Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat angajaților Sfântului Scaun și
ai statului Cetatea Vaticanului, însoțiți de rude
vineri, 21 decembrie 2018
Iubiți frați și surori,
Mulțumesc că ați venit, mulți și cu cei din familie. Mi-a plăcut să salut familiile, dar premiul este pentru străbunica, 93 de ani, cu fiica, și ea bunică, împreună cu părinții și cei doi copii. Este frumoasă familia astfel! Și voi lucrați pentru familie, pentru copii, pentru a duce înainte familia. Este un har! Păziți familiile. Și Crăciun fericit tuturor!
Crăciunul este prin excelență o sărbătoare de bucurie, dar adesea ne dăm seama că oamenii, și poate că noi înșine, suntem cuprinși de atâtea lucruri și la sfârșit bucurie nu există, sau, dacă există, este foarte superficială. De ce?
Mi-a venit în minte acea expresie a scriitorului francez Léon Bloy: „Nu există decât o tristețe, […] aceea de a nu fi sfinți” (La donna povera, Reggio Emilia 1978, pag. 375; cf. Exortația apostolică Gaudete et exsultate, 34). Așadar, contrariul tristeții, adică bucuria, este legată de faptul de a fi sfinți. Și bucuria Crăciunului. A fi buni, cel puțin a avea dorința de a fi buni.
Să privim ieslea. Cine este fericit, în iesle? Asta mi-ar place să vă întreb pe voi copii, cărora vă place să priviți statuile… și eventual și să le mișcați un pic, să le mutați, supărându-l pe tata, care le-a aranjat cu atâta grijă!
Așadar, cine este fericit în iesle? Sfânta Fecioară Maria și sfântul Iosif sunt plini de bucurie: îl privesc pe Pruncul Isus și sunt fericiți pentru că, după mii de preocupări, au primit acest Cadou al lui Dumnezeu, cu atâta credință și atâta iubire. Sunt „debordanți” de sfințenie, deci de bucurie. Și voi îmi veți spune: normal! Sunt Sfânta Fecioară Maria și sfântul Iosif! Da, dar să nu credem că pentru ei a fost ușor: sfinți nu ne naștem, devenim, și acest lucru este valabil și pentru ei.
Apoi, plini de bucurie sunt păstorii. Și păstorii sunt sfinți, desigur, pentru că au răspuns la vestea îngerilor, au mers imediat la peșteră și au recunoscut semnul Pruncului în iesle. Nu era sigur acest lucru. Îndeosebi, în iesle există adesea un păstoraș, tânăr, care privește spre peșteră cu aer de vis, încântat: acel păstor exprimă bucuria uimită a celui care primește misterul lui Isus cu suflet de copil. Aceasta este o trăsătură a sfințeniei: a păstra capacitatea de a ne uimi, de a ne minuna în fața darurilor lui Dumnezeu, a „surprizelor” sale, și darul cel mai mare, surpriza mereu nouă este Isus. Marea surpriză este Dumnezeu!
Apoi, în unele iesle, cele mai mari, cu multe personaje, sunt meseriile: cizmarul, cărătorul de apă, fierarul, brutarul…, și cel care are mai multe, să pună mai multe. Și toți sunt fericiți. De ce? Pentru parcă sunt „contagiați” de bucuria evenimentului la care participă, adică nașterea lui Isus. Astfel și munca lor este sfințită de prezența lui Isus, de venirea sa în mijlocul nostru.
Și asta ne face să ne gândim și la munca noastră. Desigur, a munci are mereu o parte de trudă, este normal. Dar eu în țara mea cunoșteam pe cineva care nu trudea niciodată: se prefăcea că lucrează, dar nu lucra. Nu obosea, se înțelege! Dar dacă fiecare reflectă un pic din sfințenia lui Isus, e suficient puțin, o mică rază – un zâmbet, o atenție, o curtoazie, o cerere de iertare – atunci tot ambientul de muncă devine mai „respirabil”, nu este adevărat? Se risipește acel climat apăsător pe care uneori noi bărbații și femeile îl creăm cu prepotențele noastre, închiderile, prejudecățile, și se lucrează și mai bine, cu mai mult rod.
Există un lucru care ne face triști la locul de muncă și face să se îmbolnăvească ambientul de muncă: este bârfa. Vă rog, nu vorbiți rău despre alții, nu bârfiți. „Da, dar acela îmi este antipatic, și acela…”. Uite, roagă-te pentru el, dar nu vorbi de rău, te rog, pentru că asta distruge: distruge prietenia, spontaneitatea. Și a critica pe acesta și pe acela. Uite, mai bine taci. Dacă tu ai ceva împotriva lui, mergi și spune-i direct. Dar nu vorbi de rău. „Eh părinte, vine de la sine, să vorbesc de rău…”. Dar există un medicament bun pentru a nu vorbi de rău, vi-l voi spune: mușcă-ți limba. Când îți vine, mușcă-ți limba și astfel nu vei vorbi de rău.
Și în ambientele de muncă există „sfințenia de la ușa de alături” (cf. Gaudete et exsultate, 6-9). Și aici în Vatican, desigur, eu pot da mărturie despre asta. Cunosc pe unii dintre voi care sunt un exemplu de viață: muncesc pentru familie, și mereu cu acel zâmbet, cu acea hărnicie sănătoasă, frumoasă. Este posibilă sfințenia. Este posibilă. Acesta este de acum al șaselea Crăciun al meu ca episcop de Roma și trebuie să spun că am cunoscut mulți sfinți și sfinte care muncesc aici. Sfinți și sfinte care trăiesc viața creștină bine, și dacă fac vreun lucru urât cer iertare. Dar merg înainte, cu familia. Se poate trăi astfel. Este un har, și este atât de frumos. De obicei sunt persoane care nu apar, persoane simple, modeste, dar care fac atâta bine în muncă și în raporturile cu alții. Și sunt persoane bucuroase; nu pentru că râd mereu, nu, ci pentru că au înăuntru o mare seninătate și știu s-o transmită altora. Și de unde vine acea seninătate? Mereu de la El, Isus, Dumnezeul-cu-noi. El este izvorul bucuriei noastre, fie personale, fie în familie, fie la locul de muncă.
Așadar urarea mea este aceasta: să fiți sfinți, pentru a fi fericiți. Dar nu sfinți din iconițe, nu, nu. Sfinți normali. Sfinți și sfinte în carne și oase, cu caracterul nostru, defectele noastre, și chiar păcatele noastre – cerem iertare și mergem înainte -, dar gata să ne lăsăm „contagiați” de prezența lui Isus în mijlocul nostru, gata să mergem la El, ca păstorii, pentru a vedea acest Eveniment, acest Semn incredibil pe care ni l-a dat Dumnezeu. Ce spuneau îngerii? „Iată, vă vestesc o bucurie mare, care va fi a întregului popor” (Lc 2,10). Vom merge să-l vedem? Sau vom fi ocupați de alte lucruri?
Iubiți frați și surori, să nu ne fie frică de sfințenie. Vă asigur, este drumul bucuriei. Crăciun fericit tuturor!
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 21.12.2018
Publicarea pe acest sit: 21.12.2018
Etichete: Discursuri, Papa F