Discursul Papei la sosirea în Toronto

Discursul Papei Ioan Paul al II-lea
la sosirea pe aeroportul din Toronto
marți, 23 iulie 2002

Domnule Prim-ministru Jean Chrétien
Iubiți prieteni canadieni!

1. Vă sunt profund recunoscător, domnule prim-ministru, pentru cuvintele de bun venit și mă simt foarte onorat de prezența, aici, a premierului din Ontario, a primarului marelui oraș Toronto și a multor alți distinși reprezentanți ai guvernului și ai societății civile. Tuturor le spun un călduros „mulțumesc” pentru că ați primit cu bucurie să fiți gazda Zilei Mondiale a Tineretului în Canada, și pentru tot ce s-a făcut pentru ca aceasta să devină o realitate.

Iubiți canadieni, păstrez o vie amintire din prima mea vizită apostolică din 1984, și din scurta vizită din 1987 la popoarele indigene din Denendeh. De data aceasta trebuie să mă mulțumesc să rămân doar în Toronto. De aici îi salut pe toți canadienii. Sunteți în rugăciunea mea de mulțumire către Dumnezeu, Cel care a binecuvântat din belșug vasta și frumoasa voastră țară.

2. Tineri din toate părțile lumii se adună pentru Ziua Mondială a Tineretului. Cu darurile minții și a inimii lor ei reprezintă viitorul lumii. Dar ei poartă, de asemenea, amprenta unei omeniri care prea adesea nu cunoaște pacea ori dreptatea.

Prea multe vieți încep și se sfârșesc fără bucurie, fără speranță. Aceasta este una din principalele rațiuni ale Zilei Mondiale a Tineretului. Tinerii se adună pentru ca, în tăria credinței lor în Isus Cristos, să se angajeze în slujirea marii cauze a păcii și a solidarității umane.

Mulțumesc, Toronto! Mulțumesc, Canada, că-i primești cu brațele deschise!

3. În versiunea franceză a imnului vostru național „O Canada”, voi cântați: „Car ton bras sait porter l’épée, il sait porter la croix” (Căci brațul tău știe să țină spada, știe să poarte crucea). Canadienii sunt moștenitorii unui umanism extraordinar de bogat, îmbogățit și mai mult prin îmbinarea numeroaselor elemente culturale diferite. Dar în centrul moștenirii voastre stă concepția spirituală și transcendentală despre viață, bazată pe revelația creștină, care dă un impuls vital dezvoltării voastre ca societate liberă, democratică și solidară, recunoscută în întreaga lume ca o susținătoare a drepturilor omului și a demnității umane.

4. Într-o lume marcată de puternice tensiuni etice și sociale, și de confuzie asupra scopului însuși al vieții, canadienii pot oferi o contribuție de o valoare inestimabilă – cu condiția să păstreze ceea ce este profund, bun și valid în moștenirea lor. Mă rog pentru ca Ziua Mondială a Tineretului să ofere tuturor canadienilor ocazia de a-și reaminti valorile esențiale ale unei vieți bune și ale fericirii umane.

Domnule prim-ministru, dragi prieteni: fie ca motto-ul Zilei Mondiale a Tineretului să răsune de la un capăt la celălalt al pământului, amintind tuturor creștinilor că trebuie să fie „sarea pământului și lumina lumii”!

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți! Dumnezeu să binecuvânteze Canada!

Autor: Papa Ioan Paul al II-lea
Traducător: Cristina Grigore
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 23.07.2002
Publicarea pe acest sit: 24.07.2002
Etichete: , , , ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.