Predica Papei la solemnitatea Mariei

Predica Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea
la Solemnitatea Preasfintei Fecioare Maria
în a XXXVII-a Zi Mondială a Păcii
Bazilica San Pietro, 1 ianuarie 2004

1. „Când a venit împlinirea timpului, Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său, născut din femeie” (Gal 4,4). Astăzi, în Octava Crăciunului, liturgia ne prezintă icoana Maicii Domnului, pe Fecioara Maria. Apostolul Paul arată în ea „femeia”, prin intermediul căreia Fiul lui Dumnezeu a intrat în lume. Maria de la Nazaret este Theotokos, Cea care „l-a născut pe Regele care stăpânește cerul și pământul în vecii vecilor” (Antifona la intrare). La începutul acestui nou an ne pregătim cu docilitate la școala ei. Dorim să învățăm de la Ea, de la Maica sfântă, să primim în credință și rugăciune mântuirea pe care Dumnezeu nu încetează să o dăruiască celor care se încred în iubirea sa milostivă.

2. În acest climat de ascultare și de rugăciune, îi aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru acest nou an: să fie pentru toți un an de prosperitate și de pace! Cu această urare sunt bucuros să adresez gândul meu respectuos iluștrilor domni ambasadori din Corpul Diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun, prezenți la celebrarea de astăzi. Salut cu cordialitate pe Cardinalul Angelo Sodano, Secretar de Stat, și pe colaboratorii mei din Secretariatul de Stat. Împreună cu ei, îl salut pe Cardinalul Renato Raffaele Martino, precum și pe toți membrii Consiliului Pontifical pentru Dreptatea și Pace. Le sunt recunoscător pentru angajarea lor importantă în a răspândi pretutindeni invitația la pace, pe care Biserica o proclamă în mod constant.

3. „O angajare tot mai actuală: educarea la pace„: aceasta este tema Mesajului de astăzi a Zilei Mondiale a Păcii. Ea se leagă din nou în mod ideal de ceea ce am propus la începutul pontificatului meu, subliniind urgența și necesitatea de a forma conștiințele la cultura păcii. Deoarece pacea este posibilă – am dorit să repet – ea este o obligație (cf. Mesaj, nr. 4). În fața situațiilor de nedreptate și de violență care apasă diferite zone de pe glob, în fața permanenței conflictelor armate adesea uitate de opinia publică, devine tot mai necesar să construim împreună căi pentru pace; devine de aceea indispensabil să educăm la pace.

Pentru creștin „a proclama pacea înseamnă a-l vesti pe Cristos care este ‘pacea noastră’ (Ef 2,14), înseamnă a vesti evanghelia sa, care este ‘evanghelia păcii’ (Ef 6,15), înseamnă a-i chema pe toți la fericirea de fi ‘făuritori de pace’ (cf. Mt 5,9)” (Mesaj, nr. 3). Martor al „Evangheliei păcii” a fost și Mons. Michael Aidan Courtney, reprezentantul meu ca Nunțiu Apostolic în Burundi, ucis în mod tragic acum câteva zile în timp ce-și desfășura misiunea în favoarea dialogului și a reconcilierii. Să ne rugăm pentru el, sperând ca exemplul și sacrificiul său să aducă roade de pace în Burundi și în lume.

4. În fiecare an, în această perioadă de Crăciun, ne întoarcem cu gândul la Betleem pentru a-l adora pe Pruncul culcat în iesle. Țara în care s-a născut Isus continuă să trăiască, totuși, în condiții dramatice. Nici în alte părți ale lumii nu se sting focarele de violență și conflictele. De aceea, este necesar să perseverăm fără a ceda tentației neîncrederii. Este necesar un efort din partea tuturor, ca să fie respectate drepturile fundamentale ale persoanei printr-o constantă educare la legalitate. În acest scop, este necesar să ne străduim să depășim „logica simplei dreptăți” și să ne deschidem „și spre cea a iertării„. Într-adevăr, „nu există pace fără iertare!” (cf. Mesaj, nr. 10).

Tot mai mult se simte necesitatea unei noi ordini internaționale, care să fructifice experiența și rezultatele dobândite în acești ani de către Organizația Națiunilor Unite; o ordine care să fie capabilă să ofere problemelor de astăzi soluții adecvate, întemeiate pe demnitatea persoanei umane, pe o dezvoltare integrală a societății, pe solidaritatea dintre țările bogate și cele sărace, pe împărțirea resurselor și a rezultatelor extraordinare ale progresului științific și tehnic.

5. „Iubirea este și forma cea mai înaltă și mai nobilă a relației dintre ființele umane” (ibid.). Această conștientizare m-a călăuzit în redactarea Mesajului de astăzi pentru Ziua Mondială a Păcii. Dumnezeu să ne ajute să construim toți împreună „civilizația iubirii”. Numai o omenire în care învinge iubirea va fi în măsură să se bucure de o pace autentică și durabilă. Acest dar să ni-l dobândească Maria. Ea să ne sprijine și să ne însoțească în drumul greu dar entuziast de zidire a păcii. Pentru aceasta ne rugăm cu încredere, fără zăbavă: Maria, Regina păcii, roagă-te pentru noi!

Autor: Papa Ioan Paul al II-lea
Traducător: Cristina Grigore
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 01.01.2004
Publicarea pe acest sit: 01.01.2004
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.