Cateheze despre Faptele Apostolilor:
14. „Treci în Macedonia, ajută-ne!” (Fap 16,9).
Credința creștină ajunge în Europa
miercuri, 30 octombrie 2019
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Citind Faptele Apostolilor se vede cum Duhul Sfânt este protagonistul misiunii Bisericii: El este cel care conduce drumul evanghelizatorilor arătându-le calea de urmat.
Asta o vedem clar în momentul în care apostolul Paul, ajuns la Troas, primește o viziune. Un macedonean îl imploră: „Treci în Macedonia, ajută-ne!” (Fap 16,9). Poporul din Macedonia de Nord este mândru de acest lucru, este atât de mândru că l-a chemat pe Paul pentru ca Paul să fie cel care să-l vestească pe Isus Cristos. Îmi amintesc mult de acel popor frumos care m-a primit cu atâta căldură: să păstreze această credință pe care le-a predicat-o Paul! Apostolul n-a ezitat și pleacă în Macedonia, fiind sigur că îl trimite chiar Dumnezeu și debarcă la Filipi, „colonie romană” (Fap 16,12) pe via Egnatia, pentru a predica Evanghelia. Paul se oprește acolo mai multe zile. Trei sunt evenimentele care caracterizează șederea lui la Filipi, în aceste trei zile: trei evenimente importante. 1) Evanghelizarea și botezarea Lidiei și a familiei sale; 2) arestarea pe care o îndură, împreună cu Sila, după ce a exorcizat o sclavă exploatată de stăpânii săi 3) convertirea și botezarea temnicerului său și a familiei sale. Să vedem aceste trei episoade din viața lui Paul.
Puterea Evangheliei se îndreaptă, înainte de toate, spre femeile din Filipi, îndeosebi spre Lidia, vânzătoare de purpură, din orașul Tiatira, o femeie care crede în Dumnezeu căreia Domnul îi deschide inima „pentru a asculta cu atenție cele spuse de Paul” (Fap 16,14). De fapt, Lidia îl primește pe Cristos, primește Botezul împreună cu familia sa și îi primește pe cei care sunt ai lui Cristos, găzduindu-i pe Paul și Sila în casa sa. Avem aici mărturia debarcării creștinismului în Europa: începutul unui proces de înculturare are durează și astăzi. A intrat din Macedonia.
După căldura experimentată în casa Lidiei, Paul și Sila trebuie să se confrunte după aceea cu duritatea închisorii: trec de la mângâierea acestei convertiri a Lidiei și a familiei sale, la dezamăgirea închisorii, unde sunt aruncați pentru că au eliberat în numele lui Isus „o servitoare care avea un duh de ghicitoare” și „aducea stăpânilor ei mult câștig” cu meseria de ghicitoare (Fap 16,16). Stăpânii săi câștigau mult și această săracă servitoare făcea asta ce fac ghicitoarele: îți ghicea viitorul, îți citea în palme – așa cum spune cântecul, „ia mâna asta, țigancă”, și pentru asta oamenii plăteau. Și astăzi, iubiți frați și surori, există oameni care plătesc pentru asta. Eu îmi amintesc în dieceza mea, într-un parc foarte mare, erau peste 60 de măsuțe unde erau așezați ghicitori și ghicitoare, care îți citeau în palmă și oamenii credeau în aceste lucruri! Și plăteau. Și asta se întâmpla și în timpul sfântului Paul. Stăpânii săi, din răzbunare, îl denunță pe Paul și îi duc pe apostoli în fața magistraților cu acuza de dezordine publică.
Dar ce se întâmplă? Paul este în închisoare și în timpul detenției se întâmplă însă un fapt surprinzător. Este în dezolare, dar în loc să se plângă, Paul și Sila intonează o laudă adusă lui Dumnezeu și această laudă dă drumul la o putere care îi eliberează: în timpul rugăciunii un cutremur zdruncină temeliile închisorii, se deschid ușile și cad lanțurile tuturor (cf. Fap 16,25-26). Ca rugăciunea de la Rusalii, și cea făcută în închisoare provoacă efecte miraculoase.
Temnicerul, crezând că prizonierii au fugit, urma să se sinucidă, deoarece temnicerii plăteau cu propria viață dacă fugea un prizonier; însă Paul îi strigă: „Toți suntem aici!” (Fap 16,27-28). Atunci acela întreabă: „Ce trebuie ca să fiu mântuit?” (v. 30). Răspunsul este: „Crede în Domnul Isus și vei fi mântuit tu și casa ta” (v. 31). În acest moment are loc schimbarea: în inima nopții, temnicerul ascultă cuvântul Domnului împreună cu familia sa, îi primește pe apostoli, le spală rănile – pentru că fuseseră bătuți cu vergi – și împreună cu ai săi primește Botezul; după aceea, „s-a bucurat cu toată casa pentru că a crezut în Dumnezeu”(v. 34), pregătește masa și îi invită pe Paul și Sila să rămână cu ei: momentul mângâierii! În inima nopții acestui temnicer anonim, lumina lui Cristos strălucește și învinge întunericul: lanțurile inimii cad și îmbobocește în el și în cei din familia sa o bucurie care n-au mai simțit-o vreodată. Așa face Duhul Sfânt misiunea: de la început, de la Rusalii încoace El este protagonistul misiunii. Și ne duce înainte, trebuie să fim fideli față de vocația pe care Duhul ne stimulează s-o facem. Pentru a duce Evanghelia.
Să cerem și noi astăzi Duhului Sfânt o inimă deschisă, sensibilă față de Dumnezeu și ospitalieră față de frați, ca aceea a Lidiei, și o credință curajoasă, ca aceea a lui Paul și a lui Sila, precum și o deschidere a inimii, ca aceea a temnicerului care se lasă atins de Duhul Sfânt.
* * *
Apel pentru Irak
Iubiți frați și surori, gândul meu se îndreaptă spre iubitul Irak, unde manifestațiile de protest petrecute în timpul acestei luni au provocat numeroși morți și răniți. În timp ce exprim condoleanțe pentru victime și apropiere față de familiilor lor și față de răniți, invit autoritățile să asculte strigătul populației care cere o viață demnă și liniștită. Îi îndemn pe toți irakienii, cu sprijinul comunității internaționale, să parcurgă calea dialogului și a reconcilierii și să caute soluții juste la provocările și la problemele țării. Mă rog pentru ca acel popor martirizat să poată găsi pace și stabilitate după atâția ani de război și de violență, în care a suferit așa de mult.
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 30.10.2019
Publicarea pe acest sit: 30.10.2019
Etichete: Audiențe generale, Papa F, Despre Faptele apostolilor