme universale, de exemplu uitarea lui Dumnezeu, tragedia foamei, păzirea creației, pacea. Împreună, se gândește asta. În acest sens Forumul de dialog, cu titlul „Estul și Vestul pentru coexistența umană”, a îndemnat să se aleagă calea întâlnirii și să se refuze cea a ciocnirii. Câte nevoie avem de asta! Câtă nevoie avem să ne întâlnim! Mă gândesc la războiul nesăbuit – nesăbuit! – a cărui victimă este martirizata Ucraina, și la atâtea alte conflicte, care nu se vor rezolva niciodată prin logica infantilă a armelor, ci numai cu forța blândă a dialogului. Dar în afară de Ucraina, care este martirizată, să ne gândim la războaiele care durează de mulți ani, și să ne gândim la Siria – peste 10 ani! – să ne gândim de exemplu la Siria, să ne gândim la copiii din Yemen, să ne gândim la Myanmar: peste tot! Acum, mai aproape este Ucraina, la ce anume fac războaiele? Distrug, distrug omenirea, distrug tot. Conflictele nu trebuie rezolvate prin război.
Dar nu poate exista dialog fără – al doilea cuvânt – întâlnire. În Bahrain ne-am întâlnit, și de mai multe ori am simțit ieșind în evidență dorința ca între creștini și musulmani întâlnirile să crească, să se strângă raporturi mai trainice, să se ia la inimă mai mult. În Bahrain – așa cum se folosește în Orient – persoanele își duc mâna la inimă când salută pe cineva. Am făcut-o și eu, pentru a face spațiu înăuntrul meu celui pe care-l întâlneam. Pentru că, fără primire, dialogul rămâne gol, aparent, rămâne chestiune de idei și nu de realitate. Între multele întâlniri, mă gândesc la aceea cu fratele drag, marele imam de Al-Azhar – frate drag!; și la aceea cu tinerii de la Școala „Preasfânta Inimă a lui Isus”, studenți care ne-au dat o mare învățătură: studiază împreună, creștini și musulmani. Ca tineri, adolescenți, copii trebuie să se cunoască, așa încât întâlnirea fraternă să prevină diviziunile ideologice. Și aici vreau să mulțumesc Școlii „Preasfânta Inimă a lui Isus”, să mulțumesc sorei Rosalyn care a dus înainte această școală atât de bine, și tinerilor care au participat cu discursurile, cu rugăciunile, dansul, cântarea: îmi amintesc bine de ei! Multe mulțumiri. Dar și bătrânii au oferit o mărturie de înțelepciune fraternă: mă gândesc la întâlnirea cu Muslim Council of Elders, o organizație internațională născută în urmă cu puțini ani, care promovează raporturi bune între comunitățile islamice, urmărind respectul, moderația și pacea, opunându-se integralismului și violenței.
Astfel mergem spre al treilea cuvânt: drum. Călătoria în Bahrain nu trebuie văzută ca un episod izolat, face parte dintr-un parcurs, inaugurat de Sfântul Ioan Paul al II-lea când a mers în Maroc. Astfel, prima vizită a unui papă în Bahrain a reprezentat un nou pas pe drumul dintre credincioșii creștini și musulmani: nu pentru a ne amesteca sau a dilua credința, nu: dialogul nu diluează; ci pentru a construi alianțe fraterne în numele părintelui Abraham, care a fost pelerin pe pământ sub privirea milostivă a unicului Dumnezeu din cer, Dumnezeul păcii. Pentru acest motiv motoul călătoriei era: „Pace pe pământ oamenilor de bunăvoință”. Și de ce spun că dialogul nu diluează? Deoarece pentru a dialoga trebuie avut identitate proprie, trebuie pornit de la propria identitate. Dacă tu nu ai identitate, tu nu poți dialoga, pentru că nu înțelegi nici tu ce anume ești. Pentru ca un dialog să fie bun, trebuie pornit mereu de la propria identitate, trebuie să fim conștienți de propria identitate, și astfel se poate dialoga.
