Cateheze despre discernământ
5. Elementele discernământului. Dorința
miercuri, 12 octombrie 2022
Iubiți frați și surori, bună ziua!
În aceste cateheze trecem în revistă elementele discernământului. După rugăciune și cunoașterea de sine, adică a ne ruga și a ne cunoaște pe noi înșine, astăzi aș vrea să vorbesc despre un alt „ingredient” ca să spunem așa indispensabil: astăzi aș vrea să vorbesc despre dorință. De fapt, discernământul este o formă de căutare, iar căutarea se naște mereu din ceva care ne lipsește, dar pe care într-un fel îl cunoaștem, avem flerul.
Vatican Media
De ce gen este această cunoaștere? Maeștrii spirituali o indică prin termenul „dorință”, care, la rădăcină, este o nostalgie de plinătate care nu găsește niciodată ascultare deplină, și este semnul prezenței lui Dumnezeu în noi. Dorința nu este voința de moment, nu. Cuvântul italian (desiderio) vine de la un termen latin foarte frumos, acest lucru este curios: de-sidus, literalmente „lipsa stelei”, dorința este o lipsă a stelei, lipsă a punctului de referință care orientează drumul vieții; ea evocă o suferință, o carență, și în același timp o tensiune pentru a ajunge la binele care ne lipsește. Așadar, dorința este busola pentru a înțelege unde mă aflu și încotro merg, ba chiar este busola pentru a înțelege dacă stau pe loc sau merg, o persoană care nu dorește niciodată este o persoană oprită, probabil bolnavă, aproape moartă. Este busola dacă eu merg sau dacă eu mă opresc. Și cum este posibil de recunoscut asta?
Să ne gândim, o dorință sinceră știe să atingă în profunzime coardele ființei noastre, pentru aceasta nu se stinge în fața dificultăților sau a contratimpilor. Este ca atunci când ne este sete: dacă nu găsim de băut, nu renunțăm din această cauză, dimpotrivă, căutarea ocupă tot mai mult gândurile noastre și acțiunile noastre, până când devenim dispuși la orice sacrificiu pentru a o putea potoli, aproape obsedat. Obstacolele și insuccesele nu sufocă dorința, nu, dimpotrivă o fac și mai vie în noi.
Spre deosebire de voința sau de emoția de moment, dorința durează în timp, un timp chiar lung, și tinde să se concretizeze. De exemplu, dacă un tânăr dorește să devină medic, va trebui să întreprindă un parcurs de studii și de muncă ce va ocupa câțiva ani din viața sa, prin urmare va trebui să pună limite, aș spune niște „nu”-uri, înainte de toate altor parcursuri de studiu, dar și la posibile distracții și distrageri, în special în momentele de studiu mai intens. Însă, dorința de a da o direcție vieții sale și de a ajunge la acea țintă – să ajungă medic era exemplul – îi permite să depășească aceste dificultăți. Dorința te face puternic, te face curajos, te face să mergi înainte mereu pentru că tu vrei să ajungi la acel lucru: „Eu doresc acel lucru”.
De fapt, o valoare devine frumoasă și mai ușor realizabilă când este atrăgătoare. Așa cum a spus cineva, „mai mult decât a fi buni este important a avea voința de a deveni buni”. A fi buni este un lucru atrăgător, toți vrem să fim buni, dar avem voința de a deveni buni?
