Pastorala de Crăciun a PS Virgil Bercea

Scrisoare pastorală la
sărbătoarea Nașterii Domnului 2009

SCRISOARE PASTORALĂ
LA SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI

Îngerii ne dau de știre că Isus, Cel mult dorit,
Pentru-a lumii mântuire, pe pământ azi a venit

Iubiți credincioși,

Este Sărbătoare, sărbătoare mare pe pământ: Domnul vine, vine din nou pentru a noastră mântuire; Domnul se naște într-o familie, Familia Sfântă din Nazaret.

La rândul nostru, fiecare, ne-am născut într-o familie iar modelul pentru toate familiile din lume ar trebui sa fie Familia Sfântă din Nazaret.

Dragii mei,

În Familia din Nazaret, Dumnezeu desăvârșește lucrarea mâinilor sale începută cu Adam si Eva. Văzându-l pe Adam singur, a zis Domnul ca „nu este bine să fie omul singur” (Gen. 2, 18) și i-a creat o pereche egala cu el din propriul sau trup (cf. Gen. 2, 20-22) și, le-a poruncit: „creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l stăpâniți” (Gen. 1, 28). Ascultarea de Dumnezeu este fundamentul pe care s-a zidit prima familie: „din toți pomii din rai poți să mănânci, iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci” (Gen. 2, 16-17). Însă neascultarea „ le-a deschis ochii… și au cunoscut că erau goi” (Gen. 3, 7) și prin această neascultare a început drama familiei umane.

Dar, la plinirea timpurilor, „îngerii ne dau de știre” că la Betleem s-a născut cel de veacuri așteptat, Emanuel – Dumnezeu cu noi” (Mt. 1, 23), într-o familie. Maria, Maica Sfântă a avut conștiința împlinirii planului lui Dumnezeu prin ea „fie mie după cuvântul tău!” (Lc. 1, 38) iar Sfântul Iosif, l-a ascultat pe înger și „a luat la el pe femeia sa” (Mt. 1, 24).

Dragi credincioși,

Chiar dacă Maria și Iosif au acceptat planul lui Dumnezeu în viața lor, familia lor, precum familia lui Adam si Eva, a fost supusă multor încercări ale Satanei de a o distruge. Totuși vedem că nici mersul pe jos dintr-un oraș în altul in timp ce Maria era gravida, nici faptul că nimeni nu le-a oferit un loc decent pentru a înnopta, nici încercarea lui Irod de a ucide pe Pruncul Isus, nici fuga în Egipt nu i-au făcut pe Iosif și Maria să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu odată ce i-au acceptat voința în familia lor. Iar „Maria păstra toate aceste lucruri și le cumpănea în inima ei” (Lc. 2, 19).

In fața acestor capcane ale celui rău, pentru a rămâne unită, familia trebuie sa-l primească pe Dumnezeu in mijlocul ei. „Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu” (Mt. 1, 30): Domnul i se adresează Mariei dar în același timp ni se adresează nouă, fiecăruia în mod personal și ne spune: „nu te teme … ai aflat har la Dumnezeu„.

Iubiți credincioși,

Astăzi, ca și acum 2000 de ani, familiile noastre „află har la Dumnezeu„: pentru că familia este sacramentul iubirii și sanctuarul vieții; pentru că familia este trecutul, prezentul și viitorul umanității; pentru că familia este fundamentul dreptății și al iertării, este școala valorilor și este Biserica cea vie și adevărată.

În Familia din Nazaret Fiul lui Dumnezeu a trăit mulți ani ascuns și neștiut de nimeni. Această Familie Sfântă a avut o existență anonimă și modestă, într-un loc uitat de lume, cu încercări nenumărate, în persecuție și în exil, cu lumini și umbre. Cu toate acestea, Familia Sfântă ne poate ajuta să trăim viața în familiile noastre cu respect și bucurie mai ales atunci când greutățile, încercările și suferința se abat peste noi dacă știm să „aflăm și să primim harul de la Dumnezeu” (cf. Mt. 1, 30).

Iubiți credincioși,

Dacă citim cu atenție Evangheliile îl auzim adesea pe îngerul Domnului care-i îndeamnă atât pe Maria cât și pe Iosif și le spune: „nu te teme” (cf. Mt. 1,30). Tot astfel și Îngerul nostru păzitor ne îndeamnă și ne spune fiecăruia: „nu te teme” să întemeiezi o familie în care iubirea și viața să înflorească. Și eu vă îndemn, dragii mei, nu vă temeți să vă creșteți și să vă educați pruncii, nu vă temeți să aveți grijă de bătrânii voștri și să-i înconjurați cu iubire și dragoste, nu vă temeți să vă practicați credința. Familiile noastre să fie modele de iubire și înțelegere! Astfel lumea vă va crede că sunteți creștini.

La Betleem, Isus Cristos intră în istoria umanității, printr-o familie. Mare mister! Nazaretul în schimb ne prezintă viața de fiecare zi, istoria Familiei Sfinte. Ca un ecou răsună cuvintele Domnului „în sudoarea feței tale îți vei mânca pâinea” (cf. Gen. 3, 19) iar Isus, Maria și Iosif și-au mâncat pâinea în bucurie și în necaz și au dat sens și frumusețe căminului lor familial după porunca lui Dumnezeu.

Iubiții mei,

Îngerii ne dau de știre că Isus, Cel mult dorit” se naște astăzi în sufletul nostru, caută un sălaș în familiile noastre. Suntem oare pregătiți pentru a-l primi?

Vă îndemn, cu ocazia acestui Praznic luminos să-l primiți și să-i faceți lăcaș perpetuu Pruncului Isus în inima și viața dumneavoastră, în familia dumneavoastră. Acest Prunc, „care cu puterea sa, va împărăți lumea„, are puterea să țină unite familiile și să le ocrotească. Acest Prunc are puterea de a mântui familiile și pe toți care-l primesc și cred în El (cf. Fap. 16, 31).

Da, să-l primim cu credință pentru că Domnul este speranța care ne aduce iubirea cea adevărată!

Vă doresc Sărbători sfinte și binecuvântate!

Nașterea lui Cristos să vă fie de folos!

La mulți ani!

+ Virgil Bercea

Autor: PS Virgil Bercea
Copyright: BRU.ro
Publicarea în original: 16.12.2009
Publicarea pe acest sit: 18.12.2009
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.