Discursul Papei adresat pelerinilor din El Salvador

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat pelerinilor din El Salvador,
ca mulțumire pe beatificarea părintelui Rutilio Grande

sâmbătă, 14 octombrie 2022

Iubiți frați în episcopat,
Domnule vice-președinte al națiunii,
Stimată doamnă,
Iubiți frați în Cristos,

Mulțumesc Monseniorului José Luis Escobar Alas, arhiepiscop de San Salvador, pentru cuvintele respectuoase, și optimiste, poate prea mult, și vouă tuturor pentru reverența pe care ați arătat-o în organizarea acestui pelerinaj la mormântul lui Petru, cu scopul de a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru beatificarea martirilor Rutilio Grande García, Cosme Spessotto, Manuel Solórzano și Nelson Rutilio Lemus.

Martirii, o știm toți, sunt „un dar gratuit al Domnului”, cum afirma fericitul Cosme Spessotto, darul cel mai prețios pe care Dumnezeu l-a putut da Bisericii, pentru că în ei se actualizează acea „iubire mai mare” pe care Isus ne-a arătat-o pe cruce. Sângele lor nu se unește cu acela al Mântuitorului pur și simplu în virtutea imitării învățătorului din partea discipolului, sau al Domnului din partea slujitorului, ci este o formă de unire mistică, pe care Părinții au văzut-o reprezentată în picăturile de sânge care se scurg pe trupul lui Isus în Ghetsemani (cf. Sfântul Augustin, Expunere despre psalmul 85). Acele patru picături, ca și rubine cusute pe tunica fără cusături a lui Isus, sunt bijuterii prețioase pentru care aducem mulțumire în primul rând lui Dumnezeu. El este cel care i-a invitat la această bătălie, care le-a dat forța pentru a obține victoria, și care acum ni-i prezintă pentru edificarea noastră ca drum de urmat, pentru că problemele nu s-au terminat, lupta pentru dreptate și pentru iubire a popoarelor continuă, și pentru a lupta nu sunt suficiente cuvintele, nu sunt suficiente doctrinele, care e adevărat că sunt necesare, dar nu sunt suficiente; sunt suficiente mărturii, și asta trebuie să urmăm. De aceea spun că sunt un dar pentru edificarea noastră, un dar imens, fie pentru Biserica peregrină în El Salvador fie pentru Biserica universală, și semnificația lor va rămâne mereu în misterul lui Dumnezeu.

Această realitate poate și trebuie să fie aprofundată în comunitățile noastre. Este interesant de observat că primul rod al fericiților a fost restabilirea unității în Biserică. Acest fapt a fost subliniat de sfântul Óscar Romero la liturghia de înmormântare a părintelui Rutilio Grande, la 14 martie 1977, când scria emoționat cum „clerul se adună împreună cu episcopul său”, recunoscând că în acea mărturie de unitate „credincioșii înțeleg că există o iluminare de credință care ne conduce […]. O motivație de iubire”. Am simțit mult viața acestor martiri, am trăit-o mult, am trăit conflictul de pro și contra. Și este o devoțiune personală: la intrarea în biroul meu, am un mic tablou cu o bucată din alba însângerată a sfântului Óscar Romero și o cateheză micuță a lui Rutilio Grande, pentru ca să mă facă să-mi amintesc că există mereu nedreptăți pentru care trebuie luptat, și ei au trasat drumul.

Sfântul Óscar Romero încheia omilia sa spunând: „Să încercăm să înțelegem această Biserică, să ne lăsăm inspirați de această iubire, să trăim această credință și vă asigur că există o soluție la marile noastre probleme”. Există o soluție. Mi se pare că acesta poate să fie un bun itinerar pentru „a rumega” în rugăciune aceste cuvinte care, prin sângele acelor martori, Dumnezeu le-a rostit Bisericii din El Salvador. Realitățile noastre nu sunt desigur aceleași de atunci, dar chemarea la angajare, la fidelitate, la a pune pe primul loc credința în Dumnezeu și iubirea față de fratele, la a trăi din speranță, este atemporală pentru că este Evanghelia, o Evanghelie vie, care nu se învață din cărți, ci din viața celor care ne-au transmis depozitul credinței.

În acest moment în care suntem chemați să reflectăm asupra sinodalității Bisericii, avem în acești martiri exemplul cel mai bun al acelui „a merge împreună”, pentru că părintele Grande a fost martirizat în timp ce era „în drum spre localitatea sa” (Sfântul Óscar Romero, Omilie, 14 martie 1977). Asta cere astăzi Domnului fiecare dintre voi, episcopi, preoți și lucrători pastorali, să fie ca acel „preot – Rutilio – cu consătenii săi – fericiții Manuel și Nelson -, mereu în drum spre localitatea sa, pentru a se identifica împreună cu ei, pentru a trăi cu ei” (cf. ibidem). Același mesaj este conținut într-o omilie a părintelui Rutilio, când spune că acest drum împreună nu poate să se conformeze cu o „plimbare”, pentru a cunoaște lucruri noi, nu este o plimbare. Nu. O plimbare a sfântului într-o imagine devoțională, de exemplu, ci implică, mai ales, a ne însuși mărturia credinței, a speranței și a iubirii pe care acest sfânt ne-a lăsat-o în viața sa.

Mesajul acestor martiri ne cheamă să ne identificăm cu pătimirea lor care, așa cum am spus, este actualizarea pătimirii lui Cristos în momentul prezent, îmbrățișând crucea pe care Domnul o oferă fiecăruia dintre noi personal. Și acest proiect de drum, de drum spiritual, de rugăciune, de luptă, uneori trebuie să asume forma denunțării, a protestului, nu politică, niciodată, mereu evanghelică. Atât timp cât vor fi nedreptăți, atât timp cât nu se vor asculte cererile drepte ale oamenilor, atât timp cât într-o țară se vor arăta semne de imaturitate pe drumul de plinătate al poporului lui Dumnezeu, acolo va trebui să fie glasul nostru împotriva răului, împotriva lâncezelii Bisericii, împotriva a tot ceea ce ne îndepărtează de demnitatea umană și de predicarea Evangheliei.

Crucea lui Isus este crucea tuturor și este crucea Bisericii ca trup al lui Cristos, care îl urmează până la sacrificiu. Să ne încurajăm unii pe alții, să ne gândim la cei care sunt în dificultăți în poporul nostru: cei mai săraci, deținuții, cei care nu au din ce să trăiască, bolnavii, rebutații. Și să-i mulțumim lui Dumnezeu că putem să mergem cu forța credinței pentru a sluji poporul nostru. Dumnezeu să vă binecuvânteze și Fecioara să vă păzească. Mulțumesc.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 14.10.2022
Publicarea pe acest sit: 14.10.2022
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.