Videomesajul Sfântului Părinte Papa Francisc
pentru Întâlnirea Națională a Tineretului din Argentina
Vatican, 25 mai 2018
Iubiți tineri și tinere:
Mă bucur mult să fiu prezent prin intermediul acestui video-mesaj la această Întâlnire Națională a Tineretului pe care o trăiți în Rosario. Mi-au cerut asta frații mei episcopi și o fac cu plăcere.
Știu că v-ați pregătit cu mult efort și în multe maniere pentru a putea să fiți acolo. Mulțumesc pentru toată această muncă, pentru că ați pornit la drum cu bucurie, cu credință și speranță, cu iluzii împărtășite. Când cineva merge la o întâlnire de tineri are mereu credință, speranță, iluzii care se împărtășesc acolo și cresc. Mulțumesc pentru entuziasmul pe care-l contagiați – unde sunt tineri există treabă – pentru iubirea față de Cristos și față de frați, care în aceste zile cu siguranță este în creștere! Însă să nu fie spumă, să nu fie numai spumă. Să fie săpun care face spună, însă să fie săpun.
Când mă gândeam la voi și la ce puteam să împărtășesc pentru această întâlnire, mi-au venit în minte trei cuvinte: prezență, comuniune și misiune.
Primul cuvânt este prezență. Isus este cu noi, este prezent în istoria noastră. Dacă noi nu ne convingem de acest lucru, nu suntem creștini. El merge cu noi, chiar dacă nu-l cunoaștem. Să ne gândim la discipolii de la Emaus. Isus se face fratele nostru, ne invită și pe noi să întrupăm în noi, să construim împreună acest cuvânt atât de frumos, civilizația iubirii, ca discipoli și misionari ai săi, aici și acum: în casa ta, cu prietenii tăi, în situațiile pe care trebuie să le trăiești zilnic. Pentru asta este necesar să fim cu El, să mergem în întâmpinarea lui în rugăciune, în Cuvânt, în sacramente. Să-i dedicăm timp, să facem tăcere pentru a auzi glasul său. Tu știi să faci tăcere în inima ta pentru a asculta glasul lui Isus? Nu este ușor. Încearcă.
El este cu voi, chiar dacă uneori în unele momente te simți ca aceia de la Emaus înainte de a se întâlni cu Isus înviat: te simți trist, decepționat, căzut jos, căzută jos, fără multe speranțe că lucrurile se vor schimba. Și oricum, se văd lucruri în viață, că uneori, desigur, noi cădem. Mergi rănit pe cale și pare că deja nu mai poți, că sunt mai puternice contradicțiile decât orice pozitiv, că toată puterea pe care vrei să le-o opui, că nu vezi lumina de la capătul tunelului. Însă când te afli cu Isus – este un har – bunul samaritean care se apropie ca să te ajute, acest Isus, totul se reînnoiește, te reînnoiește și poți să reînnoiești istoria cu Isus. „Ei, părinte, nu exagerați, cum să reînnoim istoria”. Puteți să reînnoiți istoria. A reînnoit-o o tânără de șaisprezece ani care la Nazaret a spus „da”. Puteți să reînnoiți istoria.
Bunul samaritean este Cristos care se apropie de cel sărac, de cel care are nevoie. Bunul samaritean sunteți și voi când, asemenea lui Cristos, vă apropiați de cel care este lângă tine și în el știți să descoperiți fața lui Cristos. Este un drum de iubire și milostivire: Isus ne întâlnește, ne vindecă, ne trimite să-i vindecăm pe alții. Ne trimite să-i vindecăm pe alții. Ne este permis să privim o persoană de sus în jos, de sus, numai pentru a ne apleca și a o ajuta ca să se ridice. Dacă nu, nu avem dreptul să privim pe nimeni de sus. Niciodată cu nasul pe sus, da? Dacă eu privesc de sus este pentru a mă apleca și a ajuta ca să se ridice.
Însă pentru a merge pe acest drum de a ajuta pe alții să se ridice, să nu uităm asta, avem nevoie de întâlnirile personale cu Isus, de momente de rugăciune, de adorație și, mai ales, de ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu. Vă întreb doar: Câți dintre voi citesc Evanghelia două minute pe zi? Două minute, eh! Ai o Evanghelie mică, o porți în geantă, în mapă… În timp ce mergi cu autobuzul, în timp ce mergi cu metroul, cu trenul sau te oprești și te așezi în casa ta, deschide-o și citește două minute. Încearcă. Și vei vedea cu îți schimbă viața. De ce? Pentru că te întâlnești cu Isus. Te întâlnești cu Cuvântul.
