Discursul Papei la Prima Zi Mondială a Copiilor

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
Prima Zi Mondială a Copiilor
Roma, sâmbătă, 25 mai 2024

Dragi dragi copii, băieți și fete!

Suntem aici! Suntem aici! A început aventura ZMC, Ziua Mondială a Copiilor. Ne-am adunat aici la Stadionul Olimpic, pentru a da „lovitura de începere” pentru o mișcare de copii care vor să construiască o lume de pace, unde suntem toți frați, o lume care are viitor, pentru că vrem să ne îngrijim de ambientul care ne înconjoară. „Lume frumoasă”, spune cântecul vostru. Mulțumesc pentru aceasta!

foto: Vatican Media

În voi, copii, totul vorbește despre viață, despre viitor. Și Biserica, care este mamă, vă primește, vă însoțește cu duioșie și cu speranță. La 6 noiembrie 2023 am avut bucuria de a primi în Vatican câteva mii de copii din atâtea părți ale lumii. În acea zi ați adus un val de bucurie; și mi-ați manifestat întrebările voastre despre viitor. Acea întâlnire a lăsat o amprentă în inima mea și am înțeles că acea conversație cu voi trebuia să continue, trebuia să se lărgească la alți copii și adolescenți. Și pentru aceasta suntem aici astăzi: pentru a continua să dialogăm, să ne punem întrebări și să dăm răspunsuri.

Știu că sunteți triști din cauza războaielor. Eu vă întreb: Voi sunteți triști din cauza războaielor? [copiii răspund]: „Da!” – „Nu aud!” – „Da!”. Astăzi am primit copii fugiți din Ucraina care au multă durere din cauza războaielor. Unii dintre ei erau răniți. Războiul este un lucru frumos? [copiii răspund]: „Nu!”. Nu se aude. [copiii răspund]: „Nu!”. Și pacea este un lucru frumos? [copiii răspund]: „Da!”. Îmi place să vă aud așa copii. Sunteți îndurerați, pentru că atâția de vârsta voastră nu pot să meargă la școală. Sunt copii care nu pot să meargă la școală. Sunt realități pe care și eu le port în inimă și mă rog pentru ei. Să ne rugăm pentru copiii care nu pot să meargă la școală, pentru copiii care îndură războaiele, pentru copii care nu au ce să mănânce, pentru copiii care sunt bolnavi și nimeni nu-i îngrijește.

O întrebare. Ascultați bine. Voi știți care este motoul acestei Zile Mondiale a Copiilor? Știți care este motoul? Motoul este o frază luată din Biblie: „Iată eu fac toate lucrurile noi”. Ați auzit? [copiii răspund]: „Da!”. „Iată eu fac toate lucrurile noi”. Spunem împreună? [Toți împreună]: „Iată eu fac toate lucrurile noi”. Încă o dată: „Iată eu fac toate lucrurile noi”. Acesta este motoul. Este foarte frumos. Gândiți-vă: Dumnezeu vrea asta, tot ceea ce nu este nou trece. Dumnezeu este noutate. Mereu Domnul ne dă noutatea.

Dragi copii, să mergem înainte și să avem bucurie. Bucuria este sănătate pentru suflet. Dragi copii, Isus în evanghelie a spus că vă iubește. O întrebare: Isus vă iubește? Nu se aude! [copiii răspund]: „Da!”. Și diavolul vă iubește? [copiii răspund]: „Nu!”. Bravo! Curaj și înainte.

Acum toți împreună, dacă voi vreți, să facem o rugăciune către Sfânta Fecioară Maria, către Mama din cer.

Bucură-te, Marie…

Dumnezeu să vă binecuvânteze! Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 25.05.2024
Publicarea pe acest sit: 25.05.2024
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.