Predica Papei la Te Deum-ul de sfârşit de an

Predica Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea
la Te Deum-ul din ultima zi a anului 2003
Bazilica San Pietro, 31 decembrie 2003

1. Te Deum laudamus! Astfel cântă Biserica recunoștința sa față de Dumnezeu, în timp ce se bucură în continuare de Nașterea Domnului. În această sugestivă celebrare de seară atenția noastră este atrasă de întâlnirea ideală a anului solar cu cel liturgic, două cicluri temporale care subîntind două dimensiuni ale timpului. În prima dimensiune, zilele, lunile, anii se succed după un ritm cosmic, în care mintea omenească recunoaște amprenta Înțelepciunii creatoare divine. Iată de ce Biserica exclamă: Te Deum laudamus!

2. Cealaltă dimensiune a timpului, asupra căreia ne atrage atenția celebrarea din această seară, este cea a istoriei mântuirii. În centrul și apogeul său se află misterul lui Cristos. Acest lucru ni l-a amintit puțin mai devreme apostolul Paul: „Când a venit împlinirea timpului, Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său” (Gal 4,4). Cristos este centrul istoriei și al universului; este noul Soare apărut în lume răsărind „de sus” (cf. Lc 1,78), un Soare care orientează totul spre scopul ultim al istoriei. În aceste zile, între Crăciun și Anul Nou, aceste două dimensiuni ale timpului se împletesc cu o elocvență deosebită. Este ca și cum veșnicia lui Dumnezeu ar veni să viziteze timpul omului. Eternul devine astfel „clipă” prezentă, pentru ca repetarea ciclică a zilelor și anilor să nu se sfârșească în golul nonsensului.

3. Te Deum laudamus! Da, pe tine te lăudăm, Părinte, Stăpânul cerului și al pământului. Îți mulțumim că l-ai trimis pe Fiul tău, care s-a făcut un Prunc mic, pentru a da plinătate timpului. Astfel ți-a plăcut ție (cf. Mt 11,25-26). În El, Fiul tău Unul născut, ai deschis omenirii calea mântuirii veșnice. Spre tine înălțăm solemna noastră aducere de mulțumire pentru nenumăratele binefaceri pe care ni le-ai dăruit cu generozitate în acest an. Te lăudăm și-i mulțumim și Mariei, „care l-a adus în lume pe autorul vieții” (Antif. lit.).

4. Iubiți credincioși din Dieceza de Roma, se cuvine ca discursul meu să se îndrepte acum spre voi mai direct! Sunteți aici pentru a înălța împreună cu Papa lauda voastră și mulțumirea voastră lui Dumnezeu, Dătătorul a tot binele. Spre fiecare dintre voi se îndreaptă salutul meu cordial. El se îndreaptă în mod deosebit spre Cardinalul Vicar, Monseniorul vice-administrator, spre Episcopii auxiliari și spre cei ce lucrează în mod activ în slujba Comunității diecezane. Salut autoritățile italiene și pe primarul Romei, cărora le mulțumesc pentru plăcuta prezență.

Este prezentă aici cu noi în această seară icoana Maicii Domnului a Divinei Iubiri, dar prețios al Comunității din Roma pentru Papa. Vă sunt profund recunoscător pentru ea. În cununa Fecioarei au fost montate douăzeci de pietre prețioase, care corespund celor douăzeci de mistere ale Sfântului Rozariu, după ce am cerut să se adauge celor cincisprezece mistere tradiționale cinci mistere de lumină. Doresc ca această icoană să fie venerată în noul Sanctuar al Maicii Domnului a Divinei Iubiri. Fecioarei Maria îi încredințez, în mod deosebit, angajarea pastorală pe care o realizează în acești ani Dieceza în favoarea familiei, a tinerilor și a vocațiilor cu o consacrare specială.

Tuturor le repet ceea ce am scris în 1981 în Exortația apostolică Familiaris consortio: „Viitorul omenirii depinde de familie!” (nr. 86). Încredințez Maicii Domnului și Sfântului Iosif Mirele său rugăciunea mea către Isus, ca să inspire Diecezei de Roma strategii pastorale adecvate timpurilor noastre, adresate tuturor familiilor din oraș și tinerelor perechi care se pregătesc pentru căsătorie. Fie ca familia să poată corespunde tot mai deplin planului pe care Dumnezeu îl are pentru ea din totdeauna!

5. Iubiți frați și surori, un alt an se încheie cu rapiditate. Privim deja spre 2004, care se profilează la orizont. Invocăm asupra anului care se încheie și asupra celui care va începe peste câteva ore ocrotirea maternă a Preasfintei Fecioare Maria, cerându-i să călăuzească în continuare drumul nostru. Fecioară Maria, Regină a Păcii, dobândește zile de pace pentru orașul Roma, pentru Italia, Europa și lumea întreagă. Sancta Dei Genitrix, ora pro nobis! Maica Mântuitorului, Maica Divinei Iubiri, roagă-te pentru noi. Amin!

Autor: Papa Ioan Paul al II-lea
Traducător: Cristina Grigore
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 31.12.2003
Publicarea pe acest sit: 01.01.2004
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.