Predica Papei în sărbătoarea Botezului Domnului

Predica Sfântului Părinte Papa Francisc
la Sfânta Liturghie celebrată
în sărbătoarea Botezului Domnului,
Capela Sixtină, 12 ianuarie 2020

Așa cum Isus a mers ca să fie botezat, tot așa voi îi aduceți pe copiii voștri.

Isus îi răspunde lui Ioan: „să se facă toată dreptatea” (cf. Mt 3,15). A boteza un copil este un act de dreptate, pentru el. Și de ce? Pentru că noi la Botez îi dăm o comoară, noi la Botez îi dăm o garanție: pe Duhul Sfânt. Copilul iese [de la Botez] cu forța Duhului Sfânt înăuntrul său: Duhul care-l va apăra, îl va ajuta, în toată viața sa. Pentru aceasta este așa de important să fie botezați când sunt copii, pentru ca să crească având forța Duhului Sfânt.

Acesta este mesajul pe care eu aș vrea să vi-l dau astăzi. Voi aduceți copiii voștri astăzi, [pentru ca să aibă] în ei pe Duhul Sfânt. Și să aveți grijă ca ei să crească având lumina, având forța Duhului Sfânt, prin cateheza, ajutorul, învățătura, exemplele pe care voi le veți da acasă… Acesta este mesajul.

Nu aș vrea să vă spun altceva puternic. Numai un anunț. Copiii nu sunt obișnuiți să vină la Capela Sixtină, este prima dată! Nu sunt obișnuiți să stea închiși într-un ambient chiar un pic cald. Și nu sunt obișnuiți să fie îmbrăcați așa, pentru o sărbătoare atât de frumoasă ca astăzi. Se vor simți un pic în dificultate în vreun moment. Și va începe unul [să plângă]… – concertul încă nu a început! – dar va începe unul, apoi altul… Nu vă înspăimântați, lăsați-i pe copii să plângă și să strige. Mai degrabă, dacă plânge copilul tău și se smiorcăie, poate că îi este prea cald: luați ceva de pe el; sau pentru că îi este foame: alăptează-l, da, mereu în pace. Un lucru pe care l-am spus și anul trecut: ei au o dimensiune „corală”: este suficient ca unul să dea nota „la” și încep toți, și se va face concertul. Nu vă înspăimântați. Este o predică frumoasă atunci când plânge un copil în biserică, este o predică frumoasă. Faceți în așa fel încât să se simtă bine și mergem înainte.

Nu uitați: voi îl purtați pe Duhul Sfânt înăuntrul copiilor.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 12.01.2020
Publicarea pe acest sit: 12.01.2020
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.