Discursul Papei la întâlnirea cu Patriarhul suprem al budiștilor

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la întâlnirea cu Patriarhul suprem al budiștilor
Bangkok, 21 noiembrie 2019

Sanctitatea Voastră,

Vă mulțumesc pentru amabilele cuvinte de bun-venit ale dumneavoastră. La începutul vizitei mele în această națiune, sunt bucuros să merg în acest Templu Regal, simbol al valorilor și al învățăturilor care caracterizează acest popor iubit. La izvoarele budismului majoritatea thailandezilor s-au adăpat și au impregnat maniera lor de a venera viața și proprii bătrâni, de a trăi un stil de viață sobru, bazat pe contemplație, pe dezlipire, pe munca dură și pe disciplină (cf. Exortația apostolică post-sinodală Ecclesia in Asia, 6); caracteristici care alimentează trăsătura voastră distinctivă așa de specială: de a fi considerați ca poporul zâmbetului.

Întâlnirea noastră se înscrie în drumul de stimă și de recunoaștere reciprocă început de predecesorii noștri. Pe urmele lor aș vrea să pun această vizită, pentru a mări nu numai respectul ci și prietenia dintre comunitățile noastre. Au trecut aproape cincizeci de ani de când al 17-lea patriarh suprem, Somdej Phra Wanarat (Pun Punnasiri), împreună cu un grup de călugări budiști importanți, l-a vizitat pe papa Paul al VI-lea în Vatican, ceea ce a reprezentat o cotitură foarte relevantă în dezvoltarea dialogului dintre tradițiile noastre religioase; dialog cultivat care, după aceea, a permis papei Ioan Paul al II-lea să realizeze o vizită în acest templu la patriarhul suprem Sanctitatea Sa Somdej Phra Ariyavongsagatanana (Vasana Vasano). Personal am avut onoarea de a primi recent o delegație de călugări de la templul Wat Pho, cu darul unei traduceri a unui vechi manuscris budist în limba pali, păstrat acum în Biblioteca Vaticană. Pași mici care ajută să mărturisim nu numai în comunitățile noastre, ci și în lumea noastră, atât de solicitată să propage și să genereze diviziuni și excluderi, că este posibilă cultura întâlnirii. Când avem oportunitatea de a ne recunoaște și de a ne aprecia, și în diferențele noastre (cf. Exortația apostolică Evangelii gaudium, 250), oferim lumii un cuvânt de speranță capabil să încurajeze și să susțină pe cei care se simt tot mai mult dăunați de diviziune. Posibilități ca acestea ne amintesc cât de important este ca religiile să se manifeste tot mai mult ca faruri de speranță, ca promotoare și garante de fraternitate.

În acest sens mulțumesc acestui popor, pentru că, încă de la venirea creștinismului în Thailanda, în urmă cu patru secole și jumătate, catolicii, deși sunt un grup minoritar, s-au bucurat de libertate în practica religioasă și mulți ani au trăit în armonie cu frații și surorile lor budiști.

Pe acest drum de reciprocă încredere și fraternitate, doresc să reafirm angajarea mea personală și cea a întregii Biserici pentru întărirea unui dialog deschis și respectuos în slujba păcii și bunăstării acestui popor. Grație schimburilor academice, care permit o înțelegere reciprocă mai mare, precum și exercițiului contemplației, milostivirii și discernământului – atât de comune în tradițiile noastre –, vom putea crește într-un stil de bună „vecinătate”. Vom putea promova printre credincioșii din religiile noastre dezvoltarea de noi proiecte de caritate, capabile să genereze și să mărească inițiative concrete pe calea fraternității, în special cu cei mai săraci, și față de casa noastră comună atât de maltratată. În acest mod vom contribui la formarea unei culturi de compasiune, de fraternitate și de întâlnire, atât aici cât și în alte părți ale lumii (cf. ibid.). Sunt sigur că acest drum va continua să dea roade și din belșug.

Încă o dată mulțumesc Sanctității Voastre pentru această întâlnire. Și mă rog ca dumneavoastră să fiți umplut de toată binecuvântarea divină pentru sănătatea dumneavoastră și bunăstarea dumneavoastră personală, și pentru înalta responsabilitate de a conduce credincioșii budiști pe căile păcii și înțelegerii. Mulțumesc.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 21.11.2019
Publicarea pe acest sit: 21.11.2019
Etichete: , ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.