Discursul Papei la întâlnirea cu pelerinii din Dieceza de Cracovia

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la întâlnirea cu pelerinii din Dieceza de Cracovia
miercuri
, 10 octombrie 2018

Iubiți frați și surori,

Bine ați venit și mulțumesc pentru afectul vostru călduros! Îi mulțumesc arhiepiscopului Marek pentru cuvintele sale respectuoase și salut frățește pe cardinalul Stanislav și pe episcopii prezenți.

Ați venit ca reprezentanți ai sfintei Biserici a lui Dumnezeu care este în Cracovia, care m-a primit cu brațele deschise în vara anului 2016. Ați venit împreună cu păstorii voștri și cu persoanele consacrate, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru viața și pontificatul sfântului Ioan Paul al II-lea, în apropierea celei de-a 40-a aniversări a alegerii sale la scaunul lui Petru. Vă salut cordial pe voi toți, în mod deosebi pe săraci, pe bolnavi și pe numeroșii tineri care participă la pelerinaj.

Sfântul Ioan Paul al II-lea a îmbogățit Biserica universală cu un mare belșug de daruri, pe care în bună parte le-a moștenit de la tezaurul de credință și de sfințenie al ținutului vostru și al Bisericii voastre. El purta în inimă și, ca să spunem așa, în trup mărturiile sfinților din Cracovia: de la sfântul Stanislav și sfânta Hedviga regină, la sfântul Albert și sfânta Faustina. De la ei a învățat dăruirea nemărginită lui Dumnezeu și marea sensibilitate față de orice om; dăruire și sensibilitate care s-au manifestat în slujirea sa sacerdotală, episcopală și papală. A primit de la Dumnezeu marele dar de a ști să citească semnele timpurilor în lumina Evangheliei, și l-a făcut să rodească în folosul drumului poporului său, al poporului vostru, care în diferitele evenimente dureroase n-a pierdut niciodată încrederea în Dumnezeu și fidelitatea față de propria cultură înrădăcinată în spiritul creștin.

Fidel față de aceste rădăcini, a încercat să facă în așa fel încât Biserica să se ridice ca păzitoare a drepturilor inalienabile ale omului, familiei și popoarelor, pentru a fi semn de pace, de dreptate și de dezvoltare integrală pentru întreaga familie umană. În același timp, el a subliniat mereu prioritatea harului și a ascultării față de voința lui Dumnezeu, înainte de orice calcul uman.

Această bogată moștenire, pe care sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a lăsat-o, este pentru noi – și în mod special pentru compatrioții săi – o provocare de a fi fideli lui Cristos și de a răspunde cu dăruire bucuroasă la chemarea la sfințenie, pe care Domnul o adresează fiecăruia și fiecăreia dintre noi, în situația noastră specifică personală, familială și socială.

Iubiți frați și surori, sfântul Ioan Paul al II-lea nu încetează să vegheze asupra Bisericii care este la Cracovia, pe care a iubit-o așa de mult! Din cer să însoțească drumul vostru: familiile, tinerii și bătrânii, preoții, călugărițele și toți consacrații; pe cei mai dezavantajați, pe suferinzi. Și eu mă încredințez cu voi mijlocirii sale. Vă mulțumesc pentru această vizită a voastră și vă binecuvântez pe voi toți și întreaga comunitate diecezană din Cracovia. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Și, înainte de a vă da binecuvântarea, vă invit pe toți să ne rugăm un „Bucură-te, Marie” către Sfânta Fecioară Maria.

[Binecuvântarea]

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 10.10.2018
Publicarea pe acest sit: 10.10.2018
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.