Al doilea cuvânt este comuniune. Nu scriem singuri istoria; unii cred asta, cred că singuri sau cu planurile lor construiesc istoria. Suntem un popor și istoria o construiesc oamenii simpli, nu ideologii. Oamenii simpli sunt protagoniștii istoriei. Suntem o comunitate, suntem o Biserică. Și dacă voi vreți să vă construiți creștini trebuie să faceți asta în poporul lui Dumnezeu, în Biserică, drept popor. Nu într-un grupușor spilcuit și stilizat, depărtat de viața poporului lui Dumnezeu. Poporul lui Dumnezeu este Biserica, împreună cu toți oamenii de bunăvoință, cu tinerii săi, cu adulții săi, cu bolnavii săi, cu cei sănătoși ai săi, cu păcătoșii săi care suntem toți! Cu Isus, cu Sfânta Fecioară, cu sfinții care ne însoțesc. A merge în popor. A construi o istorie de popor. Isus se bazează pe voi și se bazează și pe el, pe ea, pe noi toți, pe fiecare. Știm că noi ca Biserică suntem într-un timp foarte special, în anul Sinodului Episcopilor care va trata tema tinerilor. Voi tinerii veți fi obiectul reflecțiilor acestui Sinod. Și în afară de asta, vom primi de la voi aporturile, deja de la adunarea pre-sinodală care s-a făcut la Roma, cu 350 de tineri și tinere din toată lumea: creștini, necreștini și necredincioși, la care au participat și 15.000 prin rețelele sociale, care s-au contactat cu ei. Ei au primit o propunere, au studiat o săptămână: disputând, discutând, râzând. Și acest aport a ajuns la noi la Sinod. Și acolo sunteți voi. Cu acest aport mergem înainte.
Vă invit să fiți părtași, protagoniști din inimă ai acestui eveniment eclezial atât de important. Nu stați la margine, implicați-vă, spuneți ceea ce gândiți. Nu fiți subtili: „Ce mă privește, ce mă interesează, că dacă el gândește altfel, că nu sunt de acord cu ceea ce gândești”. Voi cum trăiți? Împărtășiți ceea ce trăiți! Papa vrea să vă asculte. Papa vrea să dialogheze și să caute împreună cu voi noi drumuri de întâlnire, care să reînnoiască credința noastră și să revitalizeze misiunea noastră evanghelizatoare.
Voi știți mai bine decât mine că computerele, celularele au nevoie de actualizări pentru a funcționa mai bine. Și pastorația noastră are nevoie să se actualizeze, să se reînnoiască, să revadă conexiunea cu Cristos în lumina Evangheliei – aceasta pe care de acum o veți purta în geantă și o veți citi două minute pe zi – privind la lumea de astăzi, discernând și dând noi energii misiunii împărtășite. Aceasta este o lucrare pe care trebuie s-o aveți în aceste zile, mai ales, și pe care eu o însoțesc cu apropierea mea și rugăciunea mea. Și cu simpatia mea.
Spuneam, deci, prezență și comuniune. Al treilea cuvânt este misiune. Ne cheamă să fim Biserică în ieșire, în misiune. O Biserică misionară, nu închisă în comoditățile și schemele noastre, ci una care iese la întâlnirea celuilalt. Biserică samariteană, milostivă, în atitudine de dialog, de ascultare. Isus ne convoacă, ne trimite și ne însoțește pentru a ne apropia de toți bărbații și femeile de astăzi. Așa vom asculta duminică în Evanghelie: „Așadar, mergând, faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh… Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii!” (Mt28,19-20). Mergeți, nu vă fie frică! Tinerii au forța neliniștii, a nonconformismului – fiți nonconformiști -, faceți harababură, nu lăsați ca istoria să se scrie în afară, în timp ce priviți pe fereastră, „nu priviți viața de la balcon”, luați-vă adidașii, ieșiți, cu cămașa lui Cristos și intrați în joc pentru idealurile voastre. Mergeți cu El ca să îngrijiți rănile atâtor frați ai noștri care sunt lăsați la marginea drumului, mergeți cu El ca să semănați speranță în satele și orașele noastre, mergeți cu El ca să reînnoiți istoria.
De multe ori am auzit spunându-se că voi sunteți viitorul, în acest caz viitorul patriei. Viitorul se află în mâinile voastre, într-adevăr, pentru că noi rămânem și voi urmați. Însă atenție: un viitor solid, un viitor rodnic, un viitor care să aibă rădăcini. Unii visează un viitor utopic: „Nu, istoria deja a trecut; nu, ceea ce a fost înainte nu, acum începe”. Acum nu începe nimic. Ți-o vor vinde. Bernárdez, poetul nostru, termină un vers spunând: „Ceea ce copacul are înflorit trăiește din ceea ce are înmormântat”. Întoarce-te la rădăcini și înarmează viitorul tău de la rădăcini de unde îți vine seva: nu renega istoria patriei tale, nu renega istoria familiei tale, nu-i abandona pe bunicii tăi. Caută rădăcinile, caută istoria. Și de acolo construiește viitorul. Și aceia care îți spun: „Că dacă eroii naționali deja au trecut sau că nu are sens, că acum începe totul din nou…”. Râde-le în față. Sunt măscăricii istoriei.
Și vă invit de asemenea să priviți în aceste zile la Maria, Fecioara Rozariului, care a știut să stea aproape de Fiul său însoțindu-l în misterele sale de bucurie și de durere, de lumină și de glorie. Ea, Maria, Mama apropierii și a duioșiei, Stăpâna cu inimă deschisă și mereu disponibilă pentru a merge în întâmpinarea celor care au nevoie, să fie învățătoarea voastră în modelul vieții de credință. Voi căutați acolo, căci ea vă învață.
Isus să vă binecuvânteze, Sfânta Fecioară să vă păzească pe voi, familiile voastre, comunitățile voastre. Și, vă rog, să nu uitați să vă rugați pentru mine, ca să știu să transmit rădăcinile noilor generații care le vor face să înflorească în viitor. Și acestea sunteți voi. Mulțumesc!