Discursul Papei după celebrarea Căii Crucii

Discursul Sfântului Părinte Francisc
după celebrarea Căii Crucii la Colosseum
Vinerea Mare, 18 aprilie 2014

Dumnezeu a pus pe crucea lui Isus toată greutatea păcatelor noastre, toate nedreptățile făcute de fiecare Cain împotriva fratelui său, toată amărăciunea trădării lui Iuda și a lui Petru, toată vanitatea prepotenților, toată aroganța prietenilor falși. Era o cruce grea, ca noaptea persoanelor abandonate, grea ca moartea persoanelor dragi, grea pentru că rezumă toată urâciunea răului. Totuși, este și o cruce glorioasă ca zorile unei nopți lungi, pentru că reprezintă toată iubirea lui Dumnezeu care este mai mare decât fărădelegile noastre și decât trădările noastre. În cruce vedem monstruozitatea omului, când se lasă condus de rău; dar vedem și imensitatea milostivirii lui Dumnezeu care nu ne tratează după păcatele noastre, ci după milostivirea sa.

În fața crucii lui Isus, vedem aproape până la atingerea cu mâinile cât de iubiți suntem veșnic; în fața crucii ne simțim „fii” și nu „lucruri” sau „obiecte”, așa cum afirma sfântul Grigore Nazianzenul adresându-se lui Cristos cu această rugăciune: „Dacă n-ai fi tu, o Cristoase al meu, m-aș simți creatură sfârșită. M-am născut și mă simt cum mă destram. Mănânc, dorm, mă odihnesc și merg, mă îmbolnăvesc și mă vindec. Mă asaltează fără număr dorințe și chinuri, mă bucur de soare și de ceea ce rodește pământul. Apoi, eu mor și carnea devine praf ca aceea a animalelor, care nu au păcate. Dar eu, ce am mai mult decât ele? Nimic, decât pe Dumnezeu. Dacă n-ai fi tu, o Cristoase al meu, m-aș simți creatură sfârșită. O Isuse al nostru, condu-ne de la cruce la înviere și învață-ne că răul nu va avea ultimul cuvânt, ci iubirea, milostivirea și iertarea. O Cristoase, ajută-ne să exclamăm din nou: «Ieri eram răstignit cu Cristos; astăzi sunt glorificat cu el. Ieri eram mort cu el, astăzi sunt viu cu el. Ieri eram înmormântat cu el, astăzi sunt înviat cu el»”.

În sfârșit, toți împreună, să-i amintim pe cei bolnavi, să amintim toate persoanele abandonate sub greutatea crucii, pentru ca să găsească în încercarea crucii forța speranței, a speranței învierii și a iubirii lui Dumnezeu.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 18.04.2014
Publicarea pe acest sit: 20.04.2014
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.