Discursul Papei la cu liderii religioşi din Myanmar

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la cu liderii religioși din Myanmar
Yangon, 28 noiembrie 2017

În primul rând, multe mulțumiri pentru că ați venit. Cu toate că trebuia să merg eu să vă vizitez pe fiecare dintre dumneavoastră, însă dumneavoastră ați fost generoși și mi-ați ușurat munca. Mulțumesc.

În momentul în care dumneavoastră vorbeați mi-a venit în minte o rugăciune, o rugăciune pe care o recităm adesea, luată din Cartea Psalmilor: „Ce frumos este a-i vedea pe frați uniți”. Uniți nu înseamnă egali. Unitatea nu este uniformitate, chiar și în cadrul aceleiași confesiuni. Fiecare are valorile sale, bogățiile sale precum și deficiențele sale.

Toți suntem diferiți și fiecare confesiune are bogățiile sale, tradițiile sale, bogățiile sale pentru a da, pentru a împărtăși. Și asta se poate întâmpla numai dacă se trăiește în pace. Și pacea se construiește în corul diferențelor. Unitatea vine întotdeauna cu diferențele.

De trei ori unul dintre dumneavoastră a folosit cuvântul „armonie”. Aceasta este pacea: armonia. Noi, în acest timp în care trebuie să trăim, experimentăm o tendință mondială spre uniformitate, spre a face totul egal. Asta înseamnă a ucide umanitatea. Aceasta este o colonizare culturală. Și noi trebuie să înțelegem bogăția diferențelor noastre – etnice, religioase, populare – și din aceste diferențe vine dialogul. Și din aceste diferențe unul învață de la celălalt, ca frați… Ca frați care se ajută să construiască această țară, care inclusiv din punct de vedere geografic are atâtea bogății și diferențe. Natura din Myanmar a fost foarte bogată în diferențe. Să nu ne fie frică de diferențe. Unul este Tatăl nostru, noi suntem frați. Să ne iubim ca frați. Și să discutăm între noi, să fim ca frații. Care imediat se reconciliază. Mereu devin din nou frați. Eu cred că numai așa se construiește pacea.

Și vă mulțumesc că dumneavoastră ați venit să mă vizitați. Însă eu sunt cel care vă vizitează pe dumneavoastră și aș vrea cel puțin spiritual să primiți această vizită: aceea a unui frate în plus.

Mulțumesc. Construiți pacea. Nu vă lăsați egalați de colonizarea culturilor. Adevărata armonie divină se face prin intermediul diferențelor. Diferențele sunt o bogăție pentru pace.

Multe mulțumiri. Și îmi permit o rugăciune, de la frate la frați. O veche binecuvântare care ne include pe toți: „Domnul să vă binecuvânteze și să vă păzească! Domnul să facă să strălucească fața lui spre dumneavoastră și să vă arate harul său. Să-și înalțe fața spre dumneavoastră și să vă dăruiască pacea”.

Vă mulțumesc foarte mult!

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; ITRC.ro
Publicarea în original: 28.11.2017
Publicarea pe acest sit: 28.11.2017
Etichete: , ,

Faci un comentariu sau dai un răspuns?