Dialog, întâlnire și drum în Bahrain s-au realizat și între creștini: de exemplu, prima întâlnire a fost, de fapt, ecumenică, de rugăciune pentru pace, cu dragul patriarh și frate Bartolomeu și cu frații și surorile de diferite confesiuni și rituri. A avut loc în catedrală, dedicată Stăpânei Noastre a Arabiei, a cărei structură evocă un cort, cel în care, conform Bibliei, Dumnezeu îl întâlnea pe Moise în deșert, de-a lungul drumului. Frații și surorile în credință, pe care i-am întâlnit în Bahrain, trăiesc cu adevărat „pe cale”: sunt în cea mai mare parte muncitori imigrați care, departe de casă, regăsesc rădăcinile lor în poporul lui Dumnezeu și familia lor în marea familie a Bisericii. Este minunat a-i vedea pe acești migranți, filipinezi, indieni și din alte părți, creștini care se adună și se susțin în credință. Și aceștia merg înainte cu bucurie, având certitudinea că speranța lui Dumnezeu nu dezamăgește (cf. Rom 5,5). Întâlnindu-i pe păstori, pe consacrați și pe consacrate, pe lucrătorii pastorali și, în Liturghia solemnă și emoționantă celebrată la stadion, atâția credincioși, provenind și din alte țări din Golf, le-am dus lor afectul întregii Biserici. Aceasta a fost călătoria.
Și astăzi aș vrea să vă transmit vouă bucuria lor genuină, simplă și frumoasă. Întâlnindu-ne și rugându-ne împreună, ne-am simțit o singură inimă și un singur suflet. Gândindu-ne la drumul lor, la experiența lor zilnică de dialog, să ne simțim chemați toți să dilatăm orizonturile: vă rog, inimi dilatate, nu inimi închise, împietrite. Deschideți inimile, pentru că suntem toți frați și pentru ca această fraternitate umană să meargă mai înainte. A dilata orizonturile, a deschide, a lărgi interesele și a ne dedica și cunoașterii celorlalți. Dacă tu te dedici cunoașterii celorlalți, nu vei fi amenințat niciodată. Dar dacă ție îți este frică de ceilalți, tu însuți vei fi pentru ei o amenințare. Drumul fraternității și al păcii, pentru a înainta, are nevoie de toți și de fiecare. Eu dau mâna, dar dacă din cealaltă parte nu există o altă mână, nu este de folos. Sfânta Fecioară să ne ajute pe acest drum! Mulțumesc.
* * *
Sâmbăta trecută la Mer? (Kenya) a fost beatificată sora Maria Carola Cecchin, din Congregația Surorilor Sfântului Iosif Benedict Cottolengo, decedată în 1925, la vârsta de 48 de ani, după ce a mărturisit evanghelia carității la populațiile africane. Exemplul să de femeie bună și înțeleaptă să-i susțină pe cei care se dedică pentru răspândirea împărăției lui Dumnezeu. Aplauze pentru noua fericită!
Acum gândul meu se îndreaptă spre poporul cipriot, în doliu național din cauza morții Preafericirii Sale Chrisostomos al II-lea. A fost un păstor clarvăzător, om de dialog și iubitor al păcii, care a căutat să promoveze reconcilierea între diferitele comunități din țară. Amintesc cu afect recunoscător întâlnirile fraterne pe care le-am împărtășit în Cipru, în timpul vizitei mele de anul trecut. Să ne rugăm pentru odihna veșnică a sufletului său.
Adresez un bun-venit cordial pelerinilor de limbă italiană. Îndeosebi, salut comunitatea vocațională de la Seminarul din Pordenone cu episcopul, școlile de fotbal din Bellante, Asociația Marinarilor din Taranto.
Reînnoiesc invitația mea la rugăciune pentru martirizata Ucraina: să cerem Domnului pacea pentru acești oameni așa de chinuiți și care suferă atâta cruzime, atâta cruzime din partea mercenarilor care fac războiul.
În sfârșit, gândul meu se îndreaptă, ca de obicei, către tineri, către bolnavi, către bătrâni și către noii căsătoriți. Astăzi celebrăm sărbătoarea Dedicării Bazilicii „Sfântul Ioan” din Lateran. Împreună cu ea amintim bisericile în care se adună comunitățile voastre pentru a celebra tainele divine. Legătura cu biserica voastră să mărească în fiecare bucuria de a merge împreună în slujirea evangheliei, în ofranda rugăciunii și în împărtășirea carității. Spre toți îndrept binecuvântarea mea.
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 09.11.2022
Publicarea pe acest sit: 09.11.2022
Etichete: Audiențe generale, Papa F