Diviziunile dintre creștini sunt un scandal
miercuri, 22 ianuarie 2014
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Sâmbăta trecută a început Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care se va încheia sâmbăta aceasta, sărbătoarea Convertirii Sfântului Apostol Paul. Această inițiativă spirituală, deosebit de prețioasă, implică de peste o sută de ani comunitățile creștine. Este vorba de un timp dedicat rugăciunii pentru unitatea tuturor celor botezați, conform voinței lui Cristos: „ca toți să fie una” (In 17,21). În fiecare an, un grup ecumenic dintr-o regiune a lumii, sub conducerea Consiliului Ecumenic al Bisericilor și a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, sugerează tema și pregătește materiale ajutătoare pentru Săptămâna de rugăciune. Anul acesta materialele ajutătoare provin de la Bisericile și comunitățile ecleziale din Canada și fac referință la întrebarea adresată de Sfântul Paul creștinilor din Corint: „Oare Cristos a fost împărțit?” (1Cor 1,13).
Cu siguranță Cristos nu a fost împărțit. Dar trebuie să recunoaștem cu sinceritate și cu durere faptul că comunitățile noastre continuă să trăiască diviziuni care sunt scandal. Diviziunile dintre noi creștinii sunt un scandal. Nu există un alt cuvânt: un scandal. „Fiecare dintre voi”, scria apostolul, „spune: «Eu sunt al lui Paul», «Eu sunt al lui Apollo», «Eu sunt al lui Chefa», «Eu sunt al lui Cristos»” (1,12). Și cei care îl mărturiseau pe Cristos drept conducător al lor nu sunt aplaudați de Paul, pentru că foloseau numele lui Cristos pentru a se despărți de alții în interiorul comunității creștine. Însă numele lui Cristos creează comuniune și unitate, nu dezbinare! El a venit pentru a face între noi comuniune, nu pentru a ne despărți. Botezul și Crucea sunt elemente centrale ale uceniciei creștine pe care le avem în comun. În schimb dezbinările slăbesc credibilitatea și eficacitatea angajării noastre de evanghelizare și riscă să golească de puterea sa Crucea (cf. 1,17).
Paul îi ceartă pe corinteni pentru disputele lor, dar aduce și mulțumire Domnului „pentru harul lui Dumnezeu care v-a fost da în Cristos Isus, pentru că în El ați fost îmbogățiți în toate, în tot cuvântul și în toată cunoașterea” (1,4-5). Aceste cuvinte ale lui Paul nu sunt o simplă formalitate, ci semnul că el vede înainte de toate – și pentru aceasta se bucură cu sinceritate – darurile oferite de Dumnezeu comunității. Această atitudine a apostolului este o încurajare pentru noi și pentru fiecare comunitate creștină să recunoască darurile lui Dumnezeu prezente în alte comunități cu bucurie. În pofida suferinței diviziunilor, care din păcate încă rămân, să primim cuvintele lui Paul ca pe o invitație să ne bucurăm cu sinceritate de harurile acordate de Dumnezeu altor creștini. Avem același Botez, același Duh Sfânt care ne-a dat harul: să recunoaștem asta și să ne bucurăm.
Este frumos a recunoaște harul cu care Dumnezeu ne binecuvântează și, mai mult, să găsim în alți creștini ceva de care avem nevoie, ceva ce am putea primi ca un dar de la frații noștri și de la surorile noastre. Grupul canadian care a pregătit materialele ajutătoare ale acestei Săptămâni de Rugăciune nu a invitat comunitățile să se gândească la ceea ce ar putea să le dea vecinilor lor creștini, ci le-au îndemnat să se întâlnească pentru a înțelege ceea ce toate pot să primească din când în când de la celelalte. Aceasta cere ceva mai mult. Cere multă rugăciune, cere umilință, cere reflecție și convertire continuă. Să mergem înainte pe acest drum, rugându-ne pentru unitatea creștinilor, pentru ca acest scandal să dispară și să nu mai fie printre noi.
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 22.01.2014
Publicarea pe acest sit: 22.01.2014
Etichete: Audiențe generale, Ecumenism, Papa F