Discursul Papei Ioan Paul al II-lea
de la întâlnirea cu autoritățile civile și politice,
cu reprezentanți ai comunităților religioase
și cu corpul diplomatic
(București, Palatul Cotroceni, vineri, 7 mai 1999)
„Fiecare este responsabil de frații săi și de viitorul țării”
Domnule președinte, domnilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților, domnilor membri ai Guvernului și ai corpurilor constituite, doamnelor și domnilor membri ai corpului diplomatic, domnilor reprezentanți ai diferitelor comunități religioase!
1. Răspunzând invitației pe care mi-ați făcut-o de a vizita România, sunt fericit, domnule președinte, de a păși pentru prima dată pe pământul țării voastre. Vă mulțumesc mult pentru primirea și cuvintele pline de curtoazie pe care mi le-ați adresat, personal, precum și în numele autorităților națiunii. Salut membrii corpurilor constituite și pe reprezentanții poporului român ca și pe membrii comunităților religioase și ai corpului diplomatic; adresez, de asemenea, salutările mele cele mai cordiale responsabililor vieții publice, precum și persoanelor care au contribuit la pregătirea vizitei mele și tuturor românilor.
Pelerin al păcii
2. Vin pe pământul vostru ca pelerin al păcii, al fraternității și al înțelegerii în sânul națiunilor, între popoare și între discipolii lui Cristos. Pe parcursul diferitelor etape ale vizitei mele, voi întâlni diversele comunități ecleziale, ca și poporul român. Mulțumesc din inimă Preafericirii sale Teoctist, patriarhul României, pentru cuvintele de bun venit. Întâlnirea noastră și momentele de rugăciune pe care le vom împărtăși sunt dovezi elocvente de fraternitate evanghelică. Pe linia ultimului conciliu și în perspectiva marelui jubileu, gesturile sunt cele care marchează în mod semnificativ drumul unității creștinilor. Doresc ca păstorii și credincioșii să facă, la rândul lor, gesturi concrete de dialog și de primire reciprocă, ce vor demonstra că iubirea fraternă în Cristos nu e o vorbă în zadar, ci o componentă a vieții creștine și a Bisericii.
3. Țin de asemenea să salut pe episcopii catolici din România, ca și pe toți membrii comunităților lor: latină, greco-catolică și armeană. Îi asigur de afecțiunea mea paternă. Reafirmându-le admirația pentru munca desfășurată în vremuri de încercare, cu fidelitate și curaj, mă bucur de acțiunea lor pastorală în comuniune cu succesorul lui Petru, semn al unității trupului lui Cristos și al angajării lor în cadrul societății române.
4. Sunt fericit să întâlnesc membrii corpului diplomatic; prezența lor demonstrează atenția pe care statele vecine, Europa și lumea în ansamblu o acordă României, dezvoltării sale interne și relațiilor externe. Urez ca întreaga comunitate internațională să intensifice ajutoarele în favoarea națiunilor care, ieșind de sub jugul comunist, trebuie să-și reorganizeze viața economică și socială; aceste țări vor deveni astfel făuritoare de pace și de prosperitate pentru locuitorii lor și parteneri tot mai responsabili în viața internațională.
5. Prezența reprezentanților diferitelor comunități religioase mă face să subliniez rolul esențial al Bisericilor. Lor le revine sarcina de a fi făuritoare de pace, de solidaritate și de fraternitate, astfel încât să nu se prezinte ca antagoniste, ci drept colaboratoare în vederea binelui comun, lăsând la o parte tot ce poate exacerba opozițiile, pasiunile și ideologiile care, în decursul deceniilor trecute, au încercat să prevaleze asupra persoanelor, asupra comunităților omenești locale și asupra principiilor de libertate și de adevăr. În condițiile respectării autonomiei realităților temporale, misiunea lor spirituală le cheamă să stea de veghe în lume, pentru a aminti valorile care stau la baza vieții sociale și pentru a identifica sub aspect uman și spiritual orice lipsă de respect datorat fiecărei persoane, demnității și libertăților sale fundamentale, mai cu seamă libertatea religioasă și libertatea de conștiință.
6. România trăiește o perioadă de tranziție determinantă pentru viitor, pentru participarea ei mai intensă la construcția Europei și la prezența ei pe scena mondială. Gândul meu se îndreaptă spre cei care trec prin încercări, în special cei ce sunt greu loviți de criza economică și cei care se află în situații de sărăcie sau de boală, precum și familiile care cu greu reușesc să facă față necesităților. Invit toți românii să dea dovadă de solidaritate, arătând astfel concret că viața pe același teritoriu creează legături puternice de fraternitate. Nimeni nu trebuie să se simtă exclus sau să dispere sub pretextul ritmului lent al transformărilor sau să se desolidarizeze de mersul comun. Fiecare este responsabil de frații săi și de viitorul țării.
