Discursul Papei către membrii redacției săptămânalului „Tertio”

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
către membrii redacției săptămânalului „Tertio”
vineri, 18 septembrie 2020

Iubiți frați și surori, bine ați venit!

Sunt bucuros să vă întâlnesc pe voi, colaboratori ai săptămânalului creștin „Tertio”, care sărbătorește douăzeci de ani de existență. Vă urez un pelerinaj rodnic la Roma și vă felicit pentru tot ceea ce faceți în domeniul informației și al comunicării. Îi mulțumesc Monseniorului Smet și domnului Van Lierde pentru cuvintele lor de introducere.

În societatea în care trăim, informația face parte integrantă din cotidianul nostru. Când este de calitate, ea ne permite să înțelegem mai bine problemele și provocările pe care lumea este chemată să le înfrunte și inspiră comportamentele individuale, familiale și sociale. Îndeosebi, este foarte importantă prezența mass-media creștine specializate în informația de calitate cu privire la viața Bisericii în lume, capabilă să contribuie la o formare a conștiințelor.

De altfel, însuși numele săptămânalului vostru, „Tertio”, face referință la scrisoarea apostolică a Sfântului Ioan Paul al II-lea, Tertio millennio adveniente, în vederea marelui Jubileu al anului 2000, pentru a pregăti inimile să-l primească pe Cristos și mesajul său eliberator. Așadar, această referință este nu numai o chemare la speranță, ci tinde de asemenea să facă auzit glasul Bisericii și acela al intelectualilor creștini într-un scenariu mediatic tot mai secularizat, cu scopul de a-l îmbogăți cu reflecții constructive. Căutând o viziune pozitivă despre persoane și despre fapte, respingând prejudecățile, este vorba de a favoriza o cultură a întâlnirii prin care este posibil să se cunoască realitatea cu o privire încrezătoare.

Este însemnată și contribuția mass-media creștine pentru a face să crească în comunitățile creștine un nou stil de viață, liber de orice formă de preconcepție și de excludere. De fapt – știm asta – „bârfele închid inima la comunitate, închid unitatea Bisericii. Marele bârfitor este diavolul, care spune mereu lucrurile urâte ale celorlalți, pentru că el este mincinosul care încearcă să dezbine Biserica, să îndepărteze frații și să nu creeze comunitate” (Angelus, 6 septembrie 2020).

Comunicarea este o misiune importantă pentru Biserică. Creștinii angajați în acest domeniu sunt chemați să pună în practică în mod concret invitația Domnului de a merge în lume și a proclama evanghelia (cf. Mc 16,15). Prin înalta sa conștiință profesională, jurnalistul creștin este ținut să ofere o mărturie nouă în lumea comunicației fără a ascunde adevărul, fără a manipula informația. De fapt, „în învălmășeala de voci și de mesaje care ne înconjoară, avem nevoie de o povestire umană, care să ne vorbească despre noi și despre frumosul care locuiește în noi. O povestire care să știe să privească lumea și evenimentele cu duioșie; care să relateze faptul că suntem parte a unui țesut viu; care să reveleze împletirea firelor cu care suntem legați unii cu alții” (Mesaj pentru a 54-a Zi a Comunicațiilor Sociale, 24 ianuarie 2020). Voi sunteți protagoniștii acestei „povestiri”.

Așadar, profesionistul creștin al informației trebuie să fie un purtător de cuvânt al speranței, un purtător de cuvânt al încrederii în viitor. Pentru că numai atunci când viitorul este primit ca realitate pozitivă și posibilă, și prezentul devine trăibil. Aceste reflecții pot să ne ajute, în special astăzi, să alimentăm și speranța în situația de pandemie prin care trece lumea. Voi sunteți semănători ai acestei speranțe într-o zi de mâine mai bună. În contextul acestei crize, este important ca mijloacele de comunicare socială să contribuie pentru a face în așa fel încât persoanele să nu se îmbolnăvească de singurătate și să poată primi un cuvânt de întărire.

Dragi prieteni, vă reînnoiesc încurajarea mea pentru angajarea voastră și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru mărturia voastră în decursul acestor douăzeci de ani, care au permis săptămânalului vostru de a-și face o bună reputație. Așa cum a subliniat Sfântul Ioan Paul al II-lea, „la voi, care lucrați în domeniul culturii și al comunicației, Biserica privește cu încredere și cu așteptare, pentru că […] sunteți chemați să citiți și să interpretați timpul prezent și să găsiți drumurile pentru o comunicare a evangheliei conform limbajelor și sensibilității omului contemporan” (Discurs adresat participanților la Întâlnirea pentru lucrătorii din comunicație și din cultură promovată de C.E.I., 9 noiembrie 2002).

Încredințez ocrotirii Sfintei Fecioare munca voastră în slujba întâlnirii între persoane și între societăți. Ea să-și îndrepte privirea spre fiecare dintre voi și să vă ajute să fiți discipoli fideli ai Fiului său în profesia voastră. Binecuvântez pe toți colaboratorii de la „Tertio”, rudele, precum și cititorii ziarului. Și vă cer, cu rugăminte, să nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 18.09.2020
Publicarea pe acest sit: 18.09.2020
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.