Videomesajul Papei cu ocazia expunerii Giulgiului din Torino

Textul video-mesajului Papei Francisc
cu ocazia expunerii extraordinare
a Giulgiului din Torino
Sâmbăta Mare, 30 martie 2013

Iubiți frați și surori,

Stau și eu împreună cu voi în fața sfântului Giulgiu și îi mulțumesc Domnului care ne oferă, cu instrumentele de astăzi, această posibilitate.

Chiar dacă are loc în această formă, pentru noi nu este o simplă observare, ci este o venerare, este o privire de rugăciune. Aș spune mai mult: înseamnă a ne lăsa priviți. Această Față are ochii închiși, este fața unui răposat, și totuși în mod misterios ne privește și în tăcere ne vorbește. Cum este posibil? Cum de poporul credincios, ca voi, vrea să se oprească în fața acestei Icoane a unui Om biciuit și răstignit? Pentru că Omul din Giulgiu ne invită să-l contemplăm pe Isus din Nazaret. Această imagine – imprimată pe pânză – vorbește inimii noastre și ne determină să urcăm Muntele Calvarului, să privim la lemnul Crucii, să ne cufundăm în tăcerea elocventă a iubirii.

Așadar, să ne lăsăm ajunși de această privire, care nu caută ochii noștri ci inima noastră. Să ascultăm ceea ce vrea să ne spună, în tăcere, depășind moartea însăși. Prin sfântul Giulgiu ajunge la noi Cuvântul unic și ultim al lui Dumnezeu: Iubirea făcută om, întrupată în istoria noastră; Iubirea milostivă a lui Dumnezeu care a luat asupra sa tot răul din lume pentru a ne elibera de stăpânirea sa. Această Față desfigurată se aseamănă cu atâtea fețe de bărbați și femei răniți de o viață care nu respectă demnitatea lor, de războaie și violențe care-i lovesc pe cei mai slabi… Și totuși Fața de pe Giulgiu comunică o mare pace; acest Trup torturat exprimă o maiestate suverană. Este ca și cum ar lăsa să transpară o energie reținută dar puternică, este ca și cum ne-ar spune: ai încredere, nu-ți pierde speranța; forța iubirii lui Dumnezeu, forța Celui Înviat învinge totul.

Pentru aceasta, contemplându-l pe Omul de pe Giulgiu, îmi însușesc, în acest moment, rugăciunea pe care sfântul Francisc de Assisi a rostit-o în fața Crucifixului:

Dumnezeule preaînalt și glorios,
luminează întunericul din inima mea.
Și dă-mi credință dreaptă, speranță sigură, caritate perfectă,
înțelepciune și cunoaștere, Doamne,
ca să fac porunca ta sfântă și adevărată. Amin.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 30.03.2013
Publicarea pe acest sit: 31.03.2013
Etichete: ,

Lasă un răspuns