Sechelele și cicatricele comunismului în memoria poporului
7. Patruzeci de ani de comunism ateu au lăsat urme și cicatrice în trupul și în memoria poporului vostru și au instaurat un climat de neîncredere; toate acestea nu pot dispărea fără un efort real de convertire a cetățenilor, în viața lor personală și în relațiile cu ansamblul comunității naționale. Fiecare trebuie să întindă mâna fraților săi, astfel încât promovarea și dezvoltarea să fie în favoarea tuturor, în special a celor care au îndurat efectele nefaste ale diferitelor crize din trecut. Poporul vostru este bogat în resurse nebănuite, de încredere în sine și de solidaritate. Conștient de aceste valori, el este chemat să dezvolte o artă de a trăi împreună care este un supliment de suflet și de umanitate. Solidaritatea și încrederea reclamă de la toții protagoniștii vieții sociale acordul și respectul diferitelor niveluri de intervenție, precum și o angajare perseverentă și o atitudine onestă din partea tuturor celor care au sarcina să administreze problemele societății. Pornind de la aceasta se constituie cu adevărat o comunitate de destin. Încurajez locuitorii României să depună eforturi pentru a edifica o societate în serviciul tuturor și să se lase uniți din nou de mesajul lui Cristos, așa cum au făcut înaintașii lor din timpurile apostolice, arătând ce loc important au valorile creștine, spirituale, morale și umane în viața națiunii.
8. Răsturnările rezultate în urma evenimentelor din 1989 au mărit diferențele dintre cetățeni. Dificultățile în tranziția democratică duc uneori la descurajare. Calea vieții democratice trece înainte de toate printr-o educație civică pentru toți cetățenii, astfel încât ei să poată avea o parte activă și responsabilă în viața publică, în sânul colectivităților locale și pe toate treptele societății. Format în spirit civic, poporul va deveni conștient de faptul că evoluțiile nu înseamnă doar structuri, dar că ele privesc de asemenea mentalitățile. În special, este bine ca tinerii să-și poată regăsi încrederea în țara lor și să nu mai fie tentați să emigreze. Pe de altă parte, este important ca un stat dornic de convivialitate și de pace să fie atent cu toți indivizii care trăiesc pe teritoriul național, fără excepție. Într–adevăr, o națiune are datoria de a face totul pentru a afirma unitatea națională, întemeiată pe egalitatea între toți locuitorii, independent de originea și religia lor, și pentru a dezvolta sentimentul primirii străinului.
Fără îndoială, modificările teritoriale, care au dus la unirea de populații de apartenențe etnice și religioase diferite, au desenat, mai ales în Transilvania, un mozaic socio-religios complex. Grație convivialității naționale și religioase, cu răbdare și mai ales cu voința de a reuși arta de a trăi împreună, vor putea fi depășite opozițiile și temerile. „Trebuie să trecem de la o poziție de antagonism și de conflict la un nivel în care și unul și celălalt se recunosc reciproc parteneri” (Ut unum sint, nr. 29). Deoarece istoria nu poate fi uitată, cetățenii pot azi să se regăsească parteneri, mai mult încă, frați, numai ținând mult la respectarea drepturilor minorităților și la dialog, nutrind voința iertării și reconcilierii.
9. Doresc, în fine, să menționez primirea pe care România a acordat-o cu atâta generozitate compatrioților mei și Guvernului polonez în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Aș vrea, de asemenea, să aduc omagiu exploziei spontane de generozitate de care au fost capabile numeroase persoane cu ocazia evenimentelor din anul 1989. Există, printre multe altele, semne care pot suscita și azi atitudini curajoase și perseverente ce duc la o societate în care se poate trăi bine.
10. Vă sunt recunoscător, domnule președinte, că m-ați invitat să împărtășesc câteva ore istoria voastră, permițându-mi astfel să întâlnesc comunitățile catolice și să înfăptuiesc, prin contactele mele cu Biserica Ortodoxă Română, o etapă importantă pe calea unității creștine. Invoc, în ce vă privește și asupra familiei, asupra persoanelor prezente, ca și asupra întregii populații a României, belșugul binecuvântărilor divine.
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Presa Bună
Publicarea în original: 07.05.1999
Publicarea pe acest sit: 05.05.2009
Etichete: Discursuri, Papa IP2, România