Audiența generală de miercuri

Călătoria apostolică în Mongolia
miercuri, 6 septembrie 2023

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Luni m-am întors din Mongolia. Aș vrea să exprim recunoștință celor care au însoțit vizita mea cu rugăciunea și să reînnoiesc recunoștința autorităților, care m-au primit solemn: îndeosebi domnului președinte Khürelsükh, precum și fostului președinte Enkhbayar, care îmi înmânase invitația oficială de a vizita țara. Mă gândesc din nou cu bucurie la Biserica locală și la poporul mongol: un popor nobil și înțelept, care mi-a demonstrat atâta cordialitate și afect. Astăzi mi-ar plăcea să vă duc în inima acestei călătorii.

foto: Vatican Media

S-ar putea pune întrebarea: de ce merge papa atât de departe ca să viziteze o mică turmă de credincioși? Pentru că tocmai acolo, departe de reflectoare, se află adesea semnele prezenței lui Dumnezeu, care nu privește la aparențe, ci la inimă așa cum am auzit în textul din profetul Samuel (cf. 1Sam 16,7). Domnul nu caută centrul scenei, ci inima simplă a celui care îl dorește și îl iubește fără a apărea, fără a voi să se ridice peste ceilalți. Și eu am avut harul de a întâlni în Mongolia o Biserică umilă, dar o Biserică fericită, care este în inima lui Dumnezeu, și pot să vă dau mărturie despre bucuria lor de a se afla pentru câteva zile și în centrul Bisericii.

Acea comunitate are o istorie emoționantă. A apărut, prin harul lui Dumnezeu, din zelul apostolic – asupra căruia reflectăm în acest timp – al câtorva misionari care, pasionați de evanghelie, în urmă cu aproximativ treizeci de ani au mers în țara aceea pe care nu o cunoșteau. Au învățat limba – care nu este ușoară – și, deși venind din națiuni diferite, au dat viață unei comunități unite și cu adevărat catolice. De fapt, acesta este sensul cuvântului „catolic”, care înseamnă „universal”. Dar nu este vorba de o universalitate care omologhează, ci de o universalitate care se înculturează, este o universalitate care se înculturează. Aceasta este catolicitatea: o universalitate întrupată, „înculturată” care percepe binele acolo unde trăiește și slujește oamenii cu care trăiește. Iată cum trăiește Biserica: mărturisind iubirea lui Isus cu blândețe, cu viața mai întâi decât cu cuvintele, fericită de adevăratele sale bogății: slujirea Domnului și a fraților.

Așa s-a născut acea Biserică tânără: în brazda carității, care este cea mai bună mărturie a credinței. La împlinirea vizitei mele am avut bucuria să binecuvântez și să inaugurez „Casa milostivirii”, primă operă caritativă apărută în Mongolia ca exprimare a tuturor componentelor Bisericii locale. O casă care este biletul de vizită al acelor creștini, dar care cheamă fiecare comunitate a noastră să fie casă a milostivirii: adică loc deschis, loc primitor, unde mizeriile fiecăruia pot să intre în contact, fără rușine, cu milostivirea lui Dumnezeu care ridică și vindecă. Iată mărturia Bisericii mongole, cu misionari din diferite țări care se simt una cu poporul, bucuroși să-l slujească și să descopere frumusețile care deja sunt acolo. Pentru că acești misionari nu au mers acolo ca să facă prozelitism, acest lucru nu este evanghelic, au mers acolo ca să trăiască precum poporul mongol, ca să vorbească limba lor, limba acelor oameni, ca să ia valorile acelui popor și să predice evanghelia în stil mongol, cu cuvinte mongole. Au mers și s-au „înculturat”: au luat cultura mongolă pentru a vesti evanghelia în acea cultură.

Eu am putut să descopăr un pic din această frumusețe, cunoscând și câteva persoane, ascultând istoriile lor, apreciind căutarea lor religioasă. Sunt recunoscător în acest sens pentru întâlnirea interreligioasă și ecumenică de duminica trecută. Mongolia are o mare tradiție budistă, cu atâtea persoane care, în tăcere, trăiesc religiozitatea lor în mod sincer și radical, prin altruism și luptă împotriva propriilor patimi. Să ne gândim la câte semințe de bine, în ascuns, fac să încolțească grădina lumii, în timp ce în mod obișnuit auzim vorbindu-se numai despre zgomotul copacilor care cad! Și oamenilor, și nouă, le place scandalul: „Dar uite ce barbarism, a căzut un copac, zgomotul pe care l-a făcut!” – „Dar tu nu vezi pădurea care crește în fiecare zi?”, deoarece creșterea este în tăcere. Este decisiv să știm să observăm și să recunoaștem binele. Adesea, în schimb, îi apreciem pe ceilalți numai în măsura în care corespund ideilor noastre, în schimb trebuie să vedem acel bine. Și pentru aceasta este important, așa cum face poporul mongol, să orientăm privirea spre înălțime, spre lumina binelui. Numai în acest mod, pornind de la recunoașterea binelui, se construiește viitorul comun; numai valorizându-l pe celălalt îl ajutăm să devină mai bun.

Am fost în inima Asiei și mi-a făcut bine. Face bine a intra în dialog cu acel mare continent, a-i percepe mesajele, a-i cunoaște înțelepciunea, modul de a privi lucrurile, de a îmbrățișa timpul și spațiul. Mi-a făcut bine să întâlnesc poporul mongol, care păstrează rădăcinile și tradițiile, respectă bătrânii și trăiește în armonie cu ambientul: este un popor care scrutează cerul și simte respirația creației. Gândindu-ne la întinderile nemărginite și tăcute ale Mongoliei, să ne lăsăm stimulați de nevoia de a lărgi granițele privirii noastre, vă rog: a lărgi granițele, a privi larg și în sus, a privi și a nu cădea prizonieri ai micimilor, a lărgi granițele privirii noastre, ca să vadă binele care există în ceilalți și să fie capabilă să dilate propriile orizonturi, precum și să dilate propria inimă pentru a înțelege, pentru a fi aproape de fiecare persoană și de fiecare civilizație.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 06.09.2023
Publicarea pe acest sit: 06.09.2023
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.