Audiența generală de miercuri

Cateheze despre Faptele Apostolilor:
8. „Nu cumva să vă găsiți că luptați
împotriva lui Dumnezeu!” (Fap 5,39).
Criteriile de discernământ propuse
de înțeleptul Gamaliel
miercuri, 18 septembrie 2019

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Continuăm catehezele despre Faptele Apostolilor. În fața interdicției iudeilor de a învăța în numele lui Cristos, Petru și apostolii răspund cu curaj că nu pot să asculte de cel care vrea să oprească drumul Evangheliei în lume.

Astfel cei doisprezece arată că au acea „ascultare a credinței” pe care vor vrea după aceea s-o trezească în toți oamenii (cf. Rom 1,5). De fapt, pornind de la Rusalii nu mai sunt oameni „singuri”. Experimentează acea sinergie specială care face să se disloce de ei înșiși și îi face să spună: „noi și Duhul Sfânt” (Fap 5,32) sau „Duhul Sfânt și noi” (Fap 15,28). Simt că nu pot spune „eu” singur, sunt oameni dislocați de ei înșiși. Întăriți de această alianță, apostolii nu se lasă înfricoșați de nimeni. Aveau un curaj impresionant! Să ne gândim că aceștia erau lași: toți au plecat, au fugit când Isus a fost arestat. Dar, din lași au devenit așa de curajoși. De ce? Pentru că Duhul Sfânt era cu ei. Același lucru ni se întâmplă nouă: dacă noi îl avem în noi pe Duhul Sfânt, vom avea curajul de a merge înainte, curajul de a învinge atâtea lupte, nu prin noi ci prin Duhul care este cu noi. Nu se dau înapoi în marșul lor de martori curajoși ai lui Isus Înviat, ca martirii din toate timpurile, inclusiv ale noastre. Martirii, își dau viața, nu ascund că sunt creștini. Să ne gândim, acum câțiva ani – și astăzi sunt atâția – dar să ne gândim în urmă cu patru ani, acei copți ortodocși creștini, adevărați muncitori, pe plaja din Libia: toți au fost decapitați. Însă ultimul cuvânt pe care-l spuneau era „Isus, Isus”. Nu au vândut credința, pentru că Duhul Sfânt era cu ei. Aceștia sunt martirii de astăzi! Apostolii sunt „megafoanele” Duhului Sfânt, trimiși de Cel Înviat să răspândească prompt și fără ezitări Cuvântul care dă mântuire.

Și într-adevăr, această determinare face să tremure „sistemul religios” iudaic, care se simte amenințat și răspunde cu violență și condamnări la moarte. Persecuția creștinilor este mereu aceeași: persoanele care nu vor creștinismul se simt amenințate și astfel îi dau la moarte pe creștini. Însă, în mijlocul sinedriului, se ridică glasul diferit al unui fariseu care alege să stăvilească reacția colegilor săi: se numea Gamaliel, om prudent, „învățător al Legii, stimat de tot poporul”. La școala sa, sfântul Paul a învățat să respecte „Legea părinților” (cf. Fap 22,3). Gamaliel ia cuvântul și arată fraților săi cum să exercite arta discernământului în fața situațiilor care depășesc schemele obișnuite.

El demonstrează, citând câteva personaje care s-au erijat ca Mesia, că orice proiect uman poate să obțină mai întâi consensuri și apoi să naufragieze, în timp ce tot ceea ce vine de sus și are „semnătura” lui Dumnezeu este destinat să dureze. Proiectele umane eșuează mereu; au un timp, ca și noi. Gândiți-vă la atâtea proiecte politice și cum se schimbă dintr-o parte în alta, în toate țările. Gândiți-vă la marile imperii, gândiți-vă la dictaturile din secolul trecut: se simțeau foarte puternici, credeau că domină lumea. Și apoi s-au prăbușit toate. Gândiți-vă și astăzi, la imperiile de astăzi: se vor prăbuși, dacă Dumnezeu nu este cu ei, pentru că forța pe care oamenii o au în ei înșiși nu este durabilă. Numai forța lui Dumnezeu durează. Să ne gândim la istoria creștinilor, precum și la istoria Bisericii, cu atâtea păcate, cu atâtea scandaluri, cu atâtea lucruri urâte în aceste două milenii. Și de ce nu s-a prăbușit? Pentru că Dumnezeu este acolo. Noi suntem păcătoși, și chiar dăm scandal de atâtea ori. Dar Dumnezeu este cu noi. Și Dumnezeu ne mântuiește mai întâi pe noi și după aceea pe ei; dar mântuiește mereu, Domnul. Forța este „Dumnezeu cu noi”. Gamaliel demonstrează, citând câteva personaje care s-au erijat ca Mesia, că orice proiect uman poate să obțină mai întâi consensuri și apoi să naufragieze. De aceea Gamaliel conclude că, dacă discipolii lui Isus din Nazaret au crezut într-un impostor, sunt destinați să dispară în nimic; în schimb dacă-l urmează pe unul care vine de la Dumnezeu, este mai bine să renunțe să-i combată; și avertizează: „Nu cumva să vă găsiți că luptați împotriva lui Dumnezeu!” (Fap 5,39). Ne învață să facem acest discernământ.

Sunt cuvinte liniștite și clarvăzătoare, care permit să se vadă evenimentul creștin cu o lumină nouă și oferă criterii care „sunt din Evanghelie”, pentru că invită la recunoașterea pomului după roadele sale (cf. Mt 7,16). Ele ating inimile și obțin efectul sperat: ceilalți membri ai sinedriului urmează părerea sa și renunță la propunerile de moarte, adică să-i ucidă pe apostoli.

Să cerem Duhului Sfânt să acționeze în noi pentru ca, fie personal fie comunitar, să putem dobândi habitus-ul discernământului. Să-i cerem să știm să vedem mereu unitatea istoriei mântuirii prin semnele trecerii lui Dumnezeu în acest timp al nostru și pe fețele celor care sunt lângă noi, pentru ca să învățăm că timpul și fețele umane sunt mesageri ai Dumnezeului celui viu.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 18.09.2019
Publicarea pe acest sit: 18.09.2019
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.