Discursul Papei la întâlnirea cu comunitatea musulmană

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la întâlnirea cu comunitatea musulmană
Moscheea centrală Koudoukou, Bangui
duminică, 29 noiembrie 2015

>Dragi prieteni, responsabili și credincioși musulmani,

Este o mare bucurie pentru mine să vă întâlnesc și să vă exprim recunoștința mea pentru primirea voastră călduroasă. Mulțumesc îndeosebi imamului Tidiani Moussa Naibi pentru cuvintele sale respectuoase de bun-venit. Vizita mea pastorală în Republica Centrafricană n-ar fi completă dacă n-ar cuprinde și această întâlnire cu comunitatea musulmană.

Între creștini și musulmani suntem frați. Așadar trebuie să ne considerăm ca atare, să ne comportăm ca atare. Știm bine că ultimele evenimente și violențele care au zguduit țara voastră nu erau întemeiate pe motive propriu-zis religioase. Cine spune că crede în Dumnezeu trebuie să fie și un bărbat și o femeie de pace. Creștini, musulmani și membrii ai religiilor tradiționale au trăit pașnic împreună timp de mulți ani. Așadar trebuie să rămânem uniți pentru ca să înceteze orice acțiune care, de o parte și de alta, desfigurează Fața lui Dumnezeu și în fond are scopul de a apăra cu orice mijloc interese particulare, în defavoarea binelui comun. Împreună, să spunem nu urii, nu răzbunării, nu violenței, îndeosebi celei care este săvârșită în numele unei religii sau al lui Dumnezeu. Dumnezeu este pace, Dumnezeu salam.

În aceste timpuri dramatice, responsabilii religioși creștini și musulmani au voit să se ridice la înălțimea provocărilor momentului. Ei au jucat un rol important pentru a restabili armonia și fraternitatea între toți. Aș vrea să le asigur lor recunoștința mea și stima mea. Și putem să amintim și multele gesturi de solidaritate pe care creștinii și musulmanii le-au avut față de compatrioții lor dintr-o altă confesiune religioasă, primindu-i și apărându-i în cursul acestei ultime crize, în țara voastră, dar și în alte părți ale lumii.

Nu se poate decât dori ca apropiatele consultări naționale să dea țării responsabili care să știe să-i unească pe centrafricani și să devină astfel mai degrabă simboluri ale unității națiunii decât reprezentanții unei facțiuni. Vă încurajez cu însuflețire să faceți din țara voastră o casă primitoare pentru toți fiii săi, fără deosebire de etnie, de apartenență politică sau de confesiune religioasă. Republica Centrafricană, situată în inima Africii, grație colaborării tuturor fiilor săi, va putea atunci să dea un impuls în acest sens întregului continent. Ea va putea să-l influențeze pozitiv și să ajute la stingerea focarelor de tensiune care sunt prezente în el și care îi împiedică pe africani să beneficieze de acea dezvoltare pe care o merită și la care au dreptul.

Iubiți prieteni, iubiți frați, vă invit să ne rugăm și să lucrăm pentru reconciliere, fraternitate și solidaritate între toți, fără a uita persoanele care au suferit mai mult datorită acestor evenimente.

Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă ocrotească! Salam alaikum!

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 29.11.2015
Publicarea pe acest sit: 30.11.2015
Etichete: , ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.