Pastorala de Paşti a PS Martin Roos

Mesajul Excelenței Sale Martin Roos, episcop romano-catolic de Timișoara,
cu ocazia Solemnității Învierii Domnului – Sfintele Paști 2002

Frați și surori în credință,

Toate așteptările noastre și întreaga noastră speranță sunt îndreptate către viață, așa cum tot ceea ce în fața noastră pare să primească un sens, trebuie să fie capabil a înfrunta moartea. Doar o astfel de speranță are putere susținătoare, doar printr-o astfel de speranță putem dăinui.

Discipolii și apostolii lui Isus, nu au reușit să descopere și prin urmare nici să trăiască într-o astfel de speranță, în atmosfera Paștelui, imediat după Învierea lui Isus. Au fost nevoiți să mai parcurgă un drum, o perioadă, au avut nevoie de cele patruzeci de zile de „după Paști”, timp în care l-au reîntâlnit de mai multe ori pe Isus, cel care și de această dată, cu multă răbdare și blândețe, „vorbindu-le despre Împărăția lui Dumnezeu”, i-a introdus în lumea nouă a credinței.

Prin aceasta, au putut descoperi două căi, ce s-au arătat în același timp ca două șanse: celebrarea frângerii pâinii, pe de o parte, și comunitatea cu cei, care asemenea lor se aflau pe drumul credinței pe de altă parte. Cu alte cuvinte, acestea înseamnă pentru noi, celebrarea Eucharistiei și Biserica. În acestea se găsește mediul cel mai potrivit unde credința pascală încolțește, crește și se dezvoltă până la maturitate. Tot ceea ce se găsește în afara acestora, poate fi nesigur și dificil – și astăzi ca și atunci – credința și speranța având o dublă valență: a avea parte ca și a da- parte.

Din aceste motive, doresc pe această cale, să invit pe toți frații și toate surorile în credință, să participăm activ la celebrările sacre ale Sfintelor Paști, pentru ca astfel să creștem în credință și să „vestim moartea și învierea Domnului până ce El va veni.” (1Cor 11,26).

Prin aceasta, cu toții devenim părtași ai speranței și o vom putea dărui, chiar oferi celor din jurul nostru ca șansă spre noi speranțe prin care „nu ne permitem să pierim”(Rom 5,5).

Ce am putea oferi mai mult acestei lumi în care trăim cu toții ?

„Cristos a Înviat! Adevărat, a Înviat!”

Bucurie sinceră și profundă doresc tuturor credincioșilor cu ocazia Solemnității Învierii Domnului, implorând de la Cel pentru noi Înviat, binecuvântare, har și ocrotire.

Timișoara,
în Duminica Sfintelor Paști al anului 2002

al vostru
+ Martin,
Episcop de Timișoara

Autor: PS Martin Roos
Copyright: Catholica.ro
Publicarea în original: 31.03.2002
Publicarea pe acest sit: 31.03.2002
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.