Predica la Liturghia celebrată pentru sănătatea Papei Ioan Paul al II-lea

Omilia Cardinalului Camillo Ruini, Vicarul general al Papei pentru Dieceza de Roma,
la Liturghia pentru Sfântul Părinte celebrată în seara zilei de vineri, 1 aprilie 2005,
în Bazilica San Giovanni in Laterano

Celebrăm această Sfântă Liturghie pentru Papa Ioan Paul al II-lea, Episcop de Roma, Primat al Italiei, Păstor universal al Bisericii. Să oferim jertfa lui Cristos pentru acest mare Părinte, frate și prieten al nostru, care ne poartă mereu în inima sa și pe care și noi îl purtăm în inimă.

Papa Ioan Paul al II-lea se confruntă cu proba cea mai dificilă din lunga și extraordinara sa viață, și îi face față și o trăiește cu aceeași intimă seninătate și abandon plin de încredere în mâinile lui Dumnezeu cu care a trăit, a muncit, a suferit, s-a bucurat întotdeauna. În acest ore el este mai mult ca oricând Sfântul nostru Părinte, Vicarul acelui Cristos care ne-a răscumpărat prin patima Sa, servul servitorilor lui Dumnezeu – titlul pontifical cel mai îndrăgit de el dintre toate.

De unde vine acea incredibilă forță a sufletului său care ne uimește atât, de unde vine capacitatea sa inepuizabilă de a iubi și de a se dărui, curajul său și încrederea sa neînfrântă?

Iubiți frați și surori, toate acestea vin din relația concretă și vie care îl unește pe Sfântul nostru Părinte cu Isus Cristos și cu Dumnezeu Tatăl. Liturghia de astăzi, ca și din celelalte zile ale Săptămânii Paștilor, ne vorbește despre înviere, despre Cristos înviat din morți care s-a arătat și s-a lăsat atins de discipolii săi și astfel i-a condus la credință.

Ei bine, aceasta este și credința Sfântului nostru Părinte, o credință atât de puternică și deplină, o experiență cu Dumnezeu atât de intens trăită, încât el, în aceste ore de suferință, ca în întreg neobositul minister al său, îl vede deja și îl atinge deja pe Domnul, este unit deja cu unicul nostru Mântuitor.

De aceea acea certitudine și acea bucurie care dau tonul întregii Liturgii din această săptămână se potrivesc, contrar aparențelor, cu suferința Papei și cu rugăciunea noastră pentru Papa. Sunt certitudinea și bucuria Paștilor Domnului, ale vieții care învinge moartea, ale iertării care șterge păcatul.

Iubiți frați și surori, parcurgând cu mintea acești aproape 27 de ani de pontificat, suntem cuprinși de o recunoștință imensă, față de omul Karol Wojtyla și față de Dumnezeu care ni l-a dat. Și acum, în timp ce ne rugăm pentru el, ne încredințăm și noi, ca și el, voinței Domnului, acelei Îndurări Divine în care Karol Wojtyla a avut întotdeauna încredere, acelei Mame a lui Isus căreia el i s-a consacrat în totalitate. Astfel speranța noastră nu va fi dezamăgită și legătura iubirii care ne unește cu Sfântul nostru Părinte în nici un caz nu se va frânge.

Autor: Cardinalul Camillo Ruini
Traducător: Oana Capan
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 01.04.2005
Publicarea pe acest sit: 01.04.2005
Etichete:

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.