Pastorala de Paşti a PS Martin Roos

Mesajul Excelenței Sale Martin ROOS,
episcop de Timișoara,
cu ocazia Solemnității Învierii Domnului – Sfintele Paști 2005

Frați și Surori în Cristos Domnul!

Prin celebrarea zilelor pascale atingem culmea întregului an bisericesc. Chiar dacă Sărbătoarea Crăciunului o considerăm a fi o sărbătoare mai intimă ocupând în conștiința noastră primul loc, totuși, Sărbătoarea Paștelui reprezintă temelia vieții noastre de creștin. Paștele este prin excelență sărbătoarea credinței sau, după cum spune Sfântul Augustin, este „sărbătoarea sărbătorilor”.

Celebrarea Sfintei Zile a Paștelui începe, asemenea Crăciunului, la miezul nopții. Prin lecturile din Scriptură, prin cântarea psalmilor, prin rugăciune și prin celebrarea de mulțumire-euharistie, Biserica și creștinătatea se îndreaptă către zorii învierii. Învierea lui Cristos a dăruit întregii lumi viață, bucurie și lumină.

Din acest motiv, încă din primele secole, Biserica a asociat sacramentul botezului cu celebrarea nopții de Paști. Cei care au dorit să îmbrățișeze credința creștină și să ducă o viață conform acesteia, de obicei au fost botezați în noaptea Sfintelor Paști. Prin învierea sa, Cristos a așezat temelia vieții de credință, lucru care devine evident în acest sacrament: viața nouă, viața în Dumnezeu ne este dăruită prin apa botezului și în Duhul Sfânt.

Prin botez devenim creaturi noi – după cuvintele Sfântului Apostol Paul. Prin sacramentul botezului devenim curați, liberi de orice vină și păcat, devenim fiii și fiicele lui Dumnezeu, așa cum am putut afla deja în primele cateheze, atunci când am fost introduși în învățătura creștină. Prin Sacramentul botezului purtăm deja în noi viața divină, care ne oferă viața veșnică. Să fim mereu conștienți de acest mare dar. Sacramentul botezului este primul și totodată cel mai important sacrament. Este în același timp sacramentul pascal, de care să ne amintim mereu, rânduindu-ne viața în conformitate cu darurile pe care le-am primit în botez.

„Ut haec Paschalia vita moribusque teneamus” – prin aceste cuvinte inspirate dintr-o rugăciune pascală, acum la Solemnitatea Învierii Domnului suntem chemați cu toții să ne exprimăm din nou sincera dorință, ca misterele celebrate în aceste zile să pătrundă viața și faptele noastre. Fie, ca în acest an al Euharistiei, toți cei care ne aflăm acum pe calea credinței, să-L putem recunoaște pe Cristos la frângerea pâinii, pentru ca biruința celui Înviat asupra morții, să risipească din noi și din jurul nostru teama și întunericul, conducându-ne spre adevărata viață. În acest sens, Sfintele Sărbători ale Învierii Domnului să fie pentru toți spre mângâiere, speranță și viață nouă, aducând belșug de haruri și binecuvântări.

Timișoara, la Solemnitatea Învierii Domnului 2005

+ Martin, m.p.
episcop de Timișoara

Autor: PS Martin Roos
Copyright: Catholica.ro
Publicarea în original: 21.03.2005
Publicarea pe acest sit: 21.03.2005
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.