Discursul Papei adresat profesorilor și studenților de la Institutul Patristic Augustinianum din Roma

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat profesorilor și studenților
de la Institutul Patristic Augustinianum din Roma

sâmbătă, 16 februarie 2019

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să vă spun bun venit, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări de la fondarea Institutului Patristic „Augustinianum”. Îi mulțumesc părintelui Alejandro Moral Antón, prior general al augustinienilor și moderator general al Institutului; îl salut pe președinte, părintele Giuseppe Caruso, pe consilieri, pe colaboratori, pe membrii facultății, pe administratori și pe studenți. În mod special salut pe unul dintre confrații voștri augustinieni care a fost printre părinții fondatori ai Institutului, cardinalul Prospero Grech. Și aș vrea să-i salut și pe mulții profesori emeriți, care nu sunt aici, dar care au lăsat o urmă în Institut. Și îmi vine în amintire profesoara Maria Grazia Mara, care a învățat atâtea lucruri și care la 95 de ani încă publică și predă copiilor cateheza. Și cardinalul Grech: omiliile sunt chiar simple… Înțelepții, când ajung la vârsta aceea, devin de o simplitate grandioasă, care fac așa de mult bine. Mulțumesc tuturor bătrânilor, profesorilor care sunt în pensie. Mă bucur să am această oportunitate de a împărtăși această dată jubiliară împreună cu voi.

Asta înseamnă înainte de toate a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce Augustinianuma fost și a făcut timp de jumătate de secol. Însă circumstanța prezentă ne invită să mergem înapoi cu amintire recunoscătoare până la origini – amintit puțin în urmă de părintele prior -, când, în cadrul tradiției pluriseculare a Ordinului Augustinian, s-a născut la Roma Studium-ul dedicat științelor sacre, îndeosebi Părinților Bisericii, sfântului Augustin și moștenirii sale.

Ca depozitar al marii „școli” augustiniene, impregnată de căutarea înțelepciunii, Augustinianum a fost întemeiat pentru a contribui la păstrarea și transmiterea bogăției tradiției catolice, mai ales a tradiției Părinților. Acest aport este esențial pentru Biserică. Așa este mereu, dar în special în epoca noastră, așa cum a afirmat sfântul Paul al VI-lea în discursul de inaugurare a Institutului: „Întoarcerea la Părinții Bisericii – a spus el – face parte din întoarcere la originile creștine, fără de care n-ar fi posibil să se realizeze reînnoirea biblică, reforma liturgică și noua cercetare teologică dorită de Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican” (4 mai 1970). Și sfântul Ioan Paul al II-lea, vizitând Institutul în 1982, a confirmat acest mandat spunând, printre altele, că „a intra la școala Părinților înseamnă a învăța să-l cunoaștem mai bine pe Cristos și să-l cunoaștem mai bine pe om” și că „această cunoaștere [ajută] enorm Biserica în misiunea [sa]” (7 mai 1982).

De aceea, vă încurajez să fiți fideli față de rădăcinile voastre și față de misiunea voastră; să perseverați în angajarea de a comunica valorile intelectuale, spirituale și morale care pot să-i pregătească pe studenții voștri să participe cu înțelepciune și responsabilitate la viața Bisericii și la dezbaterile despre provocările cruciale din timpul nostru. Această slujire este strâns legată cu evanghelizarea și contribuie la promovarea creșterii familiei umane spre plinătatea sa definitivă în Dumnezeu (cf. Constituția apostolică Veritatis gaudium, 1).

Recenta constituție apostolică Veritatis gaudium se deschide cu aceste cuvinte: „Bucuria adevărului exprimă dorința stringentă care face neliniștită inima fiecărui om până când nu întâlnește, nu locuiește și nu împărtășește cu toți Lumina lui Dumnezeu” (nr. 1). Este evident aici ecoul sfântului Augustin (cf. Confesiuni, X, 23.33; I, 1,1). De fapt, el a cunoscut și a exprimat în grad suprem neliniștea inimii umane până când nu găsește odihnă în Dumnezeu, care, în Isus Cristos, ne revelează cel mai profund adevăr despre viața noastră și despre destinul nostru final.

În concluzie, doresc să împărtășesc o altă expresie a sfântului Augustin, luată din De doctrina christiana: „Apoi, cât privește cei care vor proclama lucruri primite de la alții, să se roage, înainte de a le primi, pentru cei de la care le vor primi, pentru ca să li se dea lor ceea ce de la ei vor să primească, și după ce le-au primit, să se roage pentru ca ei înșiși să le poată proclama bine și pentru ca aceia pentru al căror bine se proclamă să le primească” (IV, 30,63).

Iubiți frați și surori, în timp ce voi celebrați această aniversare, să fiți siguri de rugăciunile mele. Vă îndemn și să vă rugați unii pentru alții – acest lucru este important într-o instituție, este necesar – pentru ca Domnul să vă susțină în angajarea voastră zilnică de cercetare, de învățământ și de studiu. Cu afect vă încredințez pe voi și tot Ordinul Augustinian, comunitatea Institutului și pe cei dragi ai voștri mijlocirii sfântului Augustin și a sfintei Monica, și împart tuturor din inimă binecuvântarea mea. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 16.02.2019
Publicarea pe acest sit: 16.02.2019
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.