Predica Papei la Liturghia cu Episcopii, preoții și persoanele consacrate în Philadelphia

Predica Sfântului Părinte Papa Francisc
la Liturghia cu Episcopii, preoții
și persoanele consacrate în Philadelphia
sâmbătă, 26 septembrie 2015

În această dimineață am învățat ceva despre istoria aceste frumoase catedrale: istoria care este în spatele zidurilor sale înalte și a vitraliilor. Îmi place să cred, totuși, că istoria Bisericii din acest oraș și din acest stat este realmente o istorie care nu cuprinde numai construcția din ziduri, ci și dărâmarea lor. Este o istorie care vorbește despre generații și generații de catolici angajați care au mers spre periferii și au construit comunități pentru cult, pentru educație, pentru caritatea și slujirea societății în general.

Această istorie se vede în multele sanctuare care sunt presărate în acest oraș și numeroasele biserici parohiale ale căror clopotnițe vorbesc despre prezența lui Dumnezeu în mijlocul comunităților noastre. Se vede în efortul tuturor acelor preoți, călugări și laici care, cu dăruire, timp de peste două secole, s-au ocupat de necesitățile spirituale ale săracilor, imigraților, bolnavilor și ale celor închiși. Și se vede în sutele de școli în care frații și surorile călugări i-au învățat pe copii să citească și să scrie, să-l iubească pe Dumnezeu și pe aproapele și să contribuie ca buni cetățeni la viața societății nord-americane. Toate acestea sunt o mare moștenire pe care voi ați primit-o și pe care sunteți chemați s-o îmbogățiți și s-o transmiteți.

Cea mai mare parte dintre voi cunoașteți istoria sfintei Ecaterina Drexel, una dintre marile sfinte pe care le-a dat această Biserică locală. Când a vorbit Papei Leon al XIII-lea despre necesitățile misiunilor, Papa – era un Papă foarte înțelept – a întrebat-o în mod intenționat: „Și tu? Ce anume vei face?”. Acele cuvinte au schimbat viața Ecaterinei, pentru că i-au amintit că în fond fiecare creștin, bărbat sau femeie, în virtutea Botezului, a primit o misiune. Fiecare dintre noi trebuie să răspundă cum poate mai bine la chemarea Domnului pentru a edifica Trupul său, Biserica.

„Și tu?”. Aș vrea să subliniez două aspecte ale acestor cuvinte în contextul misiunii noastre specifice de a transmite bucuria Evangheliei și a edifica Biserica, noi ca preoți, diaconi sau membri, bărbați și femei, ai institutelor de viață consacrată.

În primul rând, acele cuvinte – „Și tu?” – au fost adresate unei persoane tinere, unei femei tinere cu idealuri înalte, și i-a schimbat viața. A făcut-o să se gândească la munca imensă care era de făcut și au făcut-o să-și dea seama că era chemată să facă ceva în acest sens. Câți tineri în parohiile și școlile noastre au aceleași idealuri înalte, generozitate de spirit și iubire față de Cristos și față de Biserică! Vă întreb: noi, îi punem la încercare? Le dăm spațiu și îi ajutăm să realizeze misiunea lor? Găsim modul de a împărtăși entuziasmul lor și darurile lor cu comunitățile noastre, mai ales în practica faptele de milostivire și în atenția față de alții? Împărtășim bucuria noastră și entuziasmul nostru în slujirea Domnului?

Una dintre marile provocări pentru Biserică în acest moment este să facă să crească în toți credincioșii simțul de responsabilitate personală în misiunea Bisericii și a-i face capabili să îndeplinească această responsabilitate ca discipoli misionari, ca ferment al Evangheliei în lumea noastră. Asta cere creativitate pentru a ne adapta la schimbarea situațiilor, transmițând moștenirea trecutului, nu numai prin menținerea structurilor și instituțiilor, care sunt utile, dar mai ales deschizându-se posibilităților pe care Duhul ne face să le descoperim și prin comunicarea bucuriei Evangheliei, în toate zilele și în toate fazele vieții noastre.

„Și tu?”. Este semnificativ că aceste cuvinte ale bătrânului Papă au fost adresate unei femei laice. Știm că viitorul Bisericii, într-o societate care se schimbă rapid, cere deja de acum o participare a laicilor mult mai activă. Biserica din Statele Unite a pus mereu o mare angajare în cateheză și în educație. Provocarea noastră astăzi este să construim pe acele baze solide și să facem să crească un simț de colaborare și responsabilitate împărtășită în programarea viitorului parohiilor și instituțiilor noastre. Asta nu înseamnă a renunța la autoritatea spirituală care ne-a fost conferită; mai degrabă înseamnă a discerne și a valoriza cu înțelepciune darurile multiple pe care Duhul le revarsă asupra Bisericii. În mod deosebit, înseamnă a stima contribuția imensă pe care femeile, laice și călugărițe, au dat-o și continuă s-o dea în viața comunităților noastre.

Iubiți frați și surori, vă mulțumesc pentru modul în care fiecare dintre voi a răspuns la întrebarea lui Isus care a inspirat vocația voastră personală: „Și tu?”. Vă încurajez să reînnoiți bucuria, uimirea acelei prime întâlniri cu Isus să scoateți din acea bucurie fidelitate și forță reînnoite. Sunt nerăbdător să împărtășesc cu voi în aceste zile și vă cer să duceți salutul meu afectuos celor care nu au putut să fie aici cu noi, în special numeroșilor preoți, călugărițe și călugări bătrâni care sunt uniți cu noi în mod spiritual.

În timpul acestor zile ale Întâlnirii Mondiale a Familiilor, v-aș cere în mod special să reflectați asupra slujirii noastre aduse familiilor, cuplurilor care se pregătesc pentru căsătorie și tinerilor noștri. Știu că în Bisericile particulare se face mult pentru a răspunde la necesitățile familiilor și a le susține în drumul lor de credință. Vă cer să vă rugați cu fervoare pentru ele, precum și pentru deciziile apropiatului Sinod despre familie.

Cu recunoștință pentru tot ceea ce am primit și cu încredere sigură în mijlocul necesităților noastre, ne adresăm Mariei, Mama noastre Preasfântă. Cu iubirea sa de mamă să mijlocească pentru Biserica din America, pentru ca să continue să crească în mărturia profetică a puterii Crucii Fiului său pentru a aduce bucurie, speranță și forță lumii noastre. Mă rog pentru fiecare dintre voi și vă cer, vă rog, să vă rugați pentru mine.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 26.09.2015
Publicarea pe acest sit: 27.09.2015
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.