Mesajul Papei adresat Adunării Ecleziale din America Latină şi Caraibe

Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat participanților la Adunarea Eclezială
din America Latină și Caraibe

21 noiembrie 2021

Salut cordial participanții la Adunarea Eclezială din America Latină și Caraibe, care se desfășoară în perioada 21-28 noiembrie 2021 la Ciudad de Mexico, cu dorința de a promova o Biserică în ieșire sinodală, de a reaprinde spiritul celei de-a V-a Conferințe Generale a Episcopatului care, la Aparecida în 2007, ne-a chemat să fim discipoli misionari și să încurajăm speranța, întrezărind la orizont Jubileul Guadalupan din 2031 și Jubileul Răscumpărării din 2033.

Vă mulțumesc pentru prezența voastră la această Adunare, care este o nouă exprimare a feței latinoamericane și caraibiene a Bisericii noastre, în sintonie cu procesul pregătitor pentru cea de-a XVI-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor a cărei temă este „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”. Pe baza acestor chei care structurează și călăuzesc sinodalitatea – comuniune, participare și misiune – aș dori să reflectez pe scurt la două cuvinte, de care să țineți cont în mod deosebit în acest drum pe care îl faceți împreună.

Primul cuvânt este „ascultare”. Dinamismul adunărilor ecleziale este în procesul de ascultare, dialog și discernământ. Într-o adunare, schimbul face mai ușor „să ascultăm” glasul lui Dumnezeu până când auzim împreună cu el strigătul poporului și ascultăm oamenii până când vom respira în ei voința la care ne cheamă Dumnezeu. Vă rog să încercați să vă ascultați unii pe alții și să ascultați strigătele celor mai săraci și mai uitați frați și surori ai noștri.

Al doilea cuvânt este „revărsare”. Discernământul comunitar necesită multă rugăciune și dialog pentru a putea găsi împreună voința lui Dumnezeu și necesită, de asemenea, găsirea unor căi de depășire care să evite ca diferențele să se transforme în diviziuni și polarizări. În acest proces, îl rog pe Domnul ca adunarea voastră să fie o exprimare a „revărsării” iubirii creatoare a Duhului său, care ne îndeamnă să ieșim fără teamă în întâmpinarea altora și care încurajează Biserica pentru ca, printr-un proces de convertire pastorală, să fie din ce în ce mai evanghelizatoare și misionară.

Iubiți frați și surori, vă încurajez să trăiți aceste zile primind cu recunoștință și bucurie această chemare la revărsarea Duhului în poporul credincios al lui Dumnezeu pelerin în America Latină și Caraibe. Fie ca Isus să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară să aibă grijă de voi cu ocrotirea ei maternă. Și, vă cer, să nu uitați să vă rugați pentru mine.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 21.11.2021
Publicarea pe acest sit: 21.11.2021
Etichete:

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.