Discursul Papei la întâlnirea cu tinerii în Bangui

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la întâlnirea cu tinerii în Piața Catedralei
Bangui, 29 noiembrie 2015

Dragi tineri,

Vă salut cu tot afectul. Prietenul vostru care a vorbit în numele tuturor a spus că simbolul vostru este bananier, pentru că bananier este un simbol de viață: mereu crește, mereu se reproduce, mereu dă roadele cu atâta energie alimentară. Bananier este și rezistent. Eu cred că acest lucru exprimă clar drumul care vă este propus în acest moment dificil de război, ură, diviziune: drumul rezistenței.

Spunea prietenul vostru că unii dintre voi vor să plece. A fugi în fața provocărilor vieții nu este niciodată o soluție! Este necesar să se reziste, să se aibă curajul rezistenței, al luptei pentru bine! Cine fuge nu are curajul de a da viața. Bananier dă viața și continuă să se reproducă și să dea tot mai multă viață pentru că rezistă, pentru că rămâne, pentru că stă acolo. Unii dintre voi îmi vor pune întrebarea: „Dar, părinte, ce putem face? Cum se face pentru a rezista?”. Eu vă voi spune două sau trei lucruri care probabil vor fi utile pentru voi, pentru a rezista.

Înainte de toate, rugăciunea. Rugăciunea este puternică! Rugăciunea învinge răul! Rugăciunea vă apropie de Dumnezeu care este Atotputernicul. Eu vă adresez o întrebare: voi vă rugați? Nu aud… [tinerii strigă: Da!] Nu uitați asta!

Al doilea: a lucra pentru pace. Și pacea nu este un document care se semnează și rămâne acolo. Pacea se face în toate zilele! Pacea este o muncă artizanală, se face cu mâinile, se face cu propria viață. Dar cineva îmi poate spune: „Spuneți-mi, părinte, cum pot să fiu eu artizanul păcii?”. Mai întâi: să nu urăști niciodată. Și dacă unul își face rău, încearcă să ierți. Fără ură! Multă iertare! Să spunem împreună asta: „Fără ură, multă iertare” [toți repetă în limba sango]. Și dacă tu nu ai ură în inima ta, dacă tu ierți, vei fi un învingător. Pentru că vei fi învingător al celei mai dificile bătălii ale vieții, învingător în iubire. Și prin iubire vine pacea.

Voi vreți să fiți înfrânți sau învingători, în viață? Ce vreți? [tinerii strigă: „Noi vrem să fim cei care înving!”] Și se învinge numai pe calea iubirii. Calea iubirii. Și se poate iubi dușmanul? Da. Se poate ierta cel care ți-a făcut rău? Da. Astfel, cu iubirea și iertarea, voi veți fi învingători. Cu iubirea voi veți fi învingători în viață și veți da mereu viață. Iubirea nu vă va face niciodată înfrânți.

Acum vă urez ceea ce este cel mai bun, pentru voi. Gândiți-vă la bananier. Gândiți-vă la rezistență în fața dificultăților. A fugi, a pleca departe nu este o soluție. Voi trebuie să fiți curajoși. Ați înțeles ce înseamnă a fi curajoși? Curajoși în iertare, curajoși în iubire, curajoși în a face pace. De acord? [tinerii răspund: „da” în limba sango] Spunem asta împreună? „Curajoși în iertare, curajoși în iubire, curajoși în a face pace” [tinerii repetă în sango].

Dragi tineri centrafricani, sunt foarte bucuros să vă întâlnesc. Astăzi am deschis această Poartă. Asta înseamnă Poarta Milostivirii lui Dumnezeu. Încredeți-vă în Dumnezeu! Pentru că El este milostiv, El este iubire, El este capabil să ne dea pacea. Pentru aceasta v-am spus la început să vă rugați: este necesar să ne rugăm pentru a rezista, pentru a iubi, pentru a nu urî, pentru a fi artizani ai păcii.

Multe mulțumiri pentru prezența voastră. Acum voi merge înăuntru să ascult spovezile câtorva dintre voi…

Sunteți cu inima dispusă să rezistați? Da sau nu? [tinerii: „Da!”] Sunteți cu inima dispusă să luptați pentru pace? [„Da!”] Sunteți cu inima dispusă la reconciliere? [„Da!”] Sunteți cu inima dispusă să iubiți această patrie frumoasă? [„Da!”] Și mă întorc la început: sunteți cu inima dispusă să vă rugați? [„Da!”]

Și vă cer și să vă rugați pentru mine, pentru ca să pot fi un bun episcop, pentru ca să pot fi un bun Papă. Îmi promiteți să vă rugați pentru mine? [„Da!”]

Și acum vă voi da binecuvântarea, vouă și familiilor voastre. O binecuvântare cerând Domnului ca să vă dea iubirea și pacea.

(Binecuvântarea)

O seară bună și rugați-vă pentru mine!

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 29.11.2015
Publicarea pe acest sit: 30.11.2015
Etichete: , ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.