Audiența generală de miercuri

Viciile și virtuțile
1. Introducere: păzirea inimii
miercuri, 27 decembrie 2023

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi aș vrea să introduc un ciclu de cateheze despre tema viciilor și a virtuților. Și putem porni tocmai de la începutul Bibliei, acolo unde Cartea Genezei, printr-o relatare despre primii părinți, prezintă dinamica răului și a ispitei. Să ne gândim la paradisul pământesc. În cadrul idilic reprezentat de grădina Edenului, apare un personaj care devine simbolul ispitei: șarpele, acest personaj care seduce. Șarpele este un animal viclean: se mișcă lent, târându-se pe teren, și uneori nici nu-ți dai seama de prezența sa – este silențios -, pentru că reușește să se mimetizeze bine cu ambientul și mai ales acest lucru este periculos.

foto: Vatican Media

Când începe să dialogheze cu Adam și Eva, demonstrează că este și un dialectic rafinat. Începe așa cum se face în bârfele rele, cu o întrebare răutăcioasă: „A spus cu adevărat Dumnezeu să nu mâncați din niciun pom al grădinii?” (Gen 3,1). Fraza este falsă: în realitate, Dumnezeu a oferit bărbatului și femeii toate roadele din grădină, în afară de cele ale unui pom precis: pomul cunoașterii binelui și răului. Această interdicție nu vrea să-i interzică omului uzul rațiunii, cum se interpretează uneori rău, ci este o măsură de înțelepciune. Ca și cum ar spune: recunoaște limita, nu te simți stăpân a toate, pentru că mândria este începutul tuturor relelor. Și astfel, istoria ne spune că Dumnezeu îi pune pe primii părinți ca stăpâni și păzitori ai creației, dar vrea să ferească de prezumția de atotputernicie, de a se face stăpâni ai binelui și ai răului, care este o ispită, o ispită urâtă și acum. Aceasta este capcana cea mai periculoasă pentru inima umană.

Așa cum știm, Adam și Eva nu au reușit să se opună ispitei șarpelui. Ideea unui Dumnezeu care nu este chiar bun, care voia să-i țină supuși, s-a strecurat în mintea lor: de aici prăbușirea a toate.

Cu aceste relatări, Biblia ne explică faptul că răul nu începe în om în mod zgomotos, când un fapt este de acum evident, ci răul începe cu mult înainte, când începe să se întrețină cu el, să-l legene în imaginație, gânduri, ajungând să fie capturat de lingușirile sale. Uciderea lui Abel nu a început cu o piatră aruncată, ci cu supărarea pe care Cain a păstrat-o în mod tragic, făcând-o să devină un monstru înăuntrul său. Și în acest caz, nu valorează nimic recomandările lui Dumnezeu.

Cu diavolul, iubiți frați și surori, nu se dialoghează. Niciodată! Nu trebuie să se discute niciodată. Isus n-a dialogat niciodată cu diavolul; l-a alungat. Și în deșert, în timpul ispitirilor, nu a răspuns cu dialogul; pur și simplu a răspuns cu cuvintele din Sfânta Scriptură, cu cuvântul lui Dumnezeu. Fiți atenți: diavolul este un seducător. A nu dialoga niciodată cu el, pentru că el este mai viclean decât noi toți și ne va face să plătim. Când vine o ispită, a nu dialoga niciodată. A închide ușa, a închide fereastra, a închide inima. Și astfel, ne apărăm de această seducție, pentru că diavolul este viclean, este inteligent. A încercat să-l ispitească pe Isus cu citatele biblice, prezentându-se ca un mare teolog. Fiți atenți! Cu diavolul nu se dialoghează și cu ispita nu trebuie să ne întreținem, nu se dialoghează. Vine ispita: închidem ușa, păzim inima.

Trebuie să fim păzitori ai propriei inimi. Și pentru aceasta nu dialogăm cu diavolul. Este recomandarea – păzirea inimii – pe care o găsim în diferiți Părinți, sfinții. Și noi trebuie să cerem acest har de a învăța să păzim inima. Este o înțelepciune aceea de a ști să păzim inima. Fie ca Domnul să ne ajute în această lucrare. Dar cine păzește propria inimă păzește o comoară. Fraților și surorilor, să învățăm să păzim inima.

* * *

Și vă rog să nu uităm să ne rugăm pentru cei care suferă consecințele teribile ale violenței și ale războiului, în special să ne rugăm pentru martirizata Ucraina și pentru populațiile din Palestina și Israel. Războiul este un rău. Să ne rugăm pentru sfârșitul războaielor.

Și pentru toți binecuvântarea mea!

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 27.12.2023
Publicarea pe acest sit: 27.12.2023
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.