Predica Papei la Liturghia cu conferirea Mirului

Predica Sfântului Părinte Papa Francisc
la Liturghia cu conferirea Sacramentului Mirului
Piața San Pietro, duminică, 28 aprilie 2013

Iubiți frați și surori! Preaiubiți candidați la mir! Bine ați venit!

Aș vrea să vă propun trei gânduri simple și scurte asupra cărora să reflectăm.

1. În lectura a doua am ascultat frumoasa viziune a Sfântului Ioan: un cer nou și un pământ nou și apoi Cetatea Sfântă care coboară de la Dumnezeu. Totul este nou, transformat în bine, în frumusețe, în adevăr; nu mai există plâns, durere… Aceasta este acțiunea Duhului Sfânt: ne aduce noutatea lui Dumnezeu; vine la noi și face noi toate lucrurile, ne schimbă. Duhul ne schimbă! Și viziunea Sfântului Ioan ne amintește că suntem cu toții în drum spre Ierusalimul ceresc, noutatea definitivă pentru noi și pentru toată realitatea, ziua fericită în care vom putea vedea fața Domnului – acea față minunată, atât de frumoasă a Domnului Isus – vom putea fi cu El pentru totdeauna, în iubirea Sa.

Vedeți, noutatea lui Dumnezeu nu se aseamănă cu noutățile lumești, care sunt toate provizorii, trec și sunt căutate tot mai mult. Noutatea pe care Dumnezeu o dăruiește vieții noastre este definitivă, și nu numai în viitor, când vom fi cu El, ci și astăzi: Dumnezeu face totul nou, Duhul Sfânt ne transformă cu adevărat și vrea să transforme, și prin intermediul nostru, lumea în care trăim. Să deschidem Duhului ușa, să ne lăsăm conduși de El, să lăsăm ca acțiunea continuă a lui Dumnezeu să ne facă oameni noi, însuflețiți de iubirea lui Dumnezeu, pe care ne-o dăruiește Duhul Sfânt! Ce frumos dacă fiecare dintre voi, seara ar putea să spună: astăzi la școală, acasă, la serviciu, condus de Dumnezeu, am făcut un gest de iubire față de colegul meu, față de părinții mei, față de un bătrân! Ce frumos!

2. Un al doilea gând: în prima lectură Paul și Barnaba afirmă că „trebuie să trecem prin multe încercări, ca să intrăm în împărăția lui Dumnezeu” (Fapte 14,22). Drumul Bisericii, chiar drumul nostru creștin personal, nu sunt mereu ușoare, întâlnesc dificultăți, încercări. A-l urma pe Domnul, a lăsa ca Duhul Său să transforme zonele noastre de umbră, comportamentele noastre care nu sunt conform lui Dumnezeu și să spele păcatele noastre, este un drum care întâlnește atâtea obstacole, din afara noastră, în lume și chiar înlăuntrul nostru. Însă dificultățile, încercările, fac parte din drumul pentru a ajunge la gloria lui Dumnezeu, ca pentru Isus, care a fost glorificat pe Cruce; le vom întâlni mereu în viață! Să nu ne descurajăm! Avem forța Duhului Sfânt pentru a învinge aceste încercări.

3. Și aici ajung la ultimul punct. Este o invitație pe care v-o adresez vouă, candidați și candidate la mir, și tuturor: rămâneți tari în drumul credinței cu speranța puternică în Domnul. Aici se află secretul drumului nostru! El ne dă curajul de a merge împotriva curentului. Ascultați bine, tinerilor: a merge împotriva curentului; acest lucru face bine inimii, dar este nevoie de curaj pentru a merge împotriva curentului și El ne dă acest curaj! Nu există dificultăți, încercări, neînțelegeri care trebuie să ne înfricoșeze dacă rămânem uniți cu Dumnezeu, așa cum mlădițele sunt unite cu vița, dacă nu pierdem prietenia cu El, dacă îi facem tot mai mult spațiu în viața noastră. Aceasta mai ales dacă ne simțim săraci, slabi, păcătoși, pentru că Dumnezeu dăruiește forță slăbiciunii noastre, bogăție sărăciei noastre, convertire și iertare păcatului nostru. Este atât de milostiv Domnul: mereu, dacă mergem la El, ne iartă. Să avem încredere în acțiunea lui Dumnezeu! Cu El putem face lucruri mari; ne va face să simțim bucuria de a fi discipolii Săi, martorii Săi. Dedicați-vă idealurilor mari, lucrurilor mari. Noi, creștinii, nu am fost aleși de Domnul pentru lucruri mărunte; mergeți tot mai departe, spre lucrurile mari. Dedicați-vă viața pentru idealurile mari, tinerilor!

Noutate a lui Dumnezeu, încercările vieții, tari în Domnul. Dragi prieteni, să deschidem larg poarta vieții noastre pentru noutatea lui Dumnezeu care ni-l dăruiește pe Duhul Sfânt, pentru ca să ne transforme, să ne facă tari în încercări, să întărească unirea noastră cu Domnul, rămânerea noastră puternică în El: aceasta este o adevărată bucurie! Așa să fie.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 28.04.2013
Publicarea pe acest sit: 29.04.2013
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.