Audiența generală de miercuri

Familia – 21. Familii rănite (II)
miercuri, 5 august 2015

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Cu această cateheză reluăm reflecția noastră despre familie. După ce am vorbit ultima dată despre familiile rănite din cauza neînțelegerii soților, astăzi aș vrea să ne oprim atenția asupra unei alte realități: cum să ne îngrijim de cei care, ca urmare a eșecului ireversibil al legăturii lor matrimoniale, au întreprins o nouă unire.

Biserica știe bine că o astfel de situație contrazice Sacramentul creștin. Totuși, privirea ei de învățătoare pornește mereu dintr-o inimă de mamă; o inimă care, însuflețită de Duhul Sfânt, caută mereu binele și mântuirea persoanelor. Iată pentru ce simte datoria, „din iubire față de adevăr”, de „a discerne bine situațiile”. Așa se exprima Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în Exortația apostolică Familiaris consortio (nr. 84), aducând ca exemplu diferența între cel care a îndurat despărțirea față de cel care a provocat-o. Trebuie să se facă acest discernământ.

Apoi dacă privim și aceste noi legături cu ochii copiilor mici – și cei mici privesc -, cu ochii copiilor, vedem și mai mult urgența de a dezvolta în comunitățile noastre o primire reală față de persoanele care trăiesc aceste situații. Pentru aceasta este important ca stilul comunității, limbajul său, atitudinile sale, să fie mereu atente față de persoane, pornind de la cei mici. Ei sunt cei care suferă mai mult, în acest situații. De altfel, cum am putea recomanda acestor părinți să facă totul pentru a-i educa pe copii la viața creștină, dându-le exemplul unei credințe convinse și practicate, dacă i-am ține la distanță de viața comunității, ca și cum ar fi excomunicați? Trebuie să se facă în așa fel încât să nu se adauge alte poveri în afară de cele pe care copiii, în aceste situații, deja trebuie să le poarte! Din păcate, numărul acestor copii și tineri este într-adevăr mare. Este important ca ei să simtă Biserica precum mamă atentă la toți, mereu dispusă la ascultare și la întâlnire.

În aceste decenii, într-adevăr, Biserica nu a fost nici insensibilă nici leneșă. Grație aprofundării făcute de păstori, condusă și confirmată de Predecesorii mei, a crescut mult conștiința că este necesară o primire fraternă și atentă, în iubire și în adevăr, față de cei botezați care au stabilit o nouă conviețuire după eșecul căsătoriei sacramentale; de fapt, aceste persoane nu sunt deloc excomunicate: nu sunt excomunicate!, și trebuie tratate în mod absolut ca atare: ele fac parte mereu din Biserică. Papa Benedict al XVI-lea a intervenit asupra acestei chestiuni, solicitând un discernământ atent și o însoțire pastorală înțeleaptă, știind că nu există „simple rețete” (Discurs la a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, Milano, 2 iunie 2012, răspuns nr. 5).

De aici invitația repetată a păstorilor de a manifesta în mod deschis și coerent disponibilitatea comunității de a-i primi și de a-i încuraja, pentru ca să trăiască și să dezvolte tot mai mult apartenența lor la Cristos și la Biserică prin rugăciune, prin ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, prin frecvența la liturgie, prin educarea creștină a copiilor, prin caritatea și slujirea față de săraci, prin angajarea pentru dreptate și pace.

Icoana biblică a Bunului Păstor (In 10,11-18) rezumă misiunea pe care Isus a primit-o de la Tatăl: aceea de a da viața pentru oi. Această atitudine este un model și pentru Biserică, ce îi primește pe fiii săi ca o mamă care dăruiește viața pentru ei. „Biserica este chemată să fie mereu casa deschisă a Tatălui […]” – Fără uși închise! Fără uși închise! – „Toți pot să participe într-un fel la viața eclezială, toți pot face parte din comunitate. Biserica […] este casa paternă unde este loc pentru fiecare cu viața sa obositoare” (Exortația apostolică Evangelii gaudium, nr. 47).

În același mod toți creștinii sunt chemați să îl imite pe Bunul Păstor. Mai ales familiile creștine pot colabora cu El îngrijindu-se de familiile rănite, însoțindu-le în viața de credință a comunității. Fiecare să facă partea sa în asumarea atitudinii Bunului Păstor, care cunoaște pe fiecare dintre oile Sale și nu exclude nici una de la iubirea Sa infinită!

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 05.08.2015
Publicarea pe acest sit: 05.08.2015
Etichete: , ,

Lasă un răspuns