Anul Sfintei Preoții, după Anul Sfântului Paul
Mesaj al IPS Ioan Robu, Arhiepiscop de București
Participând, pe 16 martie a.c., la o adunare plenară a Congregației pentru Cler, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a făcut cunoscută decizia sa de a consacra un an special Sfintei Preoții, cu scopul de a da preoților un nou impuls în a căuta perfecțiunea spirituală de care depinde, mai ales, rodnicia slujirii lor.
Sfântul Părinte va deschide la Roma Anul Sfintei Preoții la 19 iunie a.c., când se împlinesc 150 de ani de la moartea Sfântului Ioan Maria Vianney și se celebrează Sărbătoarea Inimii lui Isus și Ziua Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților. La această dată, în unire cu întreaga Biserică Catolică, vom începe și noi anul dedicat preoților și dorim ca acest an să fie unul cu totul special, de intensă rugăciune a întregului popor credincios pentru preoți și cu preoții, spre reînnoirea spiritualității întregii comunități preoțești și a fiecărui preot în parte. Vrem și noi, aici în România, să celebrăm anul preoției astfel încât în toate diecezele, parohiile și comunitățile călugărești, avându-i alături pe toți credincioșii catolici, să se simtă că îi iubim pe preoții noștri, că vrem să fie fericiți, senini și sfinți în slujirea lor zilnică.
Despre Anul Sfintei Preoții am discutat și în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, care a avut loc la Cluj, la sfârșitul lunii mai. În afara inițiativelor pe care Episcopii le vor lua în diecezele lor, s-a stabilit ca, la nivel național, să aibă loc în acest An șase întâlniri ale preoților din toate diecezele romano- și greco-catolice. Întâlnirile se vor desfășura în șase dieceze (de ambele rituri), la fiecare din ele participând, de fiecare dată, peste o sută de preoți, cu menirea de a favoriza o cunoaștere și o comuniune cât mai mare între preoții noștri. Aceste întâlniri vor avea loc în septembrie, octombrie, noiembrie 2009, și apoi în martie, aprilie și mai 2010.
În tot ce se va înfăptui în Biserica noastră Catolică locală și universală, vrem să le spunem înainte de toate preoților, dar și tuturor creștinilor și lumii de astăzi de pretutindeni, că suntem mândri de preoții noștri, că-i iubim și-i admirăm, recunoscându-le cu gratitudine munca pastorală și mărturia vieții de credință și generoasă abnegație. Căci preoții sunt importanți nu numai prin ceea ce înfăptuiesc, ci și prin ceea ce sunt și cum sunt. E adevărat că sunt și la noi, ca și în alte părți, cazuri triste de abandon al vocației preoțești sau de compromisuri grave, de atitudini care nu sunt conforme cu darul Preoției. Dar aceste cazuri reprezintă un procent foarte mic. În marea lor majoritate, preoții sunt persoane demne, dăruite slujirii, oameni ai rugăciunii și ai carității pastorale, care-și pun întreaga viață în slujba vocației, adesea cu mari sacrificii personale, dar mereu cu adevărată iubire față de Isus Cristos, față de Biserică și popor, în totală solidaritate cu cei săraci și suferinzi. Iată de ce Biserica este mândră de preoții săi în toată lumea.
Anul Sfintei Preoții este o bună ocazie de aprofundare a identității preoțești și a sensului vocației și misiunii preoților în Biserică și în societate; un bun prilej pentru a vedea condițiile concrete, spirituale și materiale, în care trăiesc preoții noștri, care sunt uneori obligați să se confrunte cu situații de sărăcie foarte mare; o bună ocazie pentru toate comunitățile noastre catolice locale să se roage pentru preoții lor, să mediteze, să-i sărbătorească și să-i omagieze pe preoți, amintindu-și fiecare de Preoția comună la care participă toți botezații.
După ce, în anul închinat Sfântului Paul, Suveranul Pontif Benedict al XVI-lea ni l-a propus ca model pe Apostolul Neamurilor pentru neobosita lui slujire întru răspândirea Împărăției lui Dumnezeu, acum, în Anul Sfintei Preoții, ni-l propune ca exemplu pe Sfântul Ioan Maria Vianney, preot declarat de Papa Pius al XI-lea, în 1925, „patron al clerului”. Și Paul și Ioan Maria Vianney au fost consumați de pasiunea pentru mântuirea sufletelor. Exemplele lor ne pot întări și inspira în misiunea și vocația noastră preoțească.
La 19 iunie, în toate parohiile și comunitățile în care se celebrează Sfânta Liturghie se va face deschiderea solemnă a Anului Sfintei Preoții. Liturghia celebrată va fi aceea a Sărbătorii Inimii lui Isus: se vor face rugăciuni pentru preoți și li se va aminti credincioșilor că tot în aceeași zi este și Ziua Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților. Până în 19 iunie, parohiile și comunitățile călugărești vor primi o propunere de program pentru întregul an consacrat Sfintei Preoții.
Iubiți credincioși, să implorăm harul lui Dumnezeu ca Anul Sfintei Preoții să-i întărească pe toți preoții Bisericii noastre, să-i încurajeze cu exemplul Sfântului Ioan Maria Vianney și să-i păstreze senini și generoși în slujirea lor.
Dragi confrați preoți, să primim cu bucurie propunerea Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea de a consacra în mod special anul acesta Sfintei Preoții și, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru vocația și harul acestei slujiri, să reaprindem focul zelului nostru și al dăruirii noastre fără rezerve lui Dumnezeu și aproapelui, Bisericii și poporului nostru credincios.
Cu binecuvântare,
+ Ioan Robu
Arhiepiscop-Mitropolit de București
Copyright: ARCB.ro
Publicarea în original: 08.06.2009
Publicarea pe acest sit: 10.06.2009
Etichete: Anul Preoției, IPS Ioan Robu