Discursul Papei adresat delegaţiei Federaţiei Luterane Mondiale

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat delegației Federației Luterane Mondiale
joi, 20 iunie 2024

Dragi surori, dragi frați!

„Dumnezeul speranței să vă umple de toată bucuria și pacea în credință, ca să prisosiți în speranță prin puterea Duhului Sfânt” (Rom 15,13).

Extind salutul meu de bun-venit la voi toți, delegați regionali ai Federației Luterane Mondiale. Îndeosebi, mulțumesc pentru cuvintele respectuoase și pentru darul pe care mi l-a oferit noului președinte, episcopul Henrik Stubkjaer; o salut și pe reverenda Anne Burghardt, care de mai mulți ani desfășoară funcția de secretar general.

foto: Vatican Media

Vă mulțumesc pentru această vizită, pe care o consider un important gest de fraternitate ecumenică. Pentru aceasta, în salutul meu inițial, am ales cuvintele Apostolului Paul, luate din Scrisoarea către Romani, cuvinte care au însoțit consultările voastre recente. Fie ca „Dumnezeul speranței” să binecuvânteze acum și această întâlnire a noastră. De fapt, toți suntem pelerini ai speranței, așa cum spune și motoul Anului Sfânt 2025.

Deja în urmă cu trei ani, când o altă delegație a Federației Luterane Mondiale a venit la Roma, am reflectat împreună asupra iminentei aniversări a primului Conciliu din Niceea ca eveniment ecumenic. Și anul trecut, cu ocazia Adunării generale a Federației voastre la Cracovia, dumneavoastră, reverendă Burghardt, împreună cu fratele meu iubit, cardinalul Koch, într-o Declarație comună ați subliniat că „vechiul crez creștin de la Niceea, a cărui a 1700-a aniversare o vom celebra în 2025, creează o legătură ecumenică ce își are centrul în Cristos” (19 septembrie 2023). În acest context, dumneavoastră ați amintit pe bună dreptate un semn foarte frumos de speranță, care are un loc special în istoria reconcilierii între catolici și luterani. De fapt, deja înainte de sfârșitul Conciliului Vatican II, creștinii catolici și luterani din Statele Unite ale Americii, la Baltimore au făcut împreună această mărturie: „Crezul conform căruia Domnul nostru Isus Cristos este Fiul, Dumnezeu din Dumnezeu, continuă să ne asigure că suntem cu adevărat răscumpărați; pentru că numai cel care este Dumnezeu poate să ne răscumpere” (The Status of the Nicene Creed as Dogma of the Church, 7 iulie 1965).

Isus Cristos este inima ecumenismului. El este milostivirea divină întrupată, iar misiunea noastră ecumenică este aceea de a-l mărturisi. În „Declarația comună despre doctrina justificării”, luterani și catolici au formulat ca obiectiv comun pe cel de „a mărturisi în fiecare lucru pe Cristos, singurul în care să ne punem toată încrederea, pentru că el este unicul mediator (cf. 1Tim 2,5-6) prin care Dumnezeu în Duhul Sfânt se dăruiește pe sine și revarsă darurile sale care reînnoiesc toate” (nr. 18).

Dragi surori și dragi frați, au trecut 25 de ani de la semnarea acelei Declarații oficiale comune. Ceea ce s-a întâmplat la 31 octombrie 1999 la Augsburg este un alt semn de speranță în istoria noastră de reconciliere. Să-l păstrăm în amintire drept ceva mereu viu. Fie ca a 25-a aniversare să fie celebrată în comunitățile noastre ca o sărbătoare a speranței. Amintim că originea noastră spirituală comună este „un singur botez spre iertarea păcatelor” (Crezul din Niceea-Constantinopol) și să continuăm cu încredere ca „pelerini ai speranței”. Fie ca Dumnezeul speranței să fie cu noi și să continue să însoțească dialogul nostru al adevărului și al carității cu binecuvântarea sa.

Pe acest drum al ecumenismului îmi vine în minte un lucru frumos al iubitului episcop Zizioulas. Acest episcop ortodox, pionier al ecumenismului, spunea că el cunoștea data unirii creștinilor: în ziua judecății finale! Dar între timp, spunea el, trebuie să mergem împreună: să mergem împreună, să ne rugăm împreună și să facem caritatea împreună, în drum spre ziua aceea „hiperecumenică” ce va fi judecata finală. Așa spune el. Zizioulas avea un frumos simț al umorului!

Vă mulțumesc încă o dată din inimă pentru vizita voastră; și acum aș vrea să vă invit să ne rugăm împreună Tatăl nostru, fiecare în propria limbă. Mulțumesc.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 20.06.2024
Publicarea pe acest sit: 20.06.2024
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.