Discursul Papei la întâlnirea interreligioasă din Bulgaria

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la întâlnirea pentru pace în prezența exponenților
diferitelor confesiuni religioase din Bulgaria
Piața Nezavisimost, Sofia,

luni, 6 mai 2019

Iubiți frați și surori,

Ne-am rugat pentru pace cu cuvinte inspirate din sfântul Francisc de Assisi, mare îndrăgostit de Dumnezeu Creator și Tată al tuturor. Iubire pe care el a mărturisit-o cu aceeași pasiune și respect sincer față de creație și față de orice persoană pe care o întâlnea pe drumul său. Iubire care a transformat privirea sa dându-i conștiința că în fiecare există „o rază de lumină care se naște din certitudinea personală că sunt iubit în mod infinit, dincolo de orice” (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 6). Iubire care l-a făcut să fie un autentic constructor al păcii. Și fiecare dintre, pe urmele sale, este chemat să devină un constructor, un „artizan” al păcii. Pace pe care trebuie s-o implorăm și pentru care trebuie să lucrăm, dar și misiune, cadou și efort constant și zilnic pentru a construi o cultură în care și pacea să fie un drept fundamental. Pace activă și „fortificată” împotriva tuturor formelor de egoism și de indiferență care ne fac să punem în fața demnității inviolabile a fiecărei persoane interesele meschine ale câtorva. Pacea pretinde și cere să facem din dialog o cale, din colaborare conduita noastră, din cunoașterea reciprocă metoda și criteriul (cf. Document despre fraternitatea umană, Abu Dhabi, 4 februarie 2019) pentru a ne întâlni în ceea ce ne unește, a ne respecta în ceea ce ne desparte și a ne încuraja să privim viitorul ca spațiu de oportunitate și de demnitate, în special pentru generațiile care vor veni.

Noi în această seară suntem aici să ne rugăm în fața acestor făclii purtate de copiii noștri. Ele simbolizează focul iubirii care este aprins în noi și care trebuie să devină un far de milostivire, de iubire și de pace în ambientele în care trăim. Un far care am vrea să lumineze întreaga lume. Cu focul iubirii noi vrem să topim gerul războaielor. Trăim acest eveniment pentru pace pe ruinele anticei Serdika, la Sofia, inimă a Bulgariei. Noi putem vedea de aici locurile de cult ale diferitelor Biserici și confesiuni religioase: Sfânta Nedelia a fraților noștri ortodocși, Sfântul Iosif al nostru al catolicilor, sinagoga fraților noștri mai mari evreii, moscheea fraților noștri musulmani și, aproape, biserica armenilor.

În acest loc, timp de secole, veneau bulgarii din Sofia care aparțineau la diferite grupuri culturale și religioase, pentru a se întâlni și a discuta. Fie ca acest loc simbolic să reprezinte o mărturie de pace. În acest moment, glasurile noastre se amestecă și la unison exprimă dorința arzătoare de pace: pacea să se răspândească pe tot pământul! În familiile noastre, în fiecare dintre noi, și în special în acele locuri unde atâtea glasuri au fost reduse la tăcere de război, sufocate de indiferență și ignorate prin complicitatea zdrobitoare a grupurilor de interes. Toți să coopereze la realizarea acestei aspirații: exponenții religiilor, politicii, culturii. Fiecare acolo unde se află, desfășurând misiunea care-i revine să poată spune: „Doamne, fă din mine un instrument al păcii tale”. Este auspiciul ca să se realizeze visul sfântul papă Ioan al XXIII-lea, al unei țări în care pacea să fie de-a casei. Să urmăm dorința sa și să spunem cu viața: Pacem in terris! Pace pe pământ tuturor oamenilor iubiți de Domnul.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 06.05.2019
Publicarea pe acest sit: 06.05.2019
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.