Discursul Papei de omagiere a sfinților martiri de la Nagasaki

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
de omagiere a sfinților martiri de la Nagasaki
duminică, 24 noiembrie 2019

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Așteptam cu neliniște acest moment. Vin ca pelerin ca să mă rog, ca să întăresc precum și ca să fiu întărit în credință de acești frați, care cu mărturia și dăruirea lor ne indică drumul. Vă sunt recunoscător pentru primire.

Acest sanctuar evocă imaginile și numele creștinilor care au fost martirizați în urmă cu mulți ani, începând de la Paul Miki și însoțitorii săi, la 5 februarie 1597, și mulțimea de alți martiri care au consacrat acest teren cu suferința lor și moartea lor.

Fără îndoială, acest sanctuar, mai mult decât despre moarte, ne vorbește despre triumful vieții. Sfântul Ioan Paul al II-lea a văzut acest loc nu numai ca muntele martirilor, ci ca un adevărat Munte al Fericirilor, unde putem percepe mărturia oamenilor plini de Duh Sfânt, liberi de egoism, de comodități și de orgoliu (cf. Exortația apostolică Gaudete et exsultate, 65). Pentru că aici lumina Evangheliei a strălucit în iubirea care triumfa asupra persecuției și asupra sabiei.

Acest loc este înainte de toate un monument care vestește Paștele, deoarece proclamă că ultimul cuvânt – în pofida tuturor dovezilor contrare – nu aparține morții, ci vieții. Nu suntem chemați la moarte, ci la o Viață în plinătate; ei au vestit asta. Da, aici este întunericul morții și al martiriului, dar se vestește și lumina învierii, unde sângele martirilor devine sămânță a vieții noi pe care Cristos vrea să ne-o dăruiască nouă tuturor. Mărturia lor ne întărește în credință și ne ajută să reînnoim dăruirea noastră și angajarea noastră, pentru a trăi ucenicia misionară care știe să lucreze pentru o cultură capabilă să protejeze și să apere mereu fiecare viață, prin „martiriul” slujirii zilnice și tăcute față de toți, în special cei mai nevoiași.

Vin la acest monument dedicat martirilor pentru a mă întâlni cu acești bărbați și femei sfinți și vreau să fac asta cu micimea acelui tânăr iezuit care venea „de la marginile pământului” și a găsit o profundă sursă de inspirație și de reînnoire în istoria primilor martiri japonezi. Să nu uităm iubirea jertfei lor! Să nu rămână o relicvă glorioasă a gesturilor trecute, bine păstrată și cinstită într-un muzeu, ci să fie amintire și foc al sufletului oricărui apostolat în acest ținut, capabil să reînnoiască și să facă să ardă încontinuu zelul evanghelizator. Fie ca Biserica, în Japonia timpului nostru, cu toate dificultățile și promisiunile sale, să se simtă chemată să asculte în fiecare zi mesajul proclamat de sfântul Paul Miki de pe crucea sa, și să împărtășească tuturor bărbaților și femeilor bucuria și frumusețea Evangheliei care este Cale, Adevăr și Viață (cf. In 14,6). Fie ca să putem în fiecare zi să ne eliberăm de tot ceea ce ne îngreunează și ne împiedică să mergem cu umilință, libertate, parresia și caritate.

Fraților, în acest loc ne unim și cu creștinii care în atâtea părți ale lumii astăzi suferă și trăiesc martiriul din cauza credinței. Martiri din secolul al XXI-lea, care ne interpelează cu mărturia lor pentru ca să o luăm, cu curaj, pe calea Fericirilor. Să ne rugăm pentru ei și cu ei, și să ne ridicăm glasul pentru ca libertatea religioasă să fie garantată tuturor și în fiecare colț al planetei; și să ne ridicăm glasul și împotriva oricărei manipulări a religiilor, făcută „de politicile de integralism și dezbinare și de sistemele de câștig excesiv și de tendințele ideologice odioase, care manipulează acțiunile și destinele oamenilor” (Document despre fraternitatea umană, Abu Dhabi, 4 februarie 2019).

Să cerem Sfintei Fecioare Maria, Regina martirilor, sfântului Paul Miki și tuturor însoțitorilor săi care de-a lungul istoriei au proclamat cu viața minunățiile Domnului, să mijlocească pentru țara voastră și pentru toată Biserica, pentru ca jertfa lor să trezească și să mențină vie bucuria misiunii.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 24.11.2019
Publicarea pe acest sit: 24.11.2019
Etichete: , ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.