Predica Papei la Vigilia Pascală

Predica Sfântului Părinte Papa Francisc
la Vigilia Pascală
sâmbătă, 19 aprilie 2014

Evanghelia despre învierea lui Isus Cristos începe cu drumul femeilor spre mormânt, în zorii zilei de după sâmbătă. Ele merg la mormânt pentru a onora trupul Domnului, dar îl găsesc deschis și gol. Un înger puternic le spune: „Nu vă temeți!” (Mt 28,5), și le poruncește să meargă ca să ducă vestea discipolilor: „A înviat din morți și iată merge înaintea voastră în Galileea” (v. 7). Femeile aleargă imediat și de-a lungul drumului Isus însuși le iese în întâmpinarea și spune: „Nu vă temeți; mergeți și vestiți fraților mei să meargă în Galileea: acolo mă vor vedea” (v. 10). „Nu vă fie frică”, „nu vă temeți”: este un glas care încurajează să deschidem inima pentru a primi această veste.

După moartea Învățătorului, discipolii erau risipiți; credința lor se rupsese, totul părea terminat, se dărâmaseră certitudinile, se stinseseră speranțele. Însă acum, acea veste a femeilor, deși incredibilă, venea ca o rază de lumină în întuneric. Vestea se răspândește: Isus a înviat, așa cum a prezis… Și acea poruncă de a merge în Galileea; de două ori femeile au auzit-o, mai întâi de la înger, apoi de la Isus însuși: „Să meargă în Galileea, acolo mă vor vedea”. „Nu vă temeți” și „mergeți în Galileea”.

Galileea este locul primei chemări, unde începuse totul! A se întoarce acolo, a se întoarce la locul primei chemări. Pe malul lacului Isus trecuse, în timp ce pescarii își aranjau năvoadele. I-a chemat și ei au lăsat toate și l-au urmat (cf. Mt 4,18-22).

A se întoarce în Galileea înseamnă a reciti totul pornind de la cruce și de la victorie; fără frică, „nu vă temeți”. A reciti totul – predica, minunile, noua comunitate, entuziasmele și lipsurile, până la trădare – a reciti totul pornind de la sfârșit, care este un nou început, de la acest suprem act de iubire.

Și pentru fiecare dintre noi există o „Galilee” la originea drumului cu Isus. „A merge în Galileea” înseamnă ceva frumos, înseamnă pentru noi a redescoperi Botezul nostru ca izvor viu, a lua energie nouă de la rădăcina credinței noastre și a experienței noastre creștine. A ne întoarce în Galileea înseamnă înainte de toate a ne întoarce acolo, la acel punct incandescent în care harul lui Dumnezeu m-a atins la începutul drumului. De la acea scânteie pot să aprind focul pentru astăzi, pentru fiecare zi, și să duc căldură și lumină fraților mei și surorilor mele. De la acea scânteie se aprinde o bucurie umilă, o bucurie care nu ofensează durerea și disperarea, o bucurie bună și blândă.

În viața creștinului, după Botez, există și o altă „Galilee”, o „Galilee” mai existențială: experiența întâlnirii personale cu Isus Cristos, care m-a chemat să-l urmeze și să particip la misiunea sa. În acest sens, când Isus a trecut pe drumul meu, m-a privit cu milostivire, mi-a cerut să-l urmez; a mă întoarce în Galileea înseamnă a recupera amintirea acelui moment în care ochii săi s-au intersectat cu ai mei, momentul în care m-a făcut să simt că mă iubea.

Astăzi, în această noapte, fiecare dintre noi se poate întreba: care este Galileea mea? Este vorba de a comemora, de a merge înapoi cu amintirea. Unde este Galileea mea? Mi-o amintesc? Am uitat-o? Caut-o și o vei găsi! Acolo te așteaptă Domnul. Am mers pe drumuri și cărări care m-au făcut s-o uit. Doamne, ajută-mă: spune-mi care este Galileea mea; știi, eu vreau să mă întorc acolo pentru a te întâlni și a mă lăsa îmbrățișat de milostivirea ta. Nu vă fie frică, nu vă temeți, întoarceți-vă în Galileea!

Evanghelia este clară: trebuie să ne întoarcem acolo, pentru a-l vedea pe Isus înviat și a deveni martori ai învierii sale. Nu este o întoarcere înapoi, nu este o nostalgie. Este întoarcere la prima iubire, pentru a primi focul pe care Isus l-a aprins în lume și a-l duce tuturor, până la marginile pământului. A ne întoarce în Galileea fără frică.

„Galileea neamurilor” (Mt 4,15; Is 8,23): orizont al Celui Înviat, orizont al Bisericii; dorință intensă de întâlnire… Să pornim la drum!

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 19.04.2014
Publicarea pe acest sit: 20.04.2014
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.