Videomesajul Papei la deschiderii Adunării Generale a Operelor Misionare Pontificale

Videomesajul Sfântului Părinte Papa Francisc
la deschiderii Adunării Generale a Operelor Misionare Pontificale
Vatican, 28 mai 2018

Iubiți frați și surori,

Cu acest scurt mesaj aș vrea să vă prezint o realitate importantă pentru misiunea Bisericii, dar puțin cunoscută: Operele Misionare Pontificale.

Încă din primele timpuri, sprijinul reciproc între Bisericile locale, angajate să vestească și să mărturisească Evanghelie, a fost un semn al Bisericii universale. De fapt, misiunea, însuflețită de Duhul Domnului Înviat, lărgește spațiile credinței și iubirii până la marginile pământului.

În secolul al XIX-lea, vestirea lui Cristos a primit un nou impuls de întemeierea Operelor Misionare, cu scopul specific de a se ruga și a acționa concret pentru a susține evanghelizarea în noile teritorii. Aceste Opere au fost recunoscute ca Pontificale de papa Pius al XI-lea, care în acest mod voia să sublinieze că misiunea Bisericii față de toate popoarele se află mult la inima Succesorului lui Petru. Și așa este iarăși! Operele Misionare Pontificale continuă astăzi această importantă slujire începută în urmă cu aproape 200 de ani. Sunt prezente în 120 de țări cu directori naționali, coordonați de secretariate internaționale pe lângă Sfântul Scaun.

De ce sunt importante Operele Misionare Pontificale? Sunt importante înainte de toate pentru că trebuie să ne rugăm pentru misionari și misionare, pentru acțiunea evanghelizatoare a Bisericii. Rugăciunea este prima „operă misionară” – prima! – pe care fiecare creștin poate și trebuie s-o facă, și este și cea mai eficace, deși asta nu se poate măsura. De fapt, principalul agent al evanghelizării este Duhul Sfânt și noi suntem chemați să colaborăm cu El. În afară de asta, aceste Opere garantează în numele papei o distribuire egală a ajutoarelor, așa încât toate Bisericile din lume să aibă un minim de asistență pentru evanghelizare, pentru sacramente, pentru proprii preoți, seminarii, pentru munca pastorală, pentru cateheți. Sprijin dat misionarilor care evanghelizează și sprijin mai ales cu rugăciunea, pentru ca Duhul Sfânt să fie prezent. El este cel care trimite înainte evanghelizarea.

De aceea îi încurajez pe toți să colaboreze cu misiunea noastră comună de a vesti Evanghelia și de a susține tinerele Biserici prin munca acestor Opere Misionare. Făcând așa, în fiecare popor, Biserica se deschide în continuare tuturor și proclamă cu bucurie Vestea Bună a lui Isus Cristos, Mântuitorul lumii.

Mulțumesc tuturor, din inimă!

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 28.05.2018
Publicarea pe acest sit: 28.05.2018
Etichete:

Comentariile sunt închise.