Audiența generală de miercuri

Cateheze despre Faptele Apostolilor:
10. „I-a anunțat vestea cea bună despre Isus” (Fap 8,55).
Filip și „cursa” Evangheliei pe noi drumuri.

miercuri, 2 octombrie 2019

Iubiți frați și surori!

După martiriul lui Ștefan, „cursa” Cuvântului lui Dumnezeu pare să sufere o bătaie pe loc, datorită dezlănțuirii „unei mari persecuții împotriva Bisericii din Ierusalim” (Fap 8,1). Ca urmare a acestui lucru, apostolii rămân la Ierusalim, în timp ce mulți creștini se împrăștie în alte locuri din Iudeea și în Samaria.

În cartea Faptele Apostolilor, persecuția apare ca starea permanentă a vieții discipolilor, în acord cu ceea ce a fost spus de Isus: „Dacă m-au persecutat pe mine, vă vor persecuta și pe voi” (In 15,20). Însă persecuția, în loc să stingă focul evanghelizării îl alimentează și mai mult.

Am auzit ce a făcut diaconul Filip care începe să evanghelizeze orașele din Samaria și sunt numeroase semnele de eliberare și vindecare ce însoțesc vestirea Cuvântului. În acest moment Duhul Sfânt marchează o nouă etapă a călătoriei Evangheliei: îl determină pe Filip să meargă în întâmpinarea unui străin cu inima deschisă la Dumnezeu. Filip se ridică și pornește cu elan și, pe un drum pustiu și periculos, întâlnește un înalt funcționar al reginei Etiopiei, administrator al comorilor sale. Acest om, un eunuc, după ce a fost la Ierusalim pentru cult, se întoarce în țara sa. Era un prozelit iudeu din Etiopia. Așezat în carul său, citește sulul profetului Isaia, îndeosebi a patra cântare a „slujitorului Domnului”.

Filip se apropie de car și îl întreabă: „Înțelegi ce citești?” (Fap 8,30). Etiopianul răspunde: „Cum aș putea, dacă nimeni nu mă îndrumă?” (Fap 8,31). Acel om puternic recunoaște că are nevoie să fie îndrumat pentru a înțelege Cuvântul lui Dumnezeu. Era marele trezorier, era ministrul economiei, avea toată puterea banilor, dar știa că fără explicație nu putea înțelege, era umil.

Și acest dialog dintre Filip și etiopian ne face să reflectăm și asupra faptului că nu este suficient a citi Scriptura, trebuie înțeles sensul, trebuie găsit „sucul” mergând dincolo de „coajă”, trebuie să ne inspirăm din Duhul care însuflețește litera. Așa cum a spus papa Benedict la începutul Sinodului despre Cuvântul lui Dumnezeu, „exegeza, adevărata citire a Sfintei Scripturi, nu este numai un fenomen literar, […]. Este mișcarea existenței mele” (Meditație, 6 octombrie 2008). A intra în Cuvântul lui Dumnezeu înseamnă a fi dispuși să ieșim din propriile limite pentru a ne întâlni și a ne conforma cu Cristos care este Cuvântul viu al Tatălui.

Așadar cine este protagonistul a ceea ce citea etiopianul? Filip oferă interlocutorului său cheia de lectură: acel blând slujitor suferind, care nu reacționează la rău și care, deși considerat falit și steril și la sfârșit eliminat, eliberează poporul de fărădelege și aduce rod pentru Dumnezeu, este chiar acel Cristos pe care Filip și toată Biserica îl vestesc! Care cu Paștele ne-a răscumpărat pe toți. În sfârșit etiopianul îl recunoaște pe Cristos și cere Botezul și mărturisește credința în Domnul Isus. Este frumoasă această relatare dar cine l-a determinat pe Filip să meargă în deșert pentru a-l întâlni pe acest om? Cine l-a determinat pe Filip să se apropie de car? Este Duhul Sfânt. Duhul Sfânt este protagonistul evanghelizării. „Părinte, eu merg să evanghelizez” – „Da, ce faci?” – „Ah, eu vestesc Evanghelia și spun cine este Isus, încerc să-i conving pe oameni că Isus este Dumnezeu”. Dragule, asta nu este evanghelizare, dacă nu este Duhul Sfânt nu este evanghelizare. Acesta poate să fie prozelitism, publicitate… Dar evanghelizarea înseamnă a te lăsa condus de Duhul Sfânt, El să te determine la vestire, la vestirea cu mărturia, chiar cu martiriul, chiar cu cuvântul.

După ce l-a făcut pe etiopian să-l întâlnească pe Cel Înviat – etiopianul îl întâlnește pe Isus înviat pentru că înțelege acea profeție – Filip dispare, Duhul îl ia și îl trimite să facă altceva. Am spus că protagonistul evanghelizării este Duhul Sfânt și care este semnul că tu creștină, creștinule, ești un evanghelizator? Bucuria. Și în martiriu. Și Filip plin de bucurie a mers în altă parte să predice Evanghelia.

Fie ca Duhul să facă din botezați bărbați și femei care vestesc Evanghelia pentru a-i atrage pe ceilalți nu la ei ci la Cristos, care știu să facă spațiu acțiunii lui Dumnezeu, care știu să-i facă pe ceilalți liberi și responsabili în fața Domnului.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 02.10.2019
Publicarea pe acest sit: 02.10.2019
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.