Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat participanților la la Întâlnirea Interreligioasă
de Rugăciune pentru Pace la Bologna
Vatican, 11 octombrie 2018
Iubitului frate Monseniorul Matteo Maria Zuppi, arhiepiscop de Bologna;
Iluștri reprezentanți ai Bisericilor și comunităților creștine și ai marilor religii mondiale,
Vă adresez salutul meu cu ocazia Întâlnirii de Rugăciune pentru Pace, organizată de arhidieceza de Bologna și de Comunitatea „Sfântul Egidiu”. Ea se pune pe urma întâlnirii istorice care a avut loc în octombrie în urmă cu treizeci și doi de ani la Assisi. De atunci, scenariile istoriei s-au schimbat pe larg, adesea în manieră dramatică; în schimb, aceste întâlniri au rămas, cu un fir roșu care de-a lungul anilor dă mărturie despre necesitatea continuă de a implora împreună, fără încetare, darul păcii.
Titlul ales pentru acest an, „Punți de pace”, în timp ce evocă arhitectura singulară a porticurilor care caracterizează Bologna – oraș despre care am o amintire vie și recunoscătoare pentru vizita făcută anul trecut -, este o invitație de a crea conexiuni care să ducă la întâlniri reale, legături care să unească, parcursuri care să ajute la depășirea conflictelor și asperităților. În lumea globalizată, unde din păcate pare tot mai ușor să se sape distanțe și să se cuibărească în propriile interese suntem chemați să ne angajăm împreună pentru a uni între ele persoanele și popoarele.
Este urgent de a elabora împreună amintiri de comuniune care să vindece rănile istoriei, este urgent de a crea legături de conviețuire pașnică pentru viitor.
Nu putem să ne resemnăm cu demonul războiului, cu nebunia terorismului, cu forța înșelătoare a armelor care devorează viața. Nu putem lăsa ca indiferența să pună stăpânire peste oameni, făcându-i complici ai răului, ai acelui rău teribil care este războiul, a cărui cruzime este plătită mai ales de cei mai săraci și de cei mai slabi. Nu putem să ne sustragem de la responsabilitatea noastră de credincioși, chemați, și mai mult în satul global de astăzi, să avem la inimă binele tuturor și să nu ne mulțumim cu faptul că la noi este pace. Religiile, dacă nu urmăresc căi de pace se dezmint pe ele însele. El nu pot decât să construiască punți, în numele Celui care nu încetează să unească cerul și pământul. De aceea, diferențele noastre nu trebuie să ne pună pe unii împotriva altora: inima celui care crede cu adevărat îndeamnă să se deschidă, mereu și pretutindeni, căi de comuniune.
În urmă cu doi ani, la Assisi, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a primei întâlniri în orașul sfântului Francisc, am subliniat responsabilitatea noastră de credincioși în edificarea unei lumi în pace. Ca și cum aș vrea să mă unesc iarăși cu voi toți, aș vrea să fac să răsune câteva cuvinte de atunci: „Noi aici, împreună și în pace, credem și sperăm într-o lume fraternă. Dorim ca bărbați și femei de religii diferite, să se reunească oriunde și să creeze înțelegere, în special acolo unde sunt conflicte. Viitorul nostru este să trăim împreună. Pentru aceasta suntem chemați să ne eliberăm de poverile grele ale neîncrederii, ale fundamentalismelor și ale urii. Cei care cred să fie artizani ai păcii în invocația către Dumnezeu și în acțiunea pentru om! Și noi, drept conducători religioși, suntem ținuți să fim punți solide de dialog, mediatori creativi de pace. Ne adresăm și celui care are responsabilitatea cea mai înaltă în slujirea popoarelor, liderilor națiunilor, pentru ca să nu înceteze să caute și să promoveze căi de pace, privind dincolo de interesele de parte și ale momentului: să nu rămână neascultate apelul lui Dumnezeu adresat conștiințelor, strigătul de pace al săracilor și așteptările bune ale tinerelor generații!”.
Aș vrea să vă invit chiar să fie implicați, în manieră îndrăzneață, tinerii, pentru ca să crească la școala păcii și să devină constructori și educatori de pace. În aceste zile Biserica catolică se întreabă în mod deosebit cu privire la tinerele generații. Lumea în care locuiesc apare adesea ostilă față de viitorul lor și violent cu acela care este slab: mulți încă n-au văzut pacea și mulți nu știu ce este o viață demnă. Ca oameni care credem, nu putem decât să simțim urgența de a percepe strigătul puternic de pace care se ridică din inimile lor și de a construi împreună acel viitor care le aparține lor. De aceea este necesar să se construiască punți între generații, punți pe care să mergem ținându-ne de mână și să ne ascultăm.
În timpul Zilei Mondiale a Tineretului din 2016, tinerilor adunați la Cracovia le-am spus: „Viața de astăzi ne spune că este foarte ușor să ne îndreptăm atenția spre ceea ce ne desparte, spre ceea ce ne separă. Ar vrea să ne facă să credem că a ne închide este cel mai bun mod de a ne proteja de ceea ce ne face rău. […] Să aveți curajul de a ne învăța, să aveți curajul de a ne învăța pe noi că este mai ușor a construi punți decât a ridica ziduri! Avem nevoie să învățăm asta. […] Voi să fiți acuzatorii noștri, dacă noi alegem calea zidurilor, calea dușmăniei, calea războiului”. Pasiunea pentru pace îi face pe toți mai tineri unde realmente contează: în inimă. Astăzi, strângându-vă unii lângă alții, bărbați femei din credințe și generații diferite, arătați că, având ajutorul lui Dumnezeu, a construi împreună pacea este posibil. Este drumul care trebuie parcurs. Vă mulțumesc și vă urez drum bun, pentru binele tuturor.