Impresionează faptul că Isus, înainte de a face o minune, adesea interoghează persoană despre dorința sa: „Vrei să fii vindecat?”. Și uneori această întrebare pare nelalocul ei, dar se vede că este bolnav! De exemplu, când îl întâlnește pe paralitic la piscina Betesda, care stătea acolo de atâția ani și nu reușea niciodată să prindă momentul corect pentru a intra în apă. Isus îl întreabă: „Vrei să te vindeci?” (In 5,6). Cum așa? În realitate, răspunsul paraliticului revelează o serie de rezistențe stranii în calea vindecării, care nu se referă numai la el. Întrebarea lui Isus era o invitație de a face claritate în inima sa, pentru a primi un posibil salt de calitate: să nu se mai gândească la el însuși și la propria viață „ca paralitic”, transportat de alții. Dar omul pe targă nu pare să fie așa de convins de acest lucru. Dialogând cu Domnul, învățăm să înțelegem ce anume vrem cu adevărat de la viața noastră. Acest paralitic este exemplul tipic al persoanelor: „Da, da, vreau, vreau”, dar nu vreau, nu vreau, nu fac nimic. A voi să facă devine ca o iluzie și nu se face pasul pentru a voi să facă. Acei oameni care vor și nu vor. Este urât acest lucru și acest bolnav de 38 de ani acolo, dar mereu cu plângeri: „Nu, știi, Doamne, dar știi că atunci când apele se mișcă – adică momentul miracolului – tu știi, vine cineva mai puternic decât mine, intră și eu ajung târziu”, și se plânge și se plânge. Dar fiți atenți că plângerile sunt o otravă, o otravă a sufletului, o otravă pentru viață, deoarece nu fac să-ți crească dorința de a merge înainte. Fiți atenți cu plângerile. Când se plâng în familie, se plâng soții, se plâng unul de celălalt, copiii de tata sau preoții de episcop sau episcopii de atâtea lucruri… Nu, dacă voi vă găsiți în plângere, fiți atenți, este aproape păcat, pentru că nu lasă să crească dorința.
Adesea tocmai dorința face diferența între un proiect reușit, coerent și durabil și miile de veleități și multele propuneri bune cu care, așa cum se spune, „este pavat iadul”: „Da, eu aș vrea, eu aș vrea, eu aș vrea…”, dar nu faci nimic. Epoca în care trăim pare să favorizeze maxima libertate de alegere, dar în același timp atrofiază dorința – tu vrei să te satisfaci încontinuu – cel mult redusă la voința de moment. Și trebuie să fim atenți să nu atrofiem dorința. Suntem bombardați de mii de propuneri, proiecte, posibilități, care riscă să ne distragă și să nu ne permită să evaluăm cu calm ceea ce vrem cu adevărat. De atâtea ori găsim oameni – să ne gândim la tineri de exemplu – cu telefonul în mână și caută, privesc… „Dar tu te oprești pentru a te gândi?” – „Nu”. Mereu extravertit, spre celălalt. Dorința nu poate crește așa, tu trăiești momentul, sătul pe moment și nu crește dorința.
Multe persoane suferă pentru că nu știu ce anume vor de la propria viață; probabil că n-au luat niciodată contact cu dorința lor profundă, n-au știut niciodată: „Ce vrei de la viața ta?” – „Nu știu”. De aici riscul de a petrece existența între tentative și artificii de diferite tipuri, fără a ajunge vreodată nicăieri, și irosind oportunități prețioase. Și astfel unele schimbări, deși voite în teorie, când se prezintă ocazia nu sunt niciodată realizate, lipsește dorința puternică de a duce înainte un lucru.
Dacă Domnul ne-ar adresa nouă, astăzi, de exemplu, oricăruia dintre noi, întrebarea pe care a pus-o orbului din Ierihon: „Ce vrei să fac pentru tine?” (Mc 10,51) – să ne gândim că Domnul întreabă asta astăzi pe fiecare dintre noi: „ce vrei să fac pentru tine?” -, ce am răspunde? Probabil, am putea în sfârșit să-i cerem să ne ajute că cunoaștem dorința profundă de el, pe care însuși Dumnezeu a pus-o în inima noastră: „Doamne, eu să cunosc dorințele mele, să fiu o femeie, un bărbat cu dorințe mari”, probabil că Domnul ne va da forța de a concretiza asta. Este un har imens, la baza tuturor celorlalte: a-i permite Domnului, ca în Evanghelie, să facă minuni pentru noi: „Dă-ne dorința și fă-o să crească, Doamne”.
Pentru că și el are o mare dorință în privința noastră: să ne facă părtași de plinătatea sa de viață. Mulțumesc.
* * *
Apel
În aceste zile inima mea este mereu îndreptată spre poporul ucrainean, în special spre locuitorii din localitățile asupra cărora s-au năpustit bombardamentele. Port înlăuntrul meu durerea lor și, prin mijlocirea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, o prezint în rugăciune Domnului. El ascultă mereu strigătul săracilor care îl invocă: fie ca Duhul său să transforme inimile celor care au în mână destinele războiului, pentru ca să înceteze uraganul violenței și să se poată reconstrui o conviețuire pașnică în dreptate.
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 12.10.2022
Publicarea pe acest sit: 12.10.2022
Etichete: Audiențe generale, Papa F, Despre discernământ