Discursul Papei la întâlnirea cu grupul mixt de lucru ortodox-catolic „Sfântul Irineu”

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la întâlnirea cu grupul mixt de lucru ortodox-catolic „Sfântul Irineu”
joi, 7 octombrie 2021

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Vă spun cu bucurie bine ați venit la Roma, unde pentru prima dată vă reuniți pentru sesiunea voastră anuală. Sunt recunoscător pentru munca teologică pe care o desfășurați în slujba comuniunii între catolici și ortodocși. Îi mulțumesc cardinalului Koch pentru cuvintele sale de prezentare. M-a impresionat ceea ce a spus cu privire la misiunea voastră specifică: a căuta împreună modalitățile în care diferitele tradiții se pot îmbogăți reciproc fără a pierde identitatea lor. A fost interesant ceea ce ați spus dumneavoastră despre interpretare ca Gegensätze: mi-a plăcut, mulțumesc. Este frumos a cultiva o unitate îmbogățită de diferențe, care nu cedează ispitei unei uniformități care adaptează: acest lucru mereu este rău, nu este de bun spirit. Animați de acest spirit, vă confruntați pentru a înțelege cum aspectele contrastante prezente în tradițiile noastre, în loc de a alimenta contrapoziții, să poată deveni oportunități legitime pentru a exprima credința apostolică comună.

Îmi place și numele vostru: nu o comisie sau un comitet, ci un „grup de lucru”: un grup care reunește, într-un dialog fratern și răbdător, experți din diferite Biserici și diferite țări, doritori să se roage și să studieze împreună unitatea. Patronul vostru, Sfântul Irineu din Lyon, pe care cu plăcere îl voi declara învățător al Bisericii în curând cu titlul de Doctor unitatis, a venit din Orient și a exercitat slujirea sa episcopală în Occident, a fost o mare punte spirituală și teologică între creștini orientali și occidentali. Numele său, Irineu, are imprimat cuvântul pace. Știm că pacea Domnului nu este o pace „contractuală”, rod al acordurilor pentru a ocroti interese, ci o pace care reconciliază, care reintegrează în unitate. Aceasta este pacea lui Isus. Cristos – scrie apostolul Paul – „este pacea noastră, cel care a făcut din două una și a dărâmat zidul despărțitor, desființând în trupul său ura” (Ef 2,14). Dragi prieteni, și voi, cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrați pentru a dărâma ziduri despărțitoare și pentru a ridica punți de comuniune.

Vă mulțumesc pentru asta și îndeosebi pentru studiul pe care de curând l-ați publicat, intitulat A sluji comuniunea. A regândi raportul între primat și sinodalitate. Prin răbdarea constructivă a dialogului, în special cu Bisericile ortodoxe, înțelegem mai bine că primatul și sinodalitatea în Biserică nu sunt două principii concurente de ținut în echilibru, ci două realități care se constituie și se susțin reciproc în slujba comuniunii. Așa cum primatul presupune exercitarea sinodalității, tot așa sinodalitatea include exercitarea primatului. Este interesant, din acest punct de vedere, ceea ce a scris Comisia Teologică Internațională, explicând că sinodalitatea în Biserica Catolică, în sens amplu, poate să fie înțeleasă ca articularea a trei dimensiuni: „«toți», «unii» și «una»”. De fapt „sinodalitatea implică exercitarea lui sensus fidei a lui universitas fidelium (toți), slujirea de conducere a Colegiului Episcopilor, fiecare cu preoțimea sa (unii), și slujirea de unitate a episcopului și a papei (una)” (Sinodalitatea în viața și în misiunea Bisericii, 2018, nr. 64).

În această viziune, slujirea primațială este intrinsecă pentru dinamica sinodală, așa cu sunt și aspectul comunitar care include întregul popor al lui Dumnezeu și dimensiunea colegială referitoare la exercitarea slujirii episcopale. De aceea, o abordare rodnică a primatului în dialogurile teologice și ecumenice nu poate decât să se întemeieze pe o reflecție asupra sinodalității: nu există alt drum. De fapt, am exprimat de mai multe ori convingerea mea că „într-o Biserică sinodală, și exercitarea primatului petrin va putea primi lumină mai mare” (Discurs la a 50-a aniversare a instituirii Sinodului Episcopilor, 17 octombrie 2015). Am încredere că, având ajutorul lui Dumnezeu, drumul sinodal care se va inaugura peste câteva zile în toate diecezele catolice va fi ocazia pentru a aprofunda și acest aspect important împreună cu ceilalți creștini.

Iubiți frați și surori, vă mulțumesc pentru vizita voastră și vă urez o rodnică sesiune de lucru la Roma la Institutul de Studii Ecumenice de la Angelicum. Încredințând slujirea mea rugăciunilor voastre, invoc asupra voastră binecuvântarea Domnului și ocrotirea Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Și acum, dacă vă este plăcut, fiecare în propria limbă putem să ne rugăm împreună Tatăl Nostru.

[Tatăl Nostru]

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 07.10.2021
Publicarea pe acest sit: 07.10.2